Aksu’da, 2014 yerel seçimlerinden bu yana gözle görülür bir kutuplaşmanın olduğu her platformda ifade ediliyor. Neden olarak ta, baskıcı politika ile beraber, -ben yaptım ettim- mantığının egemen olması. Yani mevcut yerel yönetimin sürdüre geldiği yanlış politikaların, bu kutuplaşmalara zemin hazırladığı ifade ediliyor. Zaman zaman bizimde tanık olduğumuz durumlar oldu.

Hal böyle olunca da kulislerde muhalefetin başını çeken bazı isimlerin tek çatı altında birleşme kararı aldığı konuşuluyor. Bu çatının içerisinde, mevcut yerel yönetimin tutum ve davranışlarından rahatsız olan AK Partililerinde yer alacağı ifade ediliyor. Çatının oluşması için çeşitli ortamlarda bir araya geldikleri, -ben, sen değil de, -biz- mantığının egemen olması için çaba harcadıkları konuşuluyor.

Bu çatı oluştuğunda, haliyle çatının altında kimlerin yer alacağı ister istemez gün yüzüne çıkmış olacak. O yüzden şimdilik isimlerin üzerinde pek fazla durmak istemiyorum. Ama şöyle bir matematiksel hesap yapacak olursak, AK Parti’nin Aksu’da 2009 ile 2014 yerel seçimlerde oy bandı, yüzde 30 sınırlarında. Yani 2009 Yerel seçimlerinde yüzde 29.8, 2014 seçimlerinde ise yüzde 29.7 oy almış. Bu da gösteriliyor ki, yerelde yüzde 70’lik bir muhalefet kanadı var.

Şimdi birileri 7 Haziran, 1 Kasım ve Referandum seçim sonuçlarını temel alarak, AK Parti’nin Aksu’da ki oy oranının yüzde 40’ların üzerinde olduğunu ifade edebilir. Ama işin aslı o değil. Ona bakacak olursanız, AK Parti Aksu’da 2011 Genel seçimlerinde de yüzde 45.85 oy almış, yerel seçimlerde ise bu oy oranı yüzde 30’lara düşmüş. Demek oluyor ki, genel seçimler ile yerel seçimler arasında ki oy oranları değişken oluyor. O yüzde bir istatistik yapacak olursak, 2009 ile 2014 yerel seçimlerini baz almak gerekir. O oranda yüzde 30.

Bu tablonun içerisin de mevcut yönetimin yıpranma payı ve oluşturduğu kutuplaşma yok. Yine de bu yıpranma ve kutuplaşma ihtimallerini bir tarafa bırakarak, bu tablonun değişmeyeceği mantığıyla hareket edecek olursak, yüzde 70’lik muhalefet gerçeği söz konusu. Siyasette her ne kadar iki tane ikinin toplamı dört etmiyorsa da, yüzde 70’lik muhalefet kanadının, yüzde 40’ının bu çatıda toplanması halinde, birçok dengeleri değiştirecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sevgi 2017-10-06 14:00:36

Daha isminin bile belli olmadığı Meral AKŞENER'in önderliğinde kurulan partinin tamda sizin anlattığınız gibi düşündüğümden SONAR araştırma şirketinin anketine göre %30 AKP , %27 Yeni kurulacak partinin oy oranı gözüküyor buda genel seçimlerde de yansıyacak çökmedir tel tel dökülmeler başladı sanki sırada TÜREL var gibi ......