Manavgat tarihinin en büyük yangınını yaşadı. 28 Temmuz Çarşamba günü 4 ayrı noktada başlayan yangın, beraberinde birçok enkazı beraberinde bıraktı. Havadan karadan müdahalelerin yapıldığı yangında bir taraftan can kayıpları yaşanırken, bir taraftan da doğal denge tamamen alt üst oldu. İlçe tarihinin en büyük orman yangını havadan ve karadan yapılan mücadeleye rağmen 10 gün sürdü. 220 saatlik yangın mücadelesinde canla başla çalışan itfaiye erleri günlerce uykusuz kaldı. Türkiye’nin ve Azerbaycan’dan gelen yangın söndürme kuvvetleriyle tek vücut mücadele sergilendi. 10 gün boyunca yaşanan yangının hüzün dolu hikayeleri gazete sayfalarına ve ekranlara sığmadı. Bir daha böyle bir felaket yaşanmasın diye dua ediyoruz ve yangının izlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

Ajanslara ilk haber 28 Temmuz Çarşamba günü öğleden sonra saat 13.00 gibi düştü.  Antalya’nın Manavgat İlçesinde ormanlık alanda yangın çıktığı,  havadan ve karadan söndürme çalışması başlatıldığı ifade edildi. 

Daha sonra 4 ayrı noktada orman yangını çıktığı ifade edildi. Bölgede çok sayıda kişiye ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı. Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Bölgeyi tamamen duman kaplarken, yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından alevlere müdahale edildi.

KAYMAKAM YİĞİT: EVLER BOŞALTILDI

Manavgat Kaymakamlığı Yeniköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi için Muhtar Abdullah Zeki Kavuklu'ya talimat verdi. Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, "Yangın yerleşim yerlerine doğru ilerliyor. Yangın nedeniyle Evrenseki, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki bazı evler boşaltıldı" dedi.

BAKAN BÖLGEYE GELDİ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Manavgat'taki orman yangınına müdahaleyi yerinde yönetmek üzere helikopterle bölgeye hareket etti. Antalya Valisi Ersin Yazıcı da kara yoluyla Manavgat'a geçti.

450 ORMAN İŞÇİSİ GÖREV YAPTI

Yangının birinci gününde Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, ilçedeki yangınlara 2 uçak, 15 helikopter, 111 arazöz, 6 dozer ve 450 orman işçisiyle müdahale edildiğini bildirdi.

HASTALAR BAŞKA HASTANEYE NAKLEDİLDİ

Yangın, bölgedeki özel bir hastanenin yakınına kadar geldi. Alevlerin sirayet etme ihtimaline karşılık hastane tahliye edildi. Yatan hastalar başka bir hastaneye nakledilirken, alevler orman işletme ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle, hastaneye ulaşmadan kontrol altına alındı. 

GÖRÜLMEMİŞ BİR YANGIN

Görülmemiş bir yangın yaşadıklarını ifade eden Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit,  Şu anda can kaybı yok ama elimizde net bilgi yok. Mahsur kalanlar olduğuna dair köylerden gelen bilgiler var. Yaralı olma ihtimali var. İlk olarak Yeniköy'ün dağlık yamaçlarında başladı. Kozalaklar fırladı, süratle etrafa yayıldı. Henüz karadan yangının üzerine gidemiyoruz. Havadan yoğun müdahale yapılıyor. Merkezdeki yangınlar önemli ölçüde kontrol altına alındı fakat köylerde devam eden yangınlar var. İnşallah en kısa sürede söndüreceğiz. Bütün çevre illerden takviye ekipler geliyor. Can kaybı olmamasını ümit ediyoruz. Yangın Evrenseki'de mezarlığın içine sıçradı. Elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

DUMANDAN ETKİLENEN 40 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

Manavgat Devlet Hastanesi'ne yangın nedeniyle dumandan etkilenen 40 kişi başvurdu ve bu kişilere oksijen tedavisi uygulandı. Vücudunda yanık olan ve durumunun ağır olduğu belirtilen bir kişi ise ilk müdahalenin ardından Antalya'ya sevk edildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ BÖLGEDE

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınını incelemek üzere helikopterle bölgeye geldi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, İl Emniyet Müdürü Murat Ulucan, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici'nin karşıladığı Bakan Pakdemirli, yangın komuta merkezinde brifing aldı.

