Belediye meclis üyeleri,  belediyenin karar organıdır. Kent adına stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini, Belediyenin imar plânlarını, belediye adına çıkarılan yönetmelikler,  belediye adına imtiyazların verilmesi gibi kent adına birçok hayati kararların alınmasını sağlar.

Kısacası kentin dizayn edilmesini sağlayan organdır belediye meclisleri. Yani kentin aynası ve vitrinidir meclis üyeleri. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi meclis üyelerinin her biri kent adına alınacak kararlarda bilgi ve birikim sahibi olmaları gerekiyor. Çünkü dizayn ettikleri kentte,  o kentin mülkü amirinden tutunda, iş insanı, doktoru, mühendisi, çiftçisi, çaycısı, birçok emekçi oturur. Onları temsil eder. Paylaşacakları her türlü paylaşım ve fikir, yerine göre 7 yaşındaki hayata yeni atılan bir genç ile 70 yaşındaki bir akademisyenin veya serasında üretimini gerçekleştiren bir çiftçinin anlaşılacağı dilden olmalı. Ama gerçek böylemi? Değil.

Aksu ölçeğinde örnek verecek olursak, Aksu Belediye meclisimizin 25 sandalyesi mevcut. Bu üyelerimizin hiç birinin insani karakterine bir şey diyecek halimiz yok. Hiçbir birey dört dörtlük olmayacağı için, bu üyelerimizin yanlışları doğruları, sevapları muhakkak vardır.  Her birimizde olduğu gibi.

O yüzden bu üyelerimizin insaniyetleri adına bir tartışma açmak, büyük bir haksızlık olur. Deminde bahsettiğim gibi dört dörtlük mükemmel bir insan portresi bulmak, insan fıtratına ters düşer. İnsanoğlu yaratılış gereği hata yapabilir, yanılır ve bazende şaşırır. Allah insanları kusursuz yaratmamıştır. Kusursuzluk Allah'a özgü bir sıfattır. Dünyada yanılmayan kimse yoktur. Bundan dolayı insanların bazen şaşırmasını, yanılmasını hoş görmek gerekir.

Ama bu gerçek, insanoğlunun kendisini geliştirmesini topluma saygın bir insan olmasına engel olmamalı. Hele ki bu insanlar, kentin yönetiminde söz konusu kişilerse. Oturuşları, konuşmaları, kitlelerin önüne çıkarken attıkları adımlar, takıldıkları ortamları ve günümüzün yaygın iletişim aracı haline gelen sosyal paylaşım sayfalarında yaptıkları paylaşımlarla örnek olmalılar.  En azından kendilerini seçen seçmenler, gönül rahatlığıyla, “bizleri temsil ediyor” şeklinde ifade etmeliler. 

O yüzden başta mevcut meclis üyeleri ile yerel seçimlerde aday adayı olacak her meclis üyesi ve başkan adayları, bir an evvel kendilerini geliştirme adına adım atmaları gerekiyor. Bol bol kitap okumaları lazım. Kelime hazinelerini geliştirmeleri lazım.  En azından sosyal paylaşım sayfalarında yapacakları paylaşımların daha kaliteli ve anlaşılır olmasına neden olacaktır. Aksi halde yapacağınız her paylaşımla kendinizi maskara edersiniz. Cümleleriniz anlaşılmaz. Harf hatalarınızla gülünç duruma düşersiniz. Dost acı söyler. Bunu söylerken de, tüm meclis üyelerini aynı kefeye koymak istemiyorum. Bu böyle biline…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.