Gereksiz tahlil, hayali hasta iddialarına cevap

ÖZEL Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 11 yıldır sundukları sağlık hizmetlerinde hiçbir fiyat güncellemesi yapmadığını belirterek, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında gereksiz tahlil yapıldığı iddialarına “Son aşamada, 13 liraya muayene yapıyoruz. İçinde tahliller dahil. Ne kadar tahlil isterseniz isteyin. Akıllı bir işletme sahibi ayağına sıkar mı" diye yanıt verdi.

16 Nisan 2016 Cumartesi 18:01
Gereksiz tahlil, hayali hasta iddialarına cevap


Dr. Bahat, Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilen 'Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantısı'nın ilaç üreticilerinden tıbbi malzeme üreticilerine, sektörün hizmet sunucularından Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarına ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştiğini söyledi.

Toplantılarda Türkiye ve dünyada sağlığın nereye gittiğini, memnuniyetlerin neler olduğunu ve neler yapılabileceğinin tartışıldığını aktaran Bahat, toplantıların ana gündeminin ise sağlığın geleceği ve sağlıktaki verimlilik başlığıyla '2023 Vizyonu' olarak belirlendiğini dile getirdi.

Türkiye'de özel sağlık sektörünün 30 bini doktor olmak üzere 230 bin çalışanı, 40 bin nitelikli yatağa sahip 550 hastanesiyle binden fazla özel sağlık kurumu ve kuruluşu içinde barındıran devasa bir sektör olduğunun altını çizen Dr. Reşat Bahat, bu kuruluşların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hizmet sunumunun da yüzde 25'ini gerçekleştirdiğini söyledi. Özel sağlık sektörünün aynı zamanda 2.5 milyar dolardan fazla sağlık turizmi yaptığını aktaran Dr. Bahat, ancak son 1 yıldır sundukları sağlık hizmetlerinde fiyat güncellemesi yapılmadığı için sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Dr. Bahat, şöyle konuştu:

“Özel hastanelerin 30 - 40'ı hariç Sosyal Güvenlik Kurumu'na hizmet sunuyorlar. Sosyal güvenliğe sunduğu hizmetlerin yüzde 50'si, yoğun bakım, transplantasyon, kalp ameliyatları, diyaliz, acil gibi bir çok alanda vatandaştan fark alınmadan hizmet sunuluyor. Bu alanlar başta olmak üzere bütün diğer alanlarda 11 yıldır hiçbir fiyat güncellemesi yapılmadı. Çalışanlarımızın maaşlarında özellikle asgari ücretteki artıştan sonra yaptığımız düzenleme sonrası sektör ciddi bir zora girdi. Mutlaka bu fiyatların güncellenmesi lazım. Bizim bunu sürdürebilir hale gelmemiz lazım."

Aksi durumda, kamu hastanelerine yüklenme olacağını ve bunun da kamu hastanelerindeki hasta memnuniyetini ciddi derecede düşüreceğini belirten Dr. Bahat, özel sağlık sektöründe 200 yıl öncesi yapılmış hastanelerin bina sıkıntıları ve 8 yıldır verilmeyen kadro ve branşlar olduğunu söyledi. 2008 yılından bu yana sektörün doktor ve branş alamadığına dikkat çeken Dr. Bahat, “Büyüme durdurulmuş vaziyette. Planlamaya inanıyoruz ama durdurmayla planlama birbirinden farklı şeylerdir" dedi.

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında bugün 90 milyondan fazla muayene, 3 milyondan fazla yatış ve ameliyat yapıldığını belirten Dr. Bahat, bu iş yoğunluğu içinde 'yolsuzluk' iddiasını dile getiren SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı'nın dün toplantının açılışındaki iddialarını değerlendirdi. Dr. Bahat, şöyle konuştu:

“Hiç kimse 60 yaşının üstünde bir kişiye, hırsız da olsa, doğum yaptırmaz. Bu yapılmışsa hırsızlık bile olsa sehven kaydedilmiştir. Hiç kimse hapishanedeki birisine diyaliz yapmaz. Ölüye prostat ameliyatı yapmaz. Eğer yapabiliyorsa buna sistemin müsaade etmemesi lazım. En azından hastanın yaşayıp yaşamadığını sorgulaması lazım. 'Sağlıkta kirlilik yoktur' demiyoruz. ABD'de bu oran yüzde 10, dünyada yüzde 20. Bu mutlaka Türkiye'de de vardır. Bir tane bile olsa üzerine gidilmesi gerekir. 'Bu çok ciddi kaynak israfı boyutunda mıdır' onu bilmiyorum. Veriler elimizde yok. Her türlü kaynağın hak etmeyen kişilerin elinden alınması lazım. Ancak ben de şu soruyu soruyorum, 'Özel sağlık sektörü genel sağlık sigortasından alması gerekenden 10 milyar daha az alıyor. Genel sağlık sigortasına toplanan primler ve bütçeden verilen yüzde 25'lik payı topladığımızda sağlık sektörüne, ilaç, üniversite ve kamu hastaneleri dahil ödenmesi gereken paradan 10 milyar daha az verilerek emekliliği yanlış yapılandırılmış finansmanında kullanılıyor. Artık bu kaynağın bize verilmeyeceğine ilişkin negatif algımız oluştu ki bu yatırımcı açısından çok rahatsız edici durum. Mutlaka bu feryadımızı siyaset duyar ve bu kaynağı bu hizmeti sunanlara verir."

Ayrıca Türkiye'nin 10 yıl öncesinde kadar sağlık harcaması GSMH'nın yüzde 6,2'siyken bugün 5.4'e gerilediğini belirten Dr. Bahat, “Sağlıktan, eğitimden tasarruf çok tehlikeli bir şeydir. Canınıza mal olabilir. OECD ülkelerinde yüzde 9'un üzerinde. Türkiye'de biran önce eski hale getirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Dr. Reşat Bahat, özel hastanelerin sadece SGK'dan para almak adına gereksiz tahlil ve tetkik yaptığına ilişkin algının ise gerçeği yansıtmadığını savundu. Burada itirazın özel hastanelerde yapılan tetkiklere vatandaşın ödediği bedelle ilgili olduğunu kaydeden Dr. Bahat, özel hastanelerde kamu ve üniversite hastanelerine oranla yarı yarıya daha az tahlil istendiğini söyledi. Kamu hastanelerinde bedel ödemediği için bir memnuniyet olduğunu belirten Dr. Bahat, “13 liraya muayene yapıyoruz. İçinde tahliller dahil. Ne kadar tahlil isterseniz isteyin. Akıllı bir işletme sahibi ayağına sıkar mı?" diye sordu.

Dr. Bahat, bu yıl içinde yaptıkları çalışmada özel sağlık sektöründen memnuniyetin yüzde 78 oranında çıktığını da dile getirdi.

 

Son Güncelleme: 16.04.2016 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.