YILLARIN hayali sonunda gerçek oluyor. Antalya’yı yurdun değişik köşelerine bağlayacak hızlı tren projesinde ciddi gelişmeler yaşanıyor. Aksu’nun da bir güzergahında yer aldığı hızlı tren projeleri, şimdilik kağıt üzerinde yürüse de, önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde yatırımın başlamasına artık kesin gözüyle bakılıyor.
Evet, yanlış duymadınız… Biz hâlâ tramvay hattıyla ilgili tartışmalara devam edip duralım, Ulaştırma Bakanlığı uzmanları dağ-taş çalışıp zemin araştırmaları yapıyor. Antalya’nın 100 yıllık rüyasını gerçeğe dönüştürecek hızlı tren projesinde, Konya-Antalya arasındaki güzergah Aksu’dan geçecek. Peki hızlı tren hattı için Aksu’da neresi seçildi? İşte işin bu tarafı henüz belli değil. Ancak, ilçenin kuzey kesimlerinde bir hat üzerinde duruluyor.



Antalya hızlı treniyle ilgili çalışmaların iki koldan devam ettiğini belirten Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine projenin ayrıntılarını sorduk. İşte bize ulaşan bilgilerden bir özet yelpazesi:
Bu iki koldan birisi Eskişehir’den, diğeri de Kayseri üzerinden Antalya'ya ulaşacak. Her iki hatla ilgili etüt projelerinin 2017’de, yani bu yıl tamamlanması planlanıyor. Hatırlatalım; etüt projelere 2015’te başlanmıştı. İki yılda bitirilmesi bile büyük başarı… Çünkü, saatte 200 kilometre hıza uygun ve çift hatlı bir hızlı tren projesinin zemin etütleri de, öyle ‘Ha’ deyince olmuyor.
Antalya-Eskişehir hattındaki çalışmaların detayına girmeden, Aksu’yu ilgilendiren Kayseri hattına bir göz atalım isterseniz. Antalya'yı İç Anadolu'ya bağlayacak olan 640 kilometrelik Antalya-Kayseri hızlı tren projesi, Akdeniz’deki turizm potansiyelinin Anadolu'ya yayılmasını hedefliyor. Uzmanlar, Seydişehir-Manavgat etabının ardından, demiryolu hattının, 57 kilometrelik Manavgat- Alanya etabı ve 97 kilometrelik Manavgat- Antalya etabıyla devam edeceğini belirtiyor.



Bu hatta proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Antalya-Kayseri hattının yatırım programına alınmasını beklemek gerekiyor. O ne zaman olur? İşte onun için de, Ankara üzerinde güçlü bir Antalya lobisi kurmak gerekiyor. Şunu belirterek yazımızı tamamlamak istiyoruz… Antalya-Konya-Kayseri arasında her yıl ortalama 4,5 milyon yolcu ve 10 milyon ton yük taşınacak bir hattan söz ediyoruz. Dile kolay…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.