Kadavradan böbrek nakliyle yaşama tutundular

Antalya'da her ikisi de 55 yaşında olan Aysel Kaleş ile Aysel Şenol, kadavradan böbrek nakliyle yaşama tutundu.

13 Temmuz 2016 Çarşamba 11:05
Kadavradan böbrek nakliyle yaşama tutundular
Antalya'da trafik kazası sonrasında kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen kadının yakınları tarafından bağışlanan böbrekleri, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde Aysel Keleş ile Aysel Şenol'a nakledildi.

Antalyalı 2 çocuk annesi Aysel Keleş, 2007 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı Böbrek Bekleme Sırası'nda olduğunu söyledi. Çocukluğunda geçirdiği zatürree nedeniyle böbreklerinin hasar gördüğünü, 9 yıl önce şiddetli ağrılarla gittiği hastanede kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu aktaran Keleş, şöyle konuştu:

"2 çocuğum ve eşim bağışçı olmak için başvurdu. Ancak hiçbirinin böbrekleri uyumlu çıkmadı. Ben de kaderime razı olup kadavradan nakil olmayı bekledim. Bu arada hemodiyaliz tedavim devam ediyordu. 'Böbrek bulundu' haberi tam sürpriz oldu. Diyaliz döneminde su, meyve ve sebze kısıtlaması vardı. Ancak şu an bu kısıtlamalar ortadan kalktı. Şu an özgür hayata adım attım."

İKİNCİ NAKİLLE HAYATA TUTUNDU
Aysel Şenol ise ilk böbrek naklini 1998 yılında kadavradan olduğunu, 2006 yılına dek sağlıklı yaşadığını anlattı. Şenol, "Fakat o yıl, umutlarının yitirilmesine neden olan acı haberle karşılaştım. Takılan böbreğin iflas etmesi nedeniyle doktorlar yeni böbrek ihtiyacı olduğunu söyledi. Yeniden bekleme sırasına kayıt oldum. Yeniden hemodiyaliz tedavisine başladım" dedi.

Hemodiyalize bağımlı hayat süren Aysel Şenol, yıllar sonra uygun böbreğin çıktığına dair gelen haberle yeniden hayata tutunduğunu kaydetti.

KADAVRADAN BAĞIŞ UMUTLARI OLDU
Böbrek nakillerinde kan grubu, doku, yaş ve kilo gibi birçok parametrenin birbirine uygun olması gerektiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Belirttiğimiz nedenlerle kimi zaman bekleme süresi ayları ya da yılları bulabiliyor. Hatta kimi hastalar uygun böbrek bulunamadığından hayatını kaybediyor. Her iki hastamızın da sağlık durumu iyi. Nakil sonrası tedavileri bitince taburcu olacaklar" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 13.07.2016 11:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.