Bu Kez Daha Kolay Olacak!

Üniversite sınavında yeterli başarıyı gösteremeyen ya da hedeflediği bölüm ve üniversiteye yerleşemeyen çok sayıda üniversite adayı bulunuyor. Üniversiteye hazırlanma sürecini yeniden yaşayacak adaylar, geçmiş yıla nazaran daha stresli ve endişeli olabiliyor. Sınava yeniden hazırlanmanın olumsuz yönleri olduğu gibi olumlu ve umut dolu yanları da var. Aylarca çalıştınız, sosyal hayatınız olmadı, stresli günler geçirdiniz ve sonuç istediğiniz gibi olmadıysa sonuca bakarak emeklerinizi değersizleştirmeyin. Kendinde yola devam etme gücü arayan birinin yapması gereken tek şey emeklerini yüceltmek olmalıdır. Olumsuz duyguları ve yenilmişlik hissini bir kenara bırakın ve hemen yeni bir strateji oluşturup bu yılla ilgili planlamalar yapın. Bu planlamaları yaparken öz eleştiride samimi olun ve neyi iyi yaptığınızı, neyi kötü yaptığınızı düşünün.

Öncelikle şu üniversiteye tekrar hazırlanmanın zaman kaybı olacağı düşüncesini kafanızdan atın; çünkü siz kalan ömrünüzün 40-50 yılını üniversitede okuyacağınız mesleği yaparak geçireceksiniz. Bu 40-50 yıl için harcanan fazladan bir sene iki sene ve hatta üç sene çok da önemli değil. Eğer "El alem ne der?", "Ailem ne der?", "Karşı komşunun kazanmış olan oğlunun annesi ne der?" diyerek hiç sevmediğiniz bir bölüme giderseniz, bahsetmiş olduğum 40-50 yılı da işinden nefret eden mutsuz bir birey olarak geçireceksiniz. Bu yüzden tercih yaparken bunları düşünmeyin. Birilerini kırmamak için tercih yaparsanız ömrünüzden fedakârlık edeceğinizi unutmayın önemli olan sadece sizsiniz.

Dışarıdan gelen eleştiriler suçlayıcı olabilir. Karşı taraf iyi niyetli olsa da eksikleriniz söylendiğinde kırılabilirsiniz ve saldırganlık duygularınız aktifleşebilir. Hiç kimseye takılmadan iç muhasebenizi iyi yapmalı, kendinize dürüst olmalısınız. Sınava tekrar hazırlananlar bu yıl yaşanan tüm olumsuzlukları unutup gelecek yıla bakarak hazırlanma sürecine girmeliler. Peki, bu hazırlanma sürecinde neler yapılmalı, nasıl çalışılmalı?
İlk olarak konu eksikleri tamamlanmalı. Hangi konuda eksik olduğunuzu anlayamıyorsanız çokça deneme çözmelisiniz. Çalıştığınız, bildiğiniz şeyleri tekrar derinlemesine yeniden başlamak yerine geçen yılki notlarınızı tekrar ederek denemeye hazır hale gelmelisiniz. Unutmayın; sınava en yakın sorular denemelerde olur ve konu eksikleri denemelerle kapatılır. Soru bankası çözer gibi 25’li deneme kitabı çözün. Yanlışlarınızı kesin ve bir dosyaya yerleştirin. O dosyada biriktirdiğiniz bu tarz kâğıtlarınızı çokça tekrar edin.

Günde 3-4 deneme çözmeyi hedefleyin. 320 – 360 soru sizin aşmanız gereken soru sayısı olsun. Bu soruları çözerken harcadığınız zaman çok önemli. Sorulara odaklanabilme adına size stres veren her şeyi hayatınızdan çıkarın. Size hayat verecek olan bu yılı iyi değerlendirmeniz gerekiyor.
Denemelere başladıktan sonra soruların yarısına kalem değdiremiyorsanız, ihtiyacınız olan şey ‘tamamı çözümlü soru bankası’ olabilir. Çözümlere bakarak soru tiplerini öğrenirsiniz bu şekilde ve benzer sorular çıkınca çözüm yolunu bilmiş olursunuz. Konu hakkında hiçbir fikriniz yoksa güzel ve detaylı bir konu çalışması ile başlangıç yapılabilir. Verimsiz çalışmanın ilk örneği haftalarca konu çalışmaktır. Konu çalışmasını uzun tutmayın. Konuya hâkim olup çokça soru çözün. Bu soruları çözerken önünüzde bir saat olmalı ve süre tutarak çözmelisiniz. Hiç kimse bir dakikada iki soru çözme kabiliyeti ile doğmadı. Bunu yapanları şu iki şeyi yaptılar:
1.Çokça soru çözdüler.
2.Soru çözerken yoğunlaştırılmış oldular.

Türkiye’ ilk 1000 e girenlerin bunu başarmalarının bir sebebi de vardiyalı işçi gibi çalışmalarıydı diyebilirim. Okulla birlikte ders çalışmayı yürütmek ve sosyal hayatı da yok etmemek zordu. Fakat şimdi okulunuzla birlikte çalışmanız gereken yığınla konu ve bu konularla ilgili bitirilmesi gereken soru bankaları yok. Uyku düzeninizi biraz daha esnek ayarlayıp sosyal aktivitelere katılarak günde en az 8 saat çalışmak çok daha kolay olacak. Bu sürecin daha iyi atlatılması için ailelere de büyük iş düşüyor
Çocuğunuz sınavda beklediği başarıya ulaşamamışsa, çalışma isteği varsa ve başarılı olacağına inanıyorsa tekrar hazırlanmasını önerin. Ancak sınava hazırlanmanın bir süresi ve sınırı olduğunu unutmamak gerekir.

• Başkalarının yanında aşırı övgü ve eleştiride bulunmaktan kaçının

• “Kendi hayalleriniz” çocuğunuzun “ideallerinin” önüne geçmemeli.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.