TİGEM’in Yerli ve Milli Tohum Üretimine Katkıları

Yıllarca tohum konusunda dışa bağımlı ülkemiz, artık özüne dönerek yerli ve milli tohum konusunda başarı merdivenlerini tırmanmaya başladı. Pandemi döneminde ithalattaki kısıtlamalar, ülkelerin kapılarını kapatmaları gösterdi ki, ülke olarak yerli ve milli tohum üretimimizi kendimiz yaptığımızdan dolayı dışa bağımlı kalmadık.

20 Temmuz 2020 Pazartesi 09:49
TİGEM’in Yerli ve Milli Tohum Üretimine Katkıları

Yerli ve Milli tohumda BATEM’le işbirliği içinde lokomotif görevi gören ve Aksu’da bulunan TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) yetkililerinden, bu konuda bilgiler aldık.

Türk çiftçisinin ihtiyacı yerli tohum

Tohum bir bitkinin, insanların yediği besinin ilk maddesi olduğuna dikkat çeken yetkililer,  'tohum ne kadar kaliteliyse ürün de o kadar kaliteli ayrıca miktarı ve güvenilirliği de o kadar fazla. İlk iş olarak bunu ele almalıyız. TİGEM’in (Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü) Antalya Aksu'da en küçük işletmesiyiz. Burada 3500 dekarlık arazimiz var. Bu arazi içerisinde narenciye ve 2009 yılının sonbaharında tamamen yüzde yüz yerli ve milli sebze tohumu üretimine başladık. Bunlar beş tür ve altı çeşit: domates de iki çeşit, biber, patlıcan, hıyar ve kavun üretimi yapılıyor. Türk çiftçisinin ihtiyacı olan bu beş türde üretim yapıyoruz. Kaliteli tohumu en ucuza ve ithal edilen en kaliteli tohumu üretiyoruz. Bu tamamen gıdadaki girdilerin bir kısmının azaltılması ve yüzde yüz milli olarak üretilmesi amacıyla başlandı. Pandemi döneminde gördük ki, tohum ihtiyacımızı karşılarken, dışarıya bağlılığımız da ortadan kalktı. Dışa bağımlılığı bitirerek, tamamen ülkemizin yerli ve milli kaynaklarını kullanarak, çiftçimize hizmet etmek için bu tohumları üretmeye başladık' açıklamalarında bulundular.

Yerli tohumda fiyat konusunda çok iddialıyız

'Kamuoyunda yanlış bir algı var. İsrail tohumu da kullanılıyor ancak İthalat ve ihracattaki dengeye bakıldığında biz İsrail’e, aldığımızdan daha fazla tohum satıyoruz.Yüzde altmış oranında tohum ihtiyacını karşılıyoruz. Yerli tohumda fiyat konusunda çok iddialıyız. Bu kalitede ki bir paket tohum 3 bin TL’ye satılırken, bizde 170 ile 350 TL arasında değişiyor'. Bir dönüm seraya 2500 domates fidesi ekildiği düşünülürse; ciddi bir maliyetin aşağıya alınması, enflasyonun aşağı alınması, burada bir istihdam yaratılması ve aynı zamanda paranın ülkede kalması demektir.'

Çiftçimiz hangi tohumu istiyorsa, biz onu üretiyoruz

Yetkililer yaptıkları açıklamalarda, yerli ve milli tohumla ilgili şu konulara da dikkat çektiler. 'Tarım ve hayvancılıkla ilgili üç ayrı kurumun bir araya gelerek KİT(Kamu İktisadi Teşebbüsü) olarak; 1980 yılında kurulan TİGEM, şu anda Türk çiftçisinin tamamen hububat tohumunda, 34 çeşit buğday tohumuna sahip, yem bitkisi çeşitleri mevcut. Çiftçimiz hangi tohumu istiyorsa, biz onu üretiyoruz ve temin ediyoruz. Bunların hepsi; sertifikalı, verim artışı sağlayan, kaliteli, hastalıklara karşı ilaçlanmış tohumlar.'

12 dönüm serada tohum üretiliyor

'TİGEM’in, ülke genelinde sebze tohumunda tek ve ilk işletmesi burası. 12 dönüm serada tohum üretiliyor. Şu anda 200 kg tohumumuz mevcut. Çiftçilerimize dağıtıyoruz. Reyonlarda ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Lezzet olarak ve görünüm olarak çok güzeller. Yakında yurtdışı açılımlarımız olacak. Yüzde yüz yerli ve milli sebze tohumunu üreticilerle buluşturmaya devam edeceğiz.'

Tarımda Türk kadınının özeni

'Üreticiler bizden tohum almak için TİGEM-ePttAVM sitesinden ulaşarak, sebze tohumu siparişi verebilirler. Telefonla ulaştıklarında yine kargoyla ulaştırıyoruz. Yerimizden de gelip görüp alabilirler. Bizden tohum alan üreticilerimizin geri dönüşleri çok güzel. Özellikle tat konusunda çok iyi olduğunu söylüyorlar. Annemizin domatesi lezzetinde. Yine diğer sebze tohumlarımızda aynı. BATEM’le ortak çalışıyoruz. Onların tamamen tescil ettirdiği yerli ürünü, birlikte üretmeye başladık. Sera çalışanlarımızın tamamı hanımefendilerden oluşuyor. Bir bebeğe bakar gibi dantel dantel işliyorlar. Türk kadınının elinden itina ile çıkıyor ürünlerimiz' diye sözlerine eklediler.

Güney Haberci - Haber Merkezi

Son Güncelleme: 20.07.2020 10:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.