KALEMLER'DE HASAR BÜYÜK

Yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede 15 noktaya yayıldı. 12 ilden gönderilen 19 helikopter, 103 arazöz, 6 dozer, 1 uçak ve 412 orman işçisi ile kontrol altına alınmaya çalışılan yangın, 5,5 saattin ardında Kalemler Mahallesi'nde bulunan mezarlar, yangında tahrip olurken, çok sayıda ev yandı, muz seraları da zarar gördü. Yangının sıçradığı bölgede traktör, iş makinesi gibi birçok tarım aleti de yandı.

BİR KİŞİ AĞIR YARALANDI

Manavgat'taki orman yangınında Hüseyin Gömeç adlı vatandaşın yüzünde ve ayaklarında yanıklar oluştu. İkinci derecede yanık şüphesiyle Manavgat Devlet Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapılan Gömeç'in Antalya'ya sevk edildiği öğrenildi.

ARAZÖZ DEVRİLDİ

Öte yandan Alanya'dan Manavgat'a yangın bölgesine giden Alanya Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı bir arazöz de Karaöz Mahallesi yakınlarında devrildi. E.K.'nın kullandığı arazözde Y.G. ve H.H.Ş.'nin de bulunduğu, orman işçilerinden birinin hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

ÜÇ BAKANDAN AÇIKLAMA

Manavgat'ta dört noktada çıkan yangınla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ardından bölgeye Antalyalı iki bakan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da geldi. Bakanlar yangın bölgesini helikopterle havadan inceledikten sonra birlikte açıklama yaptı.

BAŞSAVCILIK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede 4 farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Manavgat ilçesinde 28/07/2021 günü öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşımızın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığımızca olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır. Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edilmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir"

ÇOLAKLI’DA TEDİRGİN BEKLEYİŞ

Çolaklı bölgesinde etkisini artıran alevler nedeniyle orman bölge müdürlüğü ekipleri ve çok sayıda arazöz bölgeye sevk edildi. Bölgede elektriklerin kesik olması nedeniyle vatandaşlar karanlıkta evlerinin önünde bekleyişlerini sürdürüyor. Bazı vatandaşlar ise yol kenarından alevleri tedirgin bakışlarla seyretti.

'MANAVGAT’TA İŞİMİZ ZOR'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Kriz masasının kurulduğu bölgede açıklama yapan Pakdemirli, zor bir gün geçirdiklerini ifade etti. Manavgat’taki yangında çok farklı odaklarla mücadele ettiklerini ve rüzgarın geniş alanda etkili olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, "Manavgat yangınıyla ilgili kontrol altına alınmamakla birlikte çok fazla odakla mücadele edilmesi nedeniyle işimiz zorlaşıyor. Yerleşim yerlerimizin etrafını tuttuğumuz için ormanlık alan kontrol alına alınamamış durumda" dedi.

2’inci gününde bir mahalle daha boşaltıldı

Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşı jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden çıktı.

82 YAŞINDAKİ VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Bakan Pakdemirli: “Antalya'daki orman yangınında bir kaybımız var. Maalesef 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etti” açıklamasında bulundu.

YANGIN MANAVGAT ŞELALESİ'NE YAKLAŞTI

Yangın, Manavgat Şelalesi'ne de 3 kilometre kadar yaklaştı. Yangını söndürmek için havadan ve karadan müdahale edildi. Yangının nedeniyle oluşan küller şiddetli rüzgarla birlikte Manavgat şehir merkezine ulaşırken, Manavgat Şelalesi'ne girişler kapatıldı. Oymapınar ve Manavgat barajlarında elektrik üretimi durduruldu, kapakların kapatılmasıyla da Manavgat Irmağı'nda su seviyesi düştü.

NSANSIZ HELİKOPTER KULLANILDI

Üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü termal kamera ve sensörlerle kontrol noktasına destek sağlamak üzere geliştirilen insansız helikopter, Manavgat yangını ile mücadelede kullanıldı.

Mahalleler boşaltıldı

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde başlayıp, Manavgat'ın Oymapınar Barajı bölgesine kadar ilerleyen yangın nedeniyle Kepezbeleni'nin yanı sıra Manavgat'ın Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı mahallelerindeki evler boşaltıldı. Yangın nedeniyle Kepezbeleni bölgesine ulaşan yol kapatılırken, bazı vatandaşlar mahsur kaldı.

