Ece Cömert Türkiye için kan arıyor

Antalya'da lösemi hastası ağabeyi için her gün trombosit arayan 28 yaşındaki Ece Cömert, ardından kardeşinin oda arkadaşına, hastaneye, Antalya'ya, son olarak da tüm Türkiye'de ihtiyaç duyan herkese kan arar hale geldi.

11 Ağustos 2013 Pazar 11:15
Ece Cömert Türkiye için kan arıyor
Ziraat mühendisi Ece Cömert, 2007 yılında lösemi (kan kanseri) hastalığına yakalanan ağabeyi Onur Cömert'in trombosit ihtiyacı için 2 yıl boyunca neredeyse her gün kan aradı. Ağabeyi için başladığı trombosit arama çalışmalarını, ağabeyinin oda arkadaşı için de sürdüren Ece Cömert, sonra Antalya ve tüm Türkiye'ye kan arar hale geldi.

KAN ARAMAYI BIRAKMADI
2009'da kaybettiği ağabeyinin yaşam mücadelesi sırasında, tüm Türkiye'de acil trombosit ihtiyacı duyanlar için kan aramaya başlayan Ece Cömert, bu konudaki gönüllülerle tanışarak birlikte hareket etti. Cömert ile birlikte Ankara, İzmir ve Balıkesir'den 5 kişi, bazıları kendi yakınları, bazıları da duyarlılık amacıyla facebook üzerinden kan ararken 2008 yılında birleşti ve 'Tüm Kan Gönüllüleri Grubu'nu oluşturdu. Grup üyeleri, Türkiye'nin 81 ili içinde facebook üzerinde ayrı ayrı üyelerin kaydedildiği gruplar kurdu. İstanbul, Ankara gibi büyük iller içinse bu gruplar kan gruplarına göre ayrıldı. Bugün toplam üye kaydı yapılan 139, 82'si de beğeni olmak üzere 221 grubu yöneten kan gönüllüleri, 77 bin 888 kayıtlı üyeye ulaştı. 

Grup üyeleri, başta en çok talebin geldiği kanser hastaları olmak üzere, kazalar, kalp ve değişik hastalıklar nedeniyle acil trombosit ihtiyacı duyanlar için her gün gece-gündüz demeden gönüllülük esasıyla kan arıyor.

15 BİN TAKİPÇİ
Grubun 3 yıldır aktif olan twitter adresinin ise 15 bine yakın takipçisi var. Yine illere göre donör grupları da oluşturan gönüllüler, 2 bin 294 kayıtlı donör listesi oluşturdu. Tüm Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde özellikle trombosit ihtiyacına göre hizmet veren grubun yöneticileri Antalya'da Ece Cömert, Balıkesir'de Ayhan Köksal, Ankara'da Melih Serdaroğlu, İzmir'de ise Aysun Çetinkaya ve Uğur Erdem'den oluşuyor.

MESAJ YERİNE TELEFON
Tek amaçlarının gönüllülük esasıyla Türkiye'de acil durumda olanlara kan bulmak olduğunu belirten Ece Cömert şunları söyledi:

"Buradaki en önem verdiğimiz noktalardan biri acil kan ihtiyacı olanların internet üzerinden mesaj bırakmak yerine bize telefonla ulaşmasıdır. Çünkü çok sayıda grup olduğu için görmeyebiliyoruz. O yüzden hasta yakınları bize telefonla ulaşsın. Biz bu durumda ihtiyaç duyulan kan, hastane adresi ve hasta yakınına ilişkin bilgileri kan grubu, şehir gibi bilgilerine göre o gruptan anons ediyoruz. Ayrıca kayıtlı donörlerimizi de telefonla yönlendiriyoruz."

ÖNCELİKLERİ TROMBOSİT
Özellikle bulunması zor olan trombosite ihtiyaç duyanlara ağırlık verdiklerini kaydeden Ece Cömert şunları anlattı:

"Kızılay'a giden trombositi kullanma şansı, süre nedeniyle çok az olabiliyor. Beyaz kanla kırmızı kanın ayrımı olan trombosit, kanser hastalarına çok lazım. Bir kişi 3 günde bir verebiliyor. Hiçbir şekilde alkol, ilaç kullanmamış olması önemli. Bazen sabaha kadar kan aradığımı biliyorum. Burada daha çok donörlerimiz işe yarıyor. Trombosit bağışta bulunanlar için ayrıntılı kan tahlili yapıldığından, varsa eğer bir hastalığı onu da erken teşhis şansı oluyor" dedi.

BAĞIŞÇILARA ÖNEMLİ UYARI
Ece Cömert, facebook ve twitter'daki tüm kan gönüllüleri sayfaları üzerinden yapılan kan anonslarına duyarlılık gösteren ve kan vermek isteyenlere de şu uyarıda bulundu:

"Kesinlikle hasta yakınını aradıklarında 'Gelip sizi arabayla alalım' gibi teklifleri kabul etmesinler. Sonuçta bize bu ihtiyaç bildiriliyor, ama görmediğimiz için doğruluğundan da emin olamayız. O yüzden anonsta belirtilen hastaneye bizzat bağışçının kendisi giderek, belirtilen isim adına kan verme şeklinde davranması gerekir. Bizden telefonla kan ihtiyacı olduğunu belirtenler belki yalan söylüyor, dolandırıcı da olabilir. Dikkat edilmesi gerekiyor, ama bugüne kadar böyle bir şey yaşamadık."

TARAFTAR VE SANATÇILARA SİTEM
Tüm Kan Gönüllüleri'nin facebook ve twitter'daki kan anonslarına taraftar grupları ve sanatçıların destek vermediğini de anlatan Ece Cömert, Türkiye'de değişik il grupları, çevre gönüllüleri gibi birçok grubun ise destek verdiğini söyledi. Facebook üzerinde 1 milyon 200 bin üyeli 'Hz. Muhammed' ve 'Antalya07' sayfalarının her anonslarını paylaşarak büyük destek verdiğini söyleyen Cömert, sanatçılardan ise bugüne kadar Ferhat Göçer ve Demet Akalın'ın zaman zaman paylaşımda bulunduğunu aktardı.

DUYARLILIK ÇAĞRISI
Ece Cömert, insanları kan bağışı konusunda daha duyarlı olmaya davet etti. Her an herkesin ya kendisi, ya da yakınları için acil kan, trombosit ihtiyacı duyabileceğine dikkat çeken Cömert, "Bu nedenle duyarlı olmak için başınıza gelmesini beklemeyin. Bu çağrılara kulak verin" dedi. 

Son Güncelleme: 11.08.2013 11:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.