Canlıdan böbrek bağışında eşler ilk sırada

ANTALYA'da özel bir hastanenin organ nakil merkezinde yılın ilk 6 ayında canlıdan yapılan 158 böbrek naklinde, bağış sıralamasında eşler ilk sırayı aldı. Eşleri, anneler, babalar, kardeşler ve evlatlar izledi.

11 Haziran 2018 Pazartesi 14:48
Canlıdan böbrek bağışında eşler ilk sırada

Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş ve ekibinin ocak-haziran döneminde gerçekleştirdiği 57'si kadın, 118'i erkek olmak üzere 175 böbrek hastası, canlıdan ya da kadavradan yapılan nakille sağlığına kavuştu. Nakillerin 158'i canlıdan, 17'si kadavradan yapılırken, canlıdan nakillerde donörlerde ilk sırayı eşler aldı. 45 kişi böbrek hastası eşine böbreğinin birini vererek onun yeniden hayata tutunmasını sağlarken, eşlerde de kadınlar öne çıktı. 35 kadın eşine böbreğini verirken, 10 erkek de hasta eşine böbrek bağışladı. 18 anne hasta çocuğuna böbreğini verirken, 13 baba böbreğini vererek çocuğunun sağlığına kavuşmasını sağladı. Canlıdan böbrek nakli ameliyatlarında 31 kişi kardeşine, 19 evlat da baba ve annelerine böbrek verdi.



Hastanenen Organ Nakli Merkezi'nde, aynı dönemde ayrıca 40 karaciğer nakli gerçekleştirildi. 2 eş, 4 kardeş, 17 evlat karaciğer yetmezliği hastası yakınlarının, yeniden hayata tutunmalarını sağladı.



ANTALYA ARTIK BİR ORGAN NAKLİ ŞEHRİ



Prof.Dr. Alper Demirbaş, Antalya'da organ nakli konusunda yıllar önce atılan tohumların artık yeşerdiğini, Türkiye'de 83 böbrek nakli merkezi ile 40 karaciğer nakli merkezi olmasına rağmen yapılan nakillerin büyük kısmının Antalya'da gerçekleştirildiğini belirtti. Antalya'da halen MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nakil yapıldığını hatırlatan Prof.Dr. Demirbaş, “Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan nakiller bizi mutlu ediyor. O merkezin temelinde biz de vardık. Bugün çok değerli arkadaşlarımız organ nakline devam ediyor. Antalya'da organ nakli için büyük emekler sarf edildi. Dilediğimiz bu şehri organ nakli şehri olarak dünya ölçeğinde tanıtmak. Bu anlamda bölgedeki tüm nakil merkezleriyle de işbirliğine hazırız" dedi.

Prof. Dr. Alper Demirbaş, ekibiyle birlikte 2008 yılından bugüne kadar 4 bin 570 böbrek, 490 karaciğer ve 30 pankreas nakli gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.









 

2013 © Latis - DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.