2 vatandaşın daha hayatını kaybettiği açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 vatandaşın daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:"Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş'ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum."

Dikmende yangı büyüdü 

Dikmen Mahallesi'ndeki ormanlık alanda süren yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek kısa sürede birçok eve sıçradı. Yangında evler, sera ve tarım alanları zarar gördü. Yangın bölgesine girişler tamamen kapatıldı, bölgedeki vatandaşlar da jandarma ekipleri tarafından tahliye edildi.

TUĞBA ÖZAY GÖZYAŞLARI ARASINDA YARDIM İSTEDİ

Manavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi'nde seraları, zeytin ve portakal bahçelerinin olduğu çiftliği hasar gören eski manken Tuğba Özay, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda gözyaşlarını tutamadı. Yangını yakından takip edip, alevlerin çiftliğine sıçraması üzerine ilk uçakla Antalya'ya gelen Özay, sosyal medya hesaplarından gözyaşları arasında yardım istedi. Özay, "Yanıyoruz, çiftliğimiz yanıyor. Ne olur sesimizi duyurun. Şu an Manavgat'a yetişmeye çalışıyorum. Ne olur sesimizi duyurun. Yanıyor çiftliğimiz yanıyor, her yer, her şey yanıyor. Yangın uçakları daha çok gelmeli. Her yer yanıyor" dedi.

MANAVGAT BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK BÜYÜK YANGIN

Yangının 2’inci gününde son durum hakkında bilgi veren Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, "Çok büyük yangın. Dün 12.00 gibi başladı. 4 ayrı noktada başladı ve halen devam ediyor. En büyük olumsuzluk çok geniş bir havzada sürüyor. Şu an son geldiği nokta gece boyu bütün ekipler çalıştı, hepimizi ayaktaydık. Kuzeyli güneyli 30 kilometre, doğulu batılı 40 kilometrenin üzerinde bir havzayı aldı ve tamamen yayıldı" dedi.

SARILAR'DA YANGIN YERLEŞİM ALANINA GİRDİ

Yangının 2'nci gününde Dikmen, Bucakşeyhler ve Sarılar bölgelerindeki ormanlık alanlar, ciddi ölçüde yanarken, bu mahallelerdeki ev ile sera ve tarım alanları etkilendi. Sarılar'da mahalleli, ellerinde hortum, kova, kürek ile yangını söndürmeye, ev ve bahçelerine sıçramasını önlemeye çalışırken, büyük yangın nedeniyle bölge, tamamen dumanla kaplandı.

YANGIN ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE

3'üncü gününe giren yangın, ilçede 6 noktada sürdü. Gece boyunca söndürme çalışmaları yürütülen Saraçlı, Sevinç, Yaylaalan, Tilkiler, Yavrudoğan Kırlı mevkii ve Gebece'deki yangınlara, günün ağarmasıyla birlikte havadan müdahale yeniden başlandı.

SALUR'DA 6 NOKTADA YANGIN ÇIKTI

Orman yangını 3’üncü günde, sabah saatlerinde etkisini azalttı ancak ilçenin kuzeyindeki Salur Mahallesi'nde ilk kez yangın başladı. 6 farklı noktada ormanlık alanda başlayan ve hızla büyüyen yangın, mahalle merkezindeki evlere doğru ilerledi. Bir ev ise alevlerin arasında kaldı.

KILIÇDAROĞLU YANGIN BÖLGESİNDE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangın nedeniyle bölgeye geldi. İlk olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye birimini ziyaret ederek yangın hakkında genel bilgiler alan Kılıçdaroğlu, açıklamalarda bulundu.

ANTALYA'DA ORMANA GİRİŞLER YASAKLANDI

Antalya Valiliği tarafından yayınlanan genelgeyle il genelinde ormanlık alana girişler yasaklandı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hava tahmin raporlarıyla bölgede mevsimsel sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek, milli servet olan ormanları yangına karşı korumak amacıyla çeşitli kararlar alındığını belirtilen genelge yayınladı

5 BAKAN KRİZ MASASINDA BİR ARAYA GELDİ

Orman yangınını söndürme çalışmaları, 3’üncü gününde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte Antalya milletvekilleri ve AFAD ekipleri hem yangını hem de söndürme çalışmalarını değerlendirmek üzere bir araya geldi. İlçe merkezindeki Manavgat Gençlik Merkezi’nde toplanan bakanların, yangınla ilgili önemli konuları ele alacakları bildirildi.

5'i orman personeli 6 kişi hastaneye kaldırıldı.

Gebece ve Ahmetler mahallelerinde etkili olan yangında etkilenen 5'i orman personeli 6 kişi hastaneye kaldırıldı. Ahmetler Mahallesi tahliye edilirken, kalacak yerleri olmayan vatandaşlar KYK yurduna yerleştirildi.

EVİNİN YANIŞINI GÖZYAŞLARIYLA KAMERAYA KAYDETTİ

Manavgat'taki orman yangınında Bucakşeyhler Mahallesi’nde birçok ev yandı. Eski manken Tuğba Özay'ın çiftliğinin de bulunduğu mahallede bir vatandaş, evininin yanmasını gözyaşlarıyla izledi ve cep telefonuna kamerasıyla kaydetti. Adının İsmail olduğu belirtilen mahalleli, "Emeklerim gitti, ev gitti. Yanıyor, cayır cayır yanıyor. Yanıyor, Allah’ım sen afatından koru yarabbi. Allah’ım afatından koru. Gitti" diye ağladı.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 5'E ÇIKTI

2 orman işçisiyle birlikte Manavgat'taki yangının 4’üncü gününde yaşamını yitirenlerin sayısı 5'e çıktı. Daha önce de Hasan Ali Yüksel ile Osman ve Şehri Kardaş çifti yaşamını yitirmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AFET BÖLGESİNDE 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  yangının 4’üncü gününde yangın bölgesinde helikopterle incelemelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanan mahalleleri, yangının seyrini ve ilerlediği alanları gösterdi.

BAKAN SOYLU YANAN KÖYLERDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçesindeki yangın bölgesinde inceleme yaptı. Bakan Soylu, Kalemler Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Yangın mağdurlarının taleplerini dinleyen Soylu, tüm eksikliklerin süratle giderileceğini söyledi.

GÖKYÜZÜNÜ SİYAH DUMANLAR KAPLADI 

4’üncü gününde orman yangınları, farklı noktalarda devam etti. İtfaiye ve orman işçileri, yangınları söndürmek için seferber olurken, Hocalar Belen Mahallesi de alevlere teslim oldu. Yangına ekipler, arazöz ve su tankerlerinin yanı sıra yangın söndürme helikopteri ve uçağı ile müdahaleye başladı. Jandarma ekipleri, mahalleyi tahliye ederken, bölge halkı da canlarını ve mallarını kurtarma çabasına girdi. Jandarma ekipleri, mahalleye giriş- çıkışı yasaklarken, bazı kişiler de aile ve yakınlarının evlerinde olduğunu belirterek, yardım amacıyla girmeye çalıştı. Yangın nedeniyle gökyüzünü siyah dumanlar kaplarken, bazı kişiler ise bir süre evlerinin yanmasını seyretti.

BÖCEK, MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Manavgat yangını nedeniyle Büyükşehir Belediye Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Olağanüstü toplantıda, bölgedeki çalışmaların değerlendirileceği,  yangında zarar görenlere yapılacak yardımlar ve ağaçlandırma çalışmaları da olağanüstü meclis toplantısında görüşüleceği ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Genel değerlendirme toplantısının ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangından etkilenen bölgelerde ortaya çıkan acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon ödenek gönderildiğini söyledi.  Erdoğan, “Şunu çok açık net söylemek durumundayım. Yanan ve hasar gören evlere bu yardımın dışında kira yardımı yapılacak, tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak ve genel hayata etkili afet bölgesinde vergiler ertelenecek, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, tarım kredi ve ziraat borçları ertelenecek. Faizsiz esnaf kredisi, KOSGEB acil desteği verilecek. Bir ay içerisinde evlerin inşasına başlanacak. Bir yıl içerisinde hedef, kırsal mahallelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evler yöresel mimariye uygun şekilde ahırı, deposuyla, tüm müştemilatıyla tamamlanacak" diye konuştu.

YANAN EVLER KEPÇEYLE YIKILDI

Yangının 5’inci gününde, yangından en çok etkilenen Manavgat Kalemler Mahallesi'nde yanan evler kepçelerle yıkılmaya başlandı. Mahalle içerisinde dolaşan kepçeler, kırmızı boya ile işaretlenen evleri tek tek yıktı.  Jandarma ekipleri özellikle yıkım çalışmalarının başladığı mahallelere girişleri yasaklarken ayni yardımlar ise mahalle içlerinde kurulan dağıtım merkezlerinde toplanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

ALEVLER 20 METREYE KADAR YÜKSELDİ

Çardak Beydiğin Mahallesi'nde yer alan Çöplük Yolu Göğü mevkisinde çıkan orman yangınında alevler, rüzgarın da etkisiyle 20 metreye kadar yükseldi. Rüzgarın zaman zaman sert esmesiyle yangın yönünü değiştirirken, alandaki mahalle sakinleri, gazeteciler ve ekipler zor anlar yaşadı. Alevlerin kara yolunun olduğu noktaya gelmesi üzerine ekipler, bölgedeki vatandaşları uzaklaştırdı. Alanda yangının hızla büyümesi üzerine Çöplük Yolu ekipler tarafından yaya ve araç girişine kapatıldı.

YARDIM GÖTÜRMEK İSTERKEN FENALAŞIP ÖLDÜ

Manavgat merkezinde reklam ve tabelacılıkla uğraşan Yusuf Demirli, afet bölgesi ilan edilen noktalara kendi imkanlarıyla yardım götürmek amacıyla harekete geçti. Yusuf Demirli, bir afet bölgesine yardım götürmek isterken, fenalaştı. Hastaneye götürülen Yusuf Demirli'nin kalp krizi geçirdiği belirlendi. Yusuf Demirli tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. 

BABACAN MANAVGAT'TA

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yangın bölgesine gelerek Büyükşehir Belediyesi ve Manavgat Belediyesi ilgili birimleriyle yangında büyük zarar gören Kalemler Mahallesi'ni ziyaret etti. Yardımların toplandığı Manavgat Belediyesi Kültür Merkezi'nde açıklamada bulunan Ali Babacan, Manavgat, Antalya ve diğer illerde yaşanan yangın felaketleri nedeniyle 'geçmiş olsun' dileğinde bulunarak, hayatlarını kaybeden 7 kişiye de Allah'tan rahmet diledi.

ÜLKENİN HER TARAFINDAN YARDIM YAĞDI

AFAD'a ait Afet Koordinasyon Merkezi ve Manavgat Belediyesi Kültür Merkezi'nde oluşturulan yardım toplama merkezlerine Anadolu'nun dört bir yanından ayni yardım yağdı. Manavgat Belediyesi'nin toplama merkezinde su başta olmak üzere yiyecek ve içecek yardımlarının yanı sıra, çocuk bezinden mamaya, biberondan oyuncağa, çeşitli ev eşyalarından kitap deftere kadar çok sayıda ürün toplandı. Türkiye'nin birçok ilinden gelen gönüllü gençler toplama merkezine gelen kolileri ürün gruplarına göre düzenledi. Koordinasyon kararları doğrultusunda hem yiyecek içecek hem de diğer ürünler yangın bölgesindeki ilgili alanlara yine gönüllü gençler tarafından ulaştırıldı.

BİR ÇİFT YANARAK ÖLDÜ

Yangının 5 gününde Kalemler Mahallesi'nde bir çift evinde ölü bulundu. Fahri Yiğitokur ve eşi Alman asıllı Andrea Hartmann Yiğitokur'un ağır hasar gören evlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.

AKŞENER YANGIN BÖLGESİNDE

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 5’inci gününde yangın bölgesine geldi. Akşener, Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat Afet Yönetim Merkezi'nde, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve İYİ Parti ve CHP Antalya milletvekilleriyle toplantıya katıldı.

VATANDAŞLAR NÖBETTE 

Yangınlarda sabotaj iddialarına karşın bölgedeki ormanlık ve kırsal alanlardaki köylüler nöbete başladı.

45 KEÇİSYLE MAĞARA MAHSUR KALDI

Çıkan yangında alevlerden kurtulmak için sığındığı mağarada mahsur kalan çoban ve 45 keçisi kurtarıldı. Kahramankazan Belediyesi Arama Kurtarma Birliği tarafından kurtarılan çoban ve keçileri, kamyon yardımıyla bölgeden tahliye edildi.

50 BİN HEKTARA YAKIN ALAN KÜL OLDU

28 Temmuz Çarşamba günü saat 12.00 sıralarında 4 ayrı noktada başlayan ve 6'ncı günde 4 ilçeden 12 mahallede süren yangından 50 bin hektara yakın alanın etkilendiği ifade edildi. Kent tarihinin en büyük yangını, 6'ncı günde de Manavgat ve komşu ilçeler Gündoğmuş, Akseki ve Alanya'da olmak üzere 12 mahallede etkisini sürdürdü.

FATİH ERBAKAN YANGIN BÖLGESİNDE

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Manavgat'ta yangın felaketinden zarar gören bölgelerde incelemelerde bulunup, yangından etkilenen vatandaşları ziyaret etti. Erbakan'a Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Aşıla, Erkan İlyas Helvacı ve Antalya İl Başkanı Atınç Korkmaz ve çok sayıda partili eşlik etti.

DAVUTOĞLU AFET BÖLGESİNDE

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yangının 6’ıncı gününde Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat Afet Yönetim Merkez'ini ziyaret ederek, Başkan Muhittin Böcek'ten çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Böcek, 6 gündür Büyükşehir Belediyesi'nin canla başla yangını söndürmek için mücadele ettiğini ancak havadan ve karadan müdahalenin yetersiz olmasından dolayı yangını kontrol altına almakta zor anlar yaşadıklarını anlattı.

BAŞKAN BÖCEK'TEN DESTEK ÇAĞRISI

Yangının başladığı 28 Temmuz'dan bu yana Manavgat'ta çalışmalara katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, alevlerin sardığı Gündoğmuş ilçesine geçti. Yangının ilçe merkezine yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş'un tahliye edilmesine karar verildiğini belirten Başkan Böcek, yardım çağrısı yaptı. Böcek, "Efendim Gündoğmuş'tayız. Şu anda arka tarafta gördüğünüz gibi yangın şehre indi. Ne olur buraya uçak gönderin, helikopter gönderin. Bütün yetkililere sesleniyorum. Yanıyor insanlar" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: MUHİTTİN BEY'E HİÇ YAKIŞMADI BU SÖYLEMLER

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP'li Muhittin Böcek'in açıklamalarını değerlendiren değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Şu anda da şehrin çok yakınında değil yangın. 9 helikopter burada çalışıyor. Yangın tepede olduğu için uçaklar o noktaya yanaşamıyor. Arkadaşlarımız buradan Isparta'ya da destek veriyor. Elbette Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Muhittin Böcek de bizimle birlikte çalışıyor. Sürekli telefonla da görüşüyoruz. Başkan Böcek'in şehre ilgi göstermesi doğal. Ancak gelip buraya 'İnsanlar yanıyor. Uçak helikopter gönderin' demesi ve panik yaratması doğru değil. Muhittin Bey'e hiç yakışmadı bu söylemler. Genel başkanına ve o partiden milletvekillerine yakışır ama kendisini tanıdığım için ona yakıştıramadım" diye konuştu.

YANGINDA TOMALAR DEVREYE GİRDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, Antalya ve Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye 112 adet Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sevk etti. TOMA'lar, Senir'deki yangında alevlerin olduğu noktalara su atıyor.

YANAN EVLERE 'KIRMIZI ÇARPI'

Manavgat'ta 28 Temmuz günü dört ayrı kırsal mahallede çıkan orman yangınının 7’inci gününde  toplamda 2 bin 800 ev etkilendi. Yangın devam ederken, sayı da artmaya devam ediyor. Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile jandarma ekipleri, yangında zarar gören Bucakşeyhler Mahallesi'nde yıkımına karar verilen evleri tek tek işaretledi. Yıkılacak evlerin duvarına sprey boyayla kırmızı çarpı işareti konuldu.

YANGINDA ŞEHİT MEZARINA ZARAR GELMEDİ

Senir Mahallesi'nde çok sayıda tarım arazisi ve evin zarar gördüğü yangında, mahalle mezarlığı da yandı. Alevler Şehit Hüseyin Yıldız’ın (53) mezarına 1 metre kala söndü. Yıldız'ın mezarı ve başında bulunan Türk bayrağına zarar gelmedi.

MANAVGAT'TA 1 KİŞİ TUTUKLANDI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarıyla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ilçe merkezindeki yangını çıkaran C.Y. (16) tutuklandı.

KIZILDAĞ'DAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Manavgat’ta yangının devam ettiği noktalardan Kızıldağ Mahallesi'ndeki yangın, ekiplerin yoğun çalışması sonucu 7’inci günde söndürüldü. Bölgede soğutma çalışması yapıldı.

YANGINZEDELERE PSİKOLOJİK DESTEK

Yangının sekizinci gününde 52 mahalle yangına maruz kaldı. 3 bine yakın ev yanarken, İl Sağlık Müdürlüğü Psiko Sosyal Destek Merkezi doktorları, sahada yangına maruz kalmış vatandaşlara psikolojik destek vermeye başladı. Uzmanlar, yangınzedelerin uyku problemleri, kabuslar, aynı anı tekrar tekrar yaşama, küçük çocuklarda altını ıslatma ya da sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlar yaşayabileceğine dikkati çekti.

MANAVGAT'A DUYGULANDIRAN MEKTUPLAR

Manavgat'ta  9'uncu gününe giren yangınlar devam ederken, bölgeye Türkiye'nin birçok ilinden yiyecek içecekten, giyeceğe ve çocuk ve bebekler için de oyuncağından bezine her türlü yardım gönderildi. Manavgat Belediyesi'nin Atatürk Kültür Merkezi'nde oluşturduğu Yardım Toplama Merkezi'ne gelen yardım kolilerinin içinden de onlarca mektup ve not çıktı.

ANNESİ İLE BABASINI KURTARDI, VÜCUDUNUN SAĞ KISMI YANDI

Manavgat ilçe merkezinde oturan Ferhat Okudan (37), yangın sırasında kendisini telefonla arayan anne annesi Ümmühan ve babası Mustafa Kemal Okudan'ı motosikletle gittiği Kalemler Mahallesi'nde alevlerin arasından çıkarıp kurtardı. Ferhat Okudan, anne ve babasını ağabeyinin aracına bindirip alandan uzaklaştırırken, kendisi alevlerin ortasında kaldı.

YANGINDA ANTİK KENT LYRBE DE YANDI

Yangının 10’uncu gününde, ilçeye bağlı Bucakşeyhler Mahallesi'nde yer alan Lyrbe Antik Kenti de etkilendi. Helenistik çağda, milattan önce 3'üncü yüzyılda kurulan antik kentin çevresindeki ağaçlar kül olurken, birçok noktada ise alev ve duman nedeniyle is meydana geldi.

ANNESİNİ 600 METRE SIRTINDA TAŞIYIP YANGINDAN KURTARDI

Orman yangınının ikinci gününde, 2 kişinin hayatını kaybettiği Değirmenli Mahallesi'nde oturan Hasan Yılmaz (47), annesi Hatice Yılmaz'ı (81) yaklaşık 600 metre dağlık alanda sırtında taşıyıp kurtardı. Hatice Yılmaz, o anları, "Giderken 'Atıver oğlum beni' dedim. 'Ölürüm ana seni bırakmam' dedi. 'Kuzum canın çıktı, at beni' diye bağırdım, 'Ana hiç boşuna konuşma ben seni atmam' dedi" sözleriyle anlattı.

YANAN ALANLAR SİMSİYAH KÜLLE KAPLANDI 

Manavgat'ta 10'uncu günde orman yangını devam etti. Ekiplerin sahada zorlu mücadele ile söndürüp soğuttuğu alanlar ise geride yaşam belirtisi olmayan simsiyah bir görüntü bıraktı. Yanan ağaçların gövdeleri kömüre dönerken, zemin de simsiyah külle kaplandı. Havadan görüntülenen bu alanların çok geniş alana yayıldığı dikkati çekerken yangından daha az zarar gören yerlerin ise sarı renge büründüğü gözlendi. Yetkililer, yangında küle dönen orman alanı miktarının 100 bin hektarın üzerinde olduğunu belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.