En yaşlı yüz nakli hastası çok sakin

Türkiye'nin 6'ncı yüz nakilli hastası Salih Üslün'ün diğer hastalara göre çok sakin olduğunu belirten Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Uyandığında çok sakindi, biz de çok şaşırdık. Bir yıl içerisinde vücudun yüzü reddetme riski var. Ama hiçbir hastanın bu nedenle yüzü geri alınmadı" dedi.

26 Ağustos 2013 Pazartesi 15:31
En yaşlı yüz nakli hastası çok sakin
Geçirdiği trafik kazasının ardından beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzünün geçen cuma günü gerçekleştirilen ameliyatla nakledildiği 54 yaşındaki Salih Üslün, hastanedeki tedavisinin 3'üncü gününe girdi.

Yoğun bakımdaki 3'üncü gününde ödemlerinin inmeye başladığını belirten Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Ödemleri biraz daha iyi Recep'e göre. Aynı Recep gibi birkaç gün içinde çenesini, dilini kullanmasını bekliyoruz. Daha güzel konuşabilmesi için nefes almasını sağlayan boğazındaki deliğin kapanması gerekiyor. 1-2 ay içinde konuşmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin en yaşlı yüz nakilli hastası olan Salih Üslün'ün diğer hastalara göre farklı bir komplikasyon göstermediğini belirten Doç. Dr. Özkan, "Hastalarımıza titiz davranmakla beraber bütün organlarını inceliyoruz. Salih Bey uyandığında daha sakindi, biz de çok şaşırdık. Saç, kaş, göz kapakları, gözyaşı kanalları gibi detaylar olduğu için iyileşme süreci uzun sürebilir. Daha sonra birkaç revizyondan geçecek" diye konuştu.

Yüz nakillerinde ilk 1 yılın riskli olduğunu belirten Doç. Dr. Özkan, "Bir yıl içerisinde vücudun yüzü reddetme riski var. Dünyadaki vakalarda reddetmeler oldu ama tedavi süreci başarılı oldu. Hiçbir hastanın bu nedenle yüzü geri alınmadı" dedi.

BİRKAÇ GÜNE YOĞUN BAKIMDAN ÇIKABİLİR

Salih Üslün'ün yoğun bakım servisindeki durumu hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz ise şunları kaydetti:

"Yattığı günden bu yana genel durumu iyi. Beklenmedik hiçbir sıkıntılı durumla karşılaşmadık. Bir önceki nakilden erken uyandı, iyi bir şekilde uyandı. Bizimle anlaşabiliyor, isteklerini hareketlerle dile getiriyor. Sakin ve kan basıncı, hayati fonksiyonları oldukça iyi. Birkaç gün içinde yoğun bakımdan servise çıkarmayı planlıyoruz. Genel olarak durumunun iyi olduğunu söyleyebiliriz."

Hastanın yaşı itibariyle tereddütlerinin olduğunu belirten Doç. Dr. Cengiz, "Risk oluşturabilecek organ yetmezliği olur mu diye aklımıza geldi. Önceki yüz nakillerinden daha sorunsuz bir şekilde hiç bir şekilde problem olmadan atlattık. İyi ve sakin uyandı. Bizim de şüphelerimiz vardı şükür öyle bir sorun yok" diye konuştu.

RECEP SERT'E DİŞ OPERASYONU

Diğer yandan, yaklaşık 1.5 ay önce yüz nakli olan Recep Sert'in küçük bir operasyon geçirdiğini belirten Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Diş hekimi arkadaşlarımızla küçük bir ameliyata aldığımız Recep Sert'in ağız düzeni ve bakımını sağlamak için küçük bir revizyon yaptık. Dişlerinin görünümü çok güzel oldu" dedi.

GÖRÜNTÜLER BASINA DAĞITILDI

Bu arada, Akdeniz Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, son yüz nakli olan Salih Üslün'ün ameliyat görüntülerini basına servis etti. Fotoğraf karelerinde ve kamera kaydında Üslün'ün yüz nakli için gereken imzayı atması, sağlık ekibi tarafından nakile hazırlanması ve Prof. Dr. Ömer Özkan'ın ameliyat sırasındaki görüntüleri yer alıyor.

Son Güncelleme: 26.08.2013 15:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.