Herkesin merakla beklediği cevap, dolardaki düşüşün etiketlere yansıyıp yansımayacağı.   Yansıyacaksa, bu yansıma ne zaman olacak?

Bilindiği üzere Dolar kurundaki yükselişten dolayı,  birçok ürüne döviz kuru artışının çok üzerinde etiket fiyatları uyguladı. Bu yükseliş devam etmiş olsaydı, yeni yılda daha da zamlı etiketlerle karşılaşabilirdik. Bir iki hafta içerisinde sert bir şekilde tırmanan dolar, yapılan müdahaleler sonucu, şu an 11 bandına kadar indi. Fakat bu inişe rağmen, etiket fiyatlarının inmesini bir tarafa bırakın, bazı ürünlerin etiket fiyatında yükseldiğine tanık oluyoruz.

Buna kendi işimizle ilgili bir örnek verecek olursam, kurun inmesine rağmen gazete baskı fiyatının yüzde 15 oranında artması. Bunun nedenini sorduğumda, aldıkları ham maddenin zamlı olarak alınması cevabıyla karşılaştım. Oysaki kur yükseldiğinde adam akıllı bir zamlı tarifeyle karşılaşmıştık. O dönem bu zammı normal karşılamıştık. Çünkü baskı da kullanılan gazete kâğıdından tutunda boyasına kadar, her türlü ham madde ithal edildiğinden dolayı, gelen zammı normal karşılamıştık. Ama şimdi nerdeyse kur 8 puan aşağıya çekildi. Bu zam neyin nesi?

Diğer sektörlerde durum farklı mı? Hayır. Bugün bir kasaba gittiğinizde, daha önce kilosunu 90 TL aldığınız bir etin fiyatı, şu an itibariyle 130 TL.  Aradaki fark nerdeyse yüzde 50 oranında. Buna benzer birçok örnekler verebiliriz.  Oysa ki, Ticaret Bakanı Mehmet Muş,  gıda fiyatlarında indirim yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin soruya, “Döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak biz de fiyatlarda bir gevşeme bekliyoruz" şeklide açıklamalarda bulunmuştu.

Gelişmeler bu kadar açık ve netken, bir vatandaş olarak, bu kur düşüşünün neden etiketlere yansımadığını sormak bir hak olsa gerek. Ne yapar bakanlığın bünyesindeki Ticaret İl Müdürlükleri?  Fiyatları, dolar kurunun artma ihtimaline göre bile güncelleyen firmaların, aynı hızda fiyatları düşürmemesini takip altına alması gerekmez mi?

Bu kurumlara işlerini öğretecek değiliz elbette. Her ürünün alım faturası ortada. Bunlar incelendiği taktirde, kimin bu işte olduğu ortaya çıkacaktır. Kim bunu yapıyorsa, kim iyi niyeti istimal ediyorsa, tespit edilip ceza kesilmesi gerekmez mi?

Nasıl ki, dövize kaynaklı iş yapan firmalar, kurun yükselmesinden dolayı zam yapmayı hak görüyorsa, kurun inmesinden dolayı da, vatandaşlar olarak fiyatların normale dönmesini talep etmekte bize hak olsa gerek!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.