Geçen hafta kamuoyunun merakla beklediği meclis üyesi aday listeleri açıklandı. İlk resmi açıklamayı CHP’de yaşadığı mağduriyet sonucu, DSP’den Belediye Başkan adayı olan Aksu’nun eski Belediye Başkanı İsa Yıldırım yaptı. Yıldırım listesini rahat bir şekilde oluşturdu. Çünkü listeye karışan olmadı.

Sonra gözler hem Cumhur, hem de Millet İttifakı listelerine çevrildi. Listede kimler olacak? Nasıl bir liste ortaya çıkacak? Derken, kamuoyuna sızdırılan ilk liste, AK Parti ve MHP ortaklığı olan Cumhur İttifakı’nın listesi oldu.

Sosyal medyada oldukça yankı ve tepkilere yol açan bu listeyle ilgili, tepkileri dindirme adına AK Partili yetkililerden, “Sosyal medyada paylaşılan liste gerçeği yansıtmamaktadır. Bizlerden gelen resmi bir açıklamaya kadar, paylaşımlara itibar etmeyiniz” şeklinde bir paylaşım yapıldı. Sonrası 21 Şubat’ta AK Parti İl Teşkilatı’nın basın servisi, haber merkezlerine listeleri servis etti. Listelere bakıldığından, daha önce sosyal medyada paylaşılan listeden bir farkın olmadığı görüldü.

Peki, bu listede sosyal medyaya malzeme olan gerginlikler neydi?

Öncelikle ithal meclis üyesi adaylarının olduğu tepkisi oluştu. Bu isimlerin liste başı olan AK Parti’nin İl eski Yönetim Kurulu üyelerinden Ali Çetin, MHP kontenjanından listeye giren ve 4’üncü sırada bulunan Turan Alma, AK Parti’nin kontenjanından listeye giren 5’inci sırada ki isim Pınar Oğuz ile Tuğrul Pirimoğlu olduğu ifade edildi. Yani sosyal medyada yazılanlara göre AK Parti listesinin ilk 10’un da, 4 ismin ithal aday olduğu ileri sürüldü.

Listenin birinci sırasında yer alan Ali Çetin, her ne kadar Karaöz doğumluysa da, Aksu’yla bir bağlantısının olmadığı dillendirildi. Ayrıca AK Parti Kulislerinde, Ali Çetin’in Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Pınar Oğuz’un AK Parti İl Kadın Kolları, Tuğrul Pirimoğlu’nun ise AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş tarafından liseye dahil edildiği konuşuldu.

Bunun yanı sıra geçen dönem, yani 2014 yerel seçimlerindeki AK Parti listesine AK saçlılar olarak damgasını vuran İbrahim Köseoğlu ve Yaşar Sözen’in bu dönem tekrar kontenjan sıralamasında, yine geçen dönemin meclis üyelerinden Hakkı Coşkun’un listeye dahil edilmesinin, tabanda tepkilere neden olduğu ifade edildi.

Eski İlçe Yönetim Kurulu üyelerinden Sinan Temirtaş’ın AK Parti’nin eski İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin’le aynı yönetimde yol arkadaşlığı yapmasından dolayı, listeye dahil edilmediği iddiası ortaya atıldı. Bu ileri sürülen ifade kamuoyunda rahatsızlığa neden oldu. Bu detaylar tamamıyla Aksu kamuoyunda ve parti kulislerinde konuşulan söylemler.

Şimdi gelelim İYİ Parti ve CHP’nin bileşeninden oluşan Millet İttifakı’na. İttifakın adayı Durmuş Ali Arslan da listesini 21 Şubat’ta seçim kuruluna teslim etti. 19 Şubat’ta teslim etmesi gereken geçici listeyi, boş liste olarak teslim etmek zorunda kaldı. Öncesi İYİ Parti’nin İl Kurucu üyelerinden Mehmet Aytar, aday adaylığı dosyasını geri çekerek zehir zemberek çıkışlar yaptı.

Yetkili hiç kimseyle iletişime giremediğinin altını çizen Mehmet Aytar, “İl Başkanıyla görüşebilmek adeta imkansız hale gelmiş. Başkan adayının telefonları kapalı. Seçim kuruluna boş liste teslim ediliyor. Gelişmelerden haberimiz yok. Listede olmadığımızı vatandaşlardan öğreniyoruz. 2 Üniversite eğitimini tamamladığını ifade eden adayımızın seçim kuruluna boş liste vermesi, bende Aksu’yu nasıl yönetir düşüncesi oluşmasına neden oldu” şeklinde açıklamalar yaptı.

Yine 19 Şubat’ta geçici listenin seçim kuruluna teslim edilmesine dakikalar kala millet ittifakın diğer ortağı olan CHP’den liste resti geldi. İYİ Parti’yle bir protokol imzaladıklarının altını çizen İlçe Başkanı Kenan Yıldız, “ Bu protokolle her iki partinin meclis üyesi sıra numarası belirlendi. Protokol gereği, kontenjan 3 ile 2, 5, 8, 11 sıralara CHP’li üyeler yazılmasına karar verildi. Bizlerde bu doğrultuda listeye yazılması için isimler verdik. Ancak bakıyoruz ki, ne bizim önerdiğimiz isimler yazılmış, nede sıra numaralarına mutabık kalınmış. Başkan Adayı ile İlçe Başkanının telefonları kapalı ulaşamıyoruz. Bu durumu Partimin İl Başkanına bildirdim. Böyle giderse listemizi çekeriz” şeklinde açıklamalarda bulunarak, bir krizin oluştuğunun haberini verdi.

Bu gelişmelerden iki gün sonra İYİ parti cephesi seçim kuruluna listeyi verdi. Bu seferde CHP’li meclis üyesi adayı Yusuf Kumbul’a ilgili bir krizin oluştuğu ifade edildi. İttifak’ın Belediye Başkan Adayı Durmuş Ali Arslan yazılı açıklama yapmak zorunda kaldı. Bu açıklamanın ardında görüşlerine başvurduğumuz CHP’li Kumbul, sıralamayla ilgili bir sorunun oluştuğunun altını çizerek, yapılan görüşmeler sonucu sorunun çözüldüğünü ifade etti.

Listeler kamuoyuna yansıdıktan sonra beklenti içerisinde olan İYİ Parti tabanından birçok isim, listenin tabana ve Aksu geneline hitap etmediği yönünde sitemlerde bulundu. Oy çoğunluğu olan bölgelerde, bölgeye hitap edecek isimlerin olmadığını ifade ettiler.

Ayrıca en çarpıcı ayrıntı ise, İYİ Parti İlçe Başkanı Recep Bal’ın sosyal medya hesabında üyeleriyle geçmişte çekildiği bir fotoğrafı paylaşarak, altına yazdığı “İYİ Parti’yi, iyi günlere getiren demirbaş asil liste burada” şeklindeki sitem dolu sözler oldu. Recep Bal’ın bu paylaşımı kulislerde, hazırlanan listede tabanın sesine kulak verilmediğine işaret olarak yorumlandı.

Yine farklı bir sitem ise İlçe Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hayrat’tan geldi. Daha önce İYİ Parti’nin kulislerde konuşulanlara göre hazırlanacak listeye Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi adayı olarak yazılmasına kesin gözle bakılan, ancak listeye giremeyen Hayrat, sosyal paylaşım sayfasına, “Daha 2 ay olmuş geleli sıraya sokmaya çalışıyorsun. Yavaş… Bak sana tavsiyem, önce gönüllerin Adayı olacaksın. Sonra Teşkilatçı olacaksın. Ahlak ve dürüstlük dersini alacak yaşı ve çağı geçtik. Burada öyle kafana göre konuşursan, insanları incitirsin. Birilerinin değil halkın adamı ol. Olmayacaksan da zaten bize layık değilsin” şeklinde tepkisini dile getirecek paylaşımda bulundu.

Tüm bu detaylar gösteriyor ki, hem Cumhur, hem de Millet İttifakı cephelerinde açıklanan listelere çok büyük tepkiler var.

Başta da belirtiğim gibi bu söylemlerin hiç biri, bize ait değil. Kamuoyunda ve parti kulislerinde bire bir konuşulan söylemler. Bu tepkilerin sonu neye varır? Nasıl bir netice çıkar? Onu da zaman gösterecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.