Ön yargılarımız, bazen istenmeden de olsa bizleri çok farklı mecralara götürebiliyor.

Aksu belediye Meclisi’nin Mart Ayı oturumunda yaşananlar gibi. Bu örneği vermemdeki maksat birilerini incitmek değil. Aksine iyi niyetli sarf edilen bir sözcüğün, önyargıyla birleşmesi sonucu ortaya çıkardığı tabloyu göstermek.

Bilindiği üzere Aksu Belediye Meclisi’nin Mart ayı oturumu gerginliklere neden oldu. Meclis Toplantısı’na katılan bir grup esnaf, Kundu-Kemerağzı bölgesine yapılmak istenen Pazar yerine karşı çıktı, tepkilerini yüksek sesle dile getirmeye çalıştı. Bu sırada zabıta ve polis ekipleri meclis salonuna girerek müdahale etmek zorunda kaldı. Bu gerginliğin fitilinin ateşlenmesine de bir ön yargı neden oldu.

Peki, neydi ön yargı.

O da Büyük Birlik Partisi Meclis Üyesi Sayın Danacı’nın, meclis oturumu devam ederken içeriye giren yaklaşık olarak yüz kişilik grubu, Suriyelilere benzetmesi.
Kesinlikle bu benzetme de Sayın Danacı’nın gruba karşı bir art niyeti veya küçümseyici bir düşüncesi yoktu.

Dedik ya bir ön yargı.

Sayın Danacı bu ön yargısını, esnaf temsilcilerinden oluşan bir heyetin başkanlık makamında gerçekleştirdiği toplantısında itiraf etti. Yanlış anlaşımdan dolayı esnaftan özür diledi. Hatta oturumda yaşadığı paniği şu sözlerle dile getirdi.

-Oturum devam ederken, kapının birden bire açılmasıyla beraber kalabalık bir genç kitlenin içeri girmesi bende, ‘acaba Suriyeliler mi geldi?’ tedirginliği oluşturdu. Bu sözlerimde bir kasıt yoktur. Tamamıyla iyi niyetten oluşan bir söylemdir-

Danacı’nın açıklamalarından anlaşıldığı gibi, iyi niyetli sarf edilen bir söylem.

Ama önyargıyla birleşince fitilin ateşlenmesine neden oldu.

Ayrıca Başkan Şahin’in, Danacı’nın Suriyeli söylemini sürü olarak anlaması ve Danacı’ya alkışlayan gruba, “Koyun sürüsü söylemini alkışlamanıza bir anlam veremedim” diye seslenmesi, fitili daha da alevlendirdi.

Bir esnafın, “biriniz bizi Suriyelilere, biriniz de bizi koyun sürüsüne benzetmenizi alkışlıyorum” diye tepki göstermesi ortalığı alev topuna döndürdü.
Aslında aklıselim ve ön yargılardan uzak bir şekilde olayı analiz edecek olursak, ne Sayın Danacı’nın, ne Sayın Şahin’in, nede esnafın söylemlerinde ortamı alev topuna döndürecek bir şey yok.

Tek sorun ve tek neden birbirimizi dinlemeden kafamız da oluşturduğumuz ön yargılarımız.
Eminim Başkan Şahin, Danacı ve söylemlere tepki gösteren esnaf, farklı bir konjonktürde bir araya gelmiş olsalardı, bu sözler yukarıdaki yapılan açıklamalarla beraber sarf edilmiş olsaydı, bu gerginlerin hiç biri oluşmazdı.

O yüzden siz siz olun bir olaya yorum yapmadan önce, iyi bir iletişim ve iyi bir analizden geçirin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.