Sorunları not aldım, çözümler bende mevcut

'Belediyeciliğin okulu olmaz, bu işler halkın içinde öğrenilir' diyen Ali Akcan, yeniden göreve talip. Çıraklık ve kalfalık dönemlerini geride bırakan Akcan, 'Ustalık' dönemi için kararlı geliyor.

12 Kasım 2013 Salı 11:52
Sorunları not aldım, çözümler bende mevcut

Neden aday adayı oldunuz?
Şöyle tarif edeyim.  Belediyeciliğin okulu olmaz. Belediyecilik çalışarak öğrenilir. 1991- 1999 yılları arasında belediyede her görevde bulundum. 1999 yılından 2004 yılına kadar belediye başkanlığı yaptığım için çıraklık ve kalfalık dönemimi tamamladım. İl Özel idaresinde köylerde staj gördüm. Bütünşehir yasası çıkmadan önce köylerde köy stajı gördüm. Köylerdeki bütün eksiklikleri gördüm. Aksu’nun eksiklerinin ve sıkıntılarının ne olduğunu biliyorum ve bu sorunları tecrübelerimle çözeceğim. AK Partili olarak AK Parti’de çalışan biri olarak çözümün AK Parti’den olacağını düşündüğümden AK Parti’den aday adayı oldum.

Neden AK Parti?  İki dönemdir MHP’den aday adayı oldunuz
İktidarda AK Parti var. Aksu’nun çözümlerinin bu partiden olacağını düşünüyorum. Aksu “ateşten bir gömlek” sorunları çok. Muhalefette belediye başkanlığını iki dönem yaptım. Dürüst, namuslu, ilkeli olduğunuz sürece hangi partili olduğunuz önemli değil, hizmet edersiniz . Sıkıntıların hükümet partisi ile çözülebileceğini de gördüğüm için AK Parti dedim.  Belediye başkanının tek başına sorunları çözme şansı yok, ancak devlet desteğini arkalarına alırsa çözülebilir. Halka daha iyi hizmet edersin. Öbür türlü vaat edersin ama tamamını gerçekleştiremezsin.

İl Özel İdaresi’nde köylere yönelik çalışmalar yaptığınızı söylediniz.  Size göre Aksu’nun sorunlarının çözüm yolları nelerdir?
Aksu Belediyesi dört beldeden birleşerek meydana geldi.  İlçemizin köyleri vardı. Bunlar Orman Köyü olup  sorumluluğu Büyükşehir’e aitti.   Bir de, tamamen İl Özel İdaresi’ne bağlı köylerimiz vardı. Kayadibi, Alaylı, Gökdere, Güloluk ,Yeşilkaraman İl Özel İdaresi’ne bağlıydı. Bağımsız köy statüsündeydi bu köyler. Bunlar gibi Büyükşehir’e bağlı orman köylerimiz de vardı.  Aksu’da mahalleye dönüşen köylerimiz vardı.  İhsaniye , Topallı, Fettahlı, Kurşunlu, Kemerağzı, Karaçalı, Kumköy.  Bunlar özel idareden hizmet alıyordu ama, imar olarak Büyükşehir’e bağlıydılar. Örneğin Kayadibi hizmet alamayan yerimiz.  Bu yöreyi sokak sokak gezmiş, ne tür sorunları olduğunu bilen biriyim.  Karaöz  Belediyesi’nde  görev yapan arkadaşımızın elinden geldiği hizmeti yaptığını biliyorum, ama çok dağınık bir yer, eksik hizmetler var, yapılamayanlar var, ama yapılamayanları biz yapacağız. Yeşilkaraman Köyü’nün sorunlarını sıkıntılarını çok iyi biliyorum. Yeşilkaraman’da turistik bir tesis var, mağara var ama köylüye  gelir getiren bir yer değil henüz. O mağarayı gün yüzüne çıkararak,  turizm merkezi haline getirebiliriz. Kurşunlu Köyü’nü de sokak sokak bilen bir belediye başkan aday adayı olarak yola çıktım. Topallı yine sıkıntılı, bunların çözüm yollarını bildiğimiz için daha çabuk çözebileceğimi düşünüyorum.  5 tane tamamen bağımsız köylerimizin sorunlarını tek tek not aldım çözümleri bende mevcut.

Tecrübeli bir yerel yönetici olarak sizce Aksu’nun sorunları nelerdir?
İmar, alt yapı, bunlar çözülmezse diğer sorunları çözemezsiniz. 10 yıl belediye başkanlığı yaptım, her altı ayda bir kanun değişir, bu kanunları sürekli takip etmek lazım. 580 sayılı yasayı takip etmeniz gerekir. Belediyeciliğin okulu yoktur. Çalışarak öğrenebilirsiniz. Önceden 2B şerhi olduğu için imar yapamıyoruz diyorlardı, artık 2B sorunu da çözüldü. İmar sorununun çözülmemesi işten değil.  İmar sorununu çözdüğün zaman okul yeri, hastane yeri, park yeri ve diğer yerlerin yapılması mümkündür.

Aksu çok göç alan bir yer, bu durum ilçemiz için avantaj mıdır, dezavantaj mıdır?
Avantajdır. Bunu doğru planlamak gerekir. İller Bankası’ndan belediyelere gelen para nüfusa göre belirlenir. Bu para üçe bölünür. ASAT ‘a, Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyesine bölünür. İller Bankası’ndan gelen para ile belediye hizmetlerini yapmak çok kolay değil. İller Bankası’ndan gelen para ile personelin parasını ancak ödersiniz. Projeler yaparak, doğru projelerle mali  destek alarak ilçenin eksiklerini yerine getirebilirsiniz. Bunun için de profesyonel bir ekiple çalışma yapabilirsiniz.

Sizce beş yılda Aksu’da nüfus ne olur?
Antalya’nın ilçeleri içerisinde en bakir alan Aksu. Diğerleri neredeyse limitini doldurmuş durumda, Aksu’nun nüfusu ilk beş yıl içinde 500 bini bulacaktır.  Bu nüfusu hedefleyerek yola çıkmak gerekir. Tarım, turizm, ticaret konusunda iş yapacak tek ilçe burası. Tarım, turizm, ticaret, işsizlik konusunda sorunları çözerek en yaşanılabilir ilçe haline getirmek gerekir.

Aksu’da her şey var, usta yok. Aday gösterilmeniz halinde ilk yapacağınız işler nedir?
Bir belediye başkanı tek başına iş yapamaz. Takım oyunu ile başarılı olur. “Ben” kavramı  yerine “ekip” kavramı ile hareket ederek başarılı olabilir. Ekip başkanı, başkan ekibi ikna ederek iş yapabilir. Ekibin başında “kaptan” olarak güzel hizmetler yapacağımıza inanıyorum.

8 aday adayı var siz diğerlerine göre kendinizi şanslı hissediyor musunuz?
8 aday adayı olarak sekizimizin de şanslı olduğunu hissediyorum.

Ali Akcan’ın diğer aday adaylarından farkı nedir?
Diğer aday adaylarından bir farkı yok.  Belediyecilikte geçmişim olduğu için daha tecrübeli görüyorum kendimi sadece. Diğer aday adayı arkadaşlarımdan birine adaylık verildiği takdirde ben bu tecrübelerimi onlarla paylaşacağım. Aksu için ne gerekiyorsa yapacağım.  Aksuyu AK Parti’nin alması lazım. Hizmete susamış bir yer olduğu için, AK Parti ile Aksu’yu alıp hizmet etmek istiyoruz.

Belediyeciliğin okulu olmaz diyorsunuz, belediyecilik size göre nasıl olur?
Belediyeciliğin okulu olmaz ama, ben bu konuda kendimi yetiştirdim. Belediye başkanlığımın yanı sıra il özel idaresindeki görevim nedeniyle köylerdeki stajımla beraber çıraklık ve kalfalık dönemimi tamamladım, sıra ustalık dönemimde. Başbakanımızın dediği gibi ustalık dönemimiz. Diğer arkadaşlarımın hangisine adaylık verilirse onlara desteğimi vereceğim.

Kendinizle ilgili bir kamuoyu araştırmanız oldu mu?
Zor bir soru. Evet oldu. Bu konuda araştırmalar yaptım, kendimi ölçtüm tarttım ona göre bu yola çıktım. 

Üst düzey yöneticileri ile bir görüşmeniz oldu mu?
Hayır olmadı. Ben halkla görüştüm. Halktan gücümü alarak aday adayı oldum. Partimle uyum içerisindeyim.

MHP  ve CHP adayını belirledi onlar çalışmaya başladılar. Aksu’nun tamamını bildiğiniz için AK Parti’nin seçim kazanma şansı nedir?
Belediye başkanının partisi ve partilisi olmaz. Seçim zamanı sessiz çoğunluk gelir ve gereğini yapar. Sessiz çoğunluğun sesi olacağız. Ben diğer partilere de iyi çalışmalar diliyorum. Bizim amacımız tamamen her kesim seçmenden oy almak. Belediye başkanı seçimden sonra amblemini bırakır halka hizmet ederiz.

Söyleşimizin sonunda seçmenlere ve teşkilatınıza neler söylemek istersiniz.
Aday olursam Aksuluların tamamına hizmet edeceğim. Nereli ve ne olduğu hiç önemli değil.  Belediyecilik insan odaklıdır. Yol, su, imar, altyapı insanların daha rahat koşullarda yaşaması içindir. Tüm Aksuluların oylarını AK Parti için bekliyorum. Aksu’nun kazanması için AK Parti’nin burada seçim alması gerekiyor. Aksu’nun kazancı için buna ihtiyaç vardır. AK Partili belediye başkanı olursa Aksu kazanır. 

Son Güncelleme: 12.11.2013 12:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mesut aydin 2014-01-21 23:17:57

Merhaba ali bey yazinizi dűsűncelerinizi okudum cok takdir ettim ama baskanlik size nasip degilmis hayirlisi olsun ben almanyada yasiyorum yaklasik on yoldir bekliyoruz babamizin yerine insaat yapamiyoruz simdi planlar bitmis altintas kemeragzi karaci planlarindan bahsediyorum ankaraga tapu kadastro genel můdůrlůgűnden habar bekleniyormus buralarin durumu nedir neden haber gelmiyor tapu kadastro genel mūdűrlűgűnden sizden rica ediyorum ali bey allah rizasi icin bilgi verirmisiniz dua ederim size hayirli aksamlar saygilar mesut
[email protected]