Side antik kenti 2016 yılı çalışmaları

Arkeolojik araştırmalar

29 Temmuz 2016 Cuma 17:24
Side antik kenti 2016 yılı çalışmaları
 Side antik kentindeki bilimsel çalışmaları sürdüren Prof.Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Alanyalı'nın açıklaması şöyle:

2016 yıy Side Antik Kentinde yapılan çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi adına Anadolu Üniversitese Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı başkanlığında yürütülmektedir. Anadolu Üniversitesi, Avrupa Graz Üniversitesi, Viyana Bilimler Akademisi, Münih ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsünden bilim adamlarının katılımıyla gerçekleştirilmektedir.

Kazı çalışmaları M binası, Doğu Kapısı, Piskoposluk Sarayı, P Tapınağı diye adlandırılmış olan yapı gruplarında yoğunlaşmıştır. M Yapısı yayınlarda devlet Agorası olarak değerlendirilmiştir.Fakat konumu ve şekillendirmesi bakımından ayrıcalıklar tespit edildiği ve 1960'lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarında bozulmalar görüldüğü ve doktora tez olarak araştırıldığı için yapı incelemeye alınmıştır. Doğu Kapısında Graz Üniversitesinden araştırmacılar kentin çok az tanınan ve doğu yönüne açılan kapının işlevi ve kentsel açıdan önemi araştırmaya 2011 yılından beri devam etmektedir. Viyana Bilimler Akademisinden bir ekip Pampylia Eyaletinin birinci metropolit merkezi olan Side'nin Piskoposluk Merkezinin araştırmasını 2015 yılından beri üstlenmiş bulunmaktadır. P Tapı yayınlarda Men Tapınağı olarak tanıtılmıştır. Tapınağın mimarisinin alışıla gelmiş Roma Dönemi mimarilerinden farklı olduğu için dikkat çekicidir. Tapınağın tanrıça Demeter'e adandığı konusunda fikir birliğine varılmıştır. 

2016 yılında restorasyon çalışmalarına devam edilmektedir. Tapınaklar bölgesinde başlatmış olduğumuz ikinci etap restorasyon çalışmalarındaihale sürecine gelinmiştir. 2004 yılından beri devam eden Anıtsal çeşmenin restorasyonu sponsor firmanın desteğine ara vermesi nedeniyle kesintiye uğramıştır. Çeşme için devlet desteği ile son etabına gelinmiş olan çalışmalar tamamlanacaktır. Üