‘Çiftçi yatırıma yönelemedi'

Geçtiğimiz yıl kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Ormancıoğlu ile bu yıl hem Aksu’yu hem de ticareti ele aldık. Aksu için ilginç açıklamalarda bulunan Ormancıoğlu Aksu’ya ve Aksu çiftçisine minnettarlığını dile getirdi.

30 Aralık 2014 Salı 12:58
‘Çiftçi yatırıma yönelemedi'
Dünya devi damlama sulamanın mucidi Netafim’in Antalya Bölge Yetkili Bayisi Mega Tarım, bilgisayar kontrollü modern sulama sistemleri kurulumunu gerçekleştirmektedir. Dünyadaki en son teknolojik gelişmeleri takip eden firma, eski sistemleri bir kenara bırakarak hızına hız katıp büyümeye devam etmektedir. Ayrıcalıklarının Antalya’da modern sera otomasyonu işi yapan 3-4 firmadan biri olmalarına ve Antalya’nın seracılıkta ve sera otomasyonunda Türkiye’nin en önde gelen ili olmasının etkili olduğunu söyleyen Mega Tarım sahibi Ali Ormancıoğlu, Netafim’in Akdeniz Bölgesinde en büyük bayiliğinin kendilerine ait olduğunu; Isparta, Burdur, Anamur, Fethiye ve Muğla’ya kadar ürün gönderdiği birçok bayisinin olduğunu, yıllık cirosunun yarısını toptan satışlardan, diğer yarısını da uygulama çalışmalarından elde ettiklerini belirtti.



-2014 yılını Mega Tarım Firması olarak nasıl geçirdiniz?
-Bu yıl bizim açımızdan iyi bir yıl oldu, geçen yıla göre ciromuz %40 arttı. Bunda katkı sağlayan en önemli faktör kurumsal şirketler ile yani yerli ve yabancı Tohum Ar-ge ve Tohum üretim firmaları topraklı ve topraksız tarım üretim firmaları, Belediyeler, çiçek üreticileri, fide firmaları ile çalışıyor olmamızdır. Ayrıca yurtdışına önemli miktarda malzeme gönderdik.

-Aksu çiftçisi 2014 yılını nasıl geçirdi sizce?
-Aksu açısından bakarsak burada 2B sorunu olduğu için bu sene Aksu’daki çiftçi yatırıma yönelemedi. Tarım uğraşısı ve sera yapımı fazla olmadı. Nar, limon, narenciye gibi ürünler de para etmediğinden dolayı yeni bahçe tesisleri fazla olmadı. Hatta özellikle bu yörelerde bu ağaçlar sökülüp yerlerine zeytin ağaçları dikilmeye başlandı.

-Netafim Firmasının bölge bayisi olarak çiftçiye ne gibi bir kolaylıklar sağlıyorsunuz?
-Bizim çiftçilere göre ürünlerimiz içerisinde Netafim’in tıkanmalara karşı çok dayanıklı uygun damlama boruları var ayrıca çiftçilerimizin diliyle “Akıllı boru “ diye adlandırılan ilk Netafim’in icadı son teknoloji basınç ayarlı damlama sulama borularımız var, basınç ayarlı borular ile meyilli arazilerde yada uzun seralarda her tarafa eşit su dağılımı olur. Piyasadan biraz pahalı olmasına rağmen daha önce kullanan çiftçilerimiz tercih etmektedir. Yani örnek vermek gerekirse diğer borular 3-4 yılda tıkanıp eskirken, Netafim’in borularını 15-20 yıl kullanan çiftçilerimiz var, bu sayede uzun vadede daha ekonomik hale geliyor. Ayrıca seralarda sulama ve serinletme amaçlı Netafim Sprintlerimiz, sislemelerimiz çok yaygın kullanılmaktadır. Kısaca bölge çiftçimizi teknoloji ve kalite ile buluşturuyoruz. Biz çiftçilerimizin de otomasyona geçerek suyu ve gübreyi bitkinin ve toprağın ihtiyacı doğrultusunda vermesini, bu sayede daha kaliteli ve verimli ürün almasını istiyoruz.

-Mega Tarımın iş kolu nerelere uzanıyor, Aksu dışında çalışma yaptığınız bölgeler var mı?
-Topraksız tarım en önemli gelir kaynağımız ve ayrıca biz sadece kendi bölgemize hitap etmiyoruz. Kuzey Irak’ta, İran’da ve Azerbaycan’da uygulamalar yaptık. Geçen yıl özellikle Azerbaycan’da çok çalışma yaptık. Alt bayilerimiz Rusya’ya, Kazakistan’a ve Türk Cumhuriyetleri’ne birçok malzeme gönderdi. Antalya dışında, Niğde’de, Bursa’da, Muğla’da, Ankara’da, Diyarbakır’da ve Mersin’de topraksız tarım uygulamaları yaptık. Bu arada topraksız tarım çilek yetiştiriciliği hızla yayılmaktadır. Geçen yıl ilk defa Antalya’da topraksız tarım Karanfil ve Sümbül seralarına otomasyon kurduk. Anamur’da bir Muz serasına otomasyon kurduk.

-Gençlerin tarıma bakış açısı nasıl sizce?
- Gençler, farklı sektörlere yöneliyor. Antalya’yı kendi içinde değerlendirmek gerekirse bu şehirde alternatif çok, tarıma ve çiftçiliğe karşı gençler tarafından çok ilgi gösterilmiyor.

-Aksu çiftçisi ekonomik sıkıntılar yaşamakta, bu sıkıntılardan kurtulmak için nasıl bir yol izlemeli sizce?
-Çiftçimiz eline biraz para geçtiği zaman o parayı peşinat olarak kullanıp üzerine kredi çekerek borç altına girip yatırım yapıyor. Çiftçi kardeşlerimin yerinde olsam bir sene yatırım yapmam, bir sonraki yıl her şeyimi peşin alarak çok daha ucuza mal ederim. Hem de riske girmem.

Çiftçilerimiz her sene genellikle domates ekiyor. Çeşitlilik yapabilir ve ayrıca her sene üst üste aynı ürün dikilince topraktaki mineraller kayboluyor, toprak hiç dinlenmediği için verimsizleşiyor. Toprak nadasa hiç bırakılmıyor. Bu durum haliyle çiftçimizin ekonomik gücünün zayıflamasına yol açıyor.

-20 yıldır burada ticaret yaptığınızı söylüyorsunuz 20 yılda Aksu’da neler değişti?
-Çok bir değişiklik yok. Aksu’nun büyümesi kaplumbağa hızıyla gidiyor. Manavgat, Alanya gibi değil. Manavgat ve Alanya’daki küçük köyler bile bugün modern bir belde olmuşken Aksu’nun gelişememesi üzücü.

-Aksu’da ne eksik sizce?
-Aslında Aksu’nun sermayesi çok. En büyük sermaye çiftçilerimiz. Bugün Antalya Hali’ne giren sebze meyvelerin %60-70’ i Aksudan gidiyor ama Aksuya hiçbir faydası yok. Aksu’da birçok büyük tohum firmaları, fide firmaları var. Birçok büyük tarım şirketleri ve oteller var. Ama sorun hepsinin çok farklı yerlerde dağılmış olarak bulunması.

-Aksu için ne yapılmalı?
-Aksu’nun gelişmesini Aksu’nun dağınık olması, belli bir merkezinin olmayışı, belli bir kent meydanının olmayışı, dört farklı belediyenin birleşerek ilçe olması, ayrıca 2B sorunu etkiliyor.

Aksu’nun öncelikli sorunu imar, bunun çok acil çözülmesi lazım.

Aksu’daki esnaflar, bankacılar, öğretmenler, memurlar Antalya’da oturuyor. Neden? Çünkü Aksu’da sosyal faaliyet yok. Halkın ihtiyaçları için kamusal çözümlerin olması lazım. Bunlar kent meydanı, hastane, park, sinema, AVM, küçük çocuklar için kreş, kolej vb.

-Expo Aksu’ya uğramayacak mı sizce?
-Expo’nun Aksu’ya doğrudan çok faydası olacağını sanmıyorum. Otelden Expo’ya Expo’dan otele. Ya da Antalya merkezindeki halk tramvay yetişirse tramvay ile gelir ve geri döner, belki köftemizi yemek için uğrarlar ama o kadar. Aksu merkezde bir otelimiz bile yok.

-Aksu Girişimci İş Adamları Derneği Üyesi olarak sizin Aksuya kazandırmak istediğiniz bir proje var mı?
-Teleferik projesi vardı biliyorsunuz. Bizim bu projedeki amacımız Expo’ya gelen turistleri Aksu’ya çekmekti. Teleferik 3 ayak üzerinde kurulacaktı. İlki Antbirlik tepesinde, ikincisi Eyilik tepesi üçüncüsü Expo’ya. Antbirlik’ten binen vatandaş sağda Aksu’yu solda Perge’yi görerek Expo’ya ulaşacaktı. Hala projemizin incelendiği söyleniyor ama şimdiden sonra karar verilirse proje yetişir mi bilmiyorum.

Söyleşi için size çok teşekkür ediyoruz.

-Ben teşekkür ederim, tüm Aksuluların yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum…
 

Son Güncelleme: 30.12.2014 13:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
AKSUNUN DURUMUNU TAYİP ÇOKTAN ÇİZDİ PARANLA VARSA VARSIN 2014-12-30 14:56:29

çi̇ftçi̇ni̇n anasi agliyor sordunuz mu hi̇ç çi̇ftci̇ye ne derdi̇ni̇z var di̇ye i̇ki̇ b ödemesi̇ çi̇ftçi̇ni̇n anasini ağlatiyor toprak mi kaldi çi̇ftçi̇li̇k yapacak