Kalp hastalıkları koronadan öldürücü!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Atakan Yanıkoğlu, koronavirüs nedeniyle rutin kontrollerini yaptırmaya korkan kalp hastalarına uyarılarda bulundu.

11 Mayıs 2020 Pazartesi 11:50
Kalp hastalıkları koronadan öldürücü!

ANTALYA, (DHA) -

OFM Antalya Hastanesi Kalp Takımından Dr. Atakan Yanıkoğlu, Çin'de başlayan ve kısa sürede tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle, kalp hastalarının kontrollerini ihmal ettiğini söyledi. Uz. Dr. Yanıkoğlu, “Tüm dünyada olduğu gibi, Covid-19 salgını ülkemizi de etkiledi. Ülkemizde alınan önlemler etkili oldu, diğer ülkelerdeki gibi kötü bir sonuç ortaya çıkmadı. Salgın sırasında edindiğimiz bazı önemli, hayati risk içeren gözlemler var. Kalp ve damar tıkanıklığına bağlı sorun yaşayan hastalar, koronavirüsten korktukları için hastaneye gitmiyor, kontrollerini ihmal ediyor. Bu durum kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini ciddi oranda artırıyor. Özellikle göğüs ağrısı, karın ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, bayılma gibi ciddi hastalık belirtileri olan hastalar, gecikmeden hekim gözetiminden geçmeli. Unutmamak gerekir ki kalp hastalıkları Covid'den daha çok öldürür" ifadelerini kullandı.


KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Tüm hastanelerde koronavirüse karşı üst düzey önlemler alındığını, teşhis ve tedavi işlemlerinin izole ortamlarda gerçekleştiğine dikkat çeken Uz. Dr. Atakan Yanıkoğlu, “Özellikle salgın döneminde kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde artış olduğunu gözlemliyoruz. Bunun nedeni kalp hastalarının hastaneye salgın korkusuyla gitmemeleri, krizi evde geçirmeleri. Doktorunuza, hastanenize başvuruda bulunup kalbinizi kaldığınız yerden kontrol ettirmeye devam edin. Covid-19 salgını, riskli grup hastalıklarda inanılmaz kötü sonuçlar doğuruyor. Akciğer hastalıkları, kronik diyabet ve kalp hastalıklarına sahipseniz hastaneye gitmekten korkmayın, kontrollerinizi yaptırmaktan çekinmeyin" diye konuştu.


OPERASYONLARIN ÇOĞU HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR


Uz. Dr. Atakan Yanıkoğlu, salgının başladığı günden bu yana, görev aldığı hastanede sosyal mesafe kurallarına riayet edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Salgın hastalığın ilk gününden itibaren, acil statüsünde olan koroner anjiyografi- anjiyoplasti ve aciliyeti ve ivediliği olan açık kalp cerrahisi işlemleri hastanemizde gerçekleştirdik. Covid'in tehlikesine karşı kalbin, kalp hastalıklarının da ciddi tehlikeli olduğunu bilmekteyiz. Maalesef Covid tanısı ya da şüphesi olan hastaların bir kısmının kalp krizi ile vefat ettiğini biliyoruz. Covid öldürücü fakat kardiyovasküler hastalıklarda öldürücü. Kalbiniz için de gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyin. Salgın hastalık riskinin azalmaya başladığı bu dönem içerisinde işlemlerin de, daha güvenle yapılabileceğini hatırlatır, olmasını istemediğimiz ancak daha sonra olabilecek ikinci bir salgın ihtimali öncesinde, bu operasyonların yapılmasının hastaların sağlığı açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz."


KARDIYOLOJI UZMANI DR. ATAKAN YANIKOGLU, KORONAVIRUS NEDENIYLE RUTIN KONTROLLERINI YAPTIRMAYA KORKAN KALP HASTALARINA UYARILARDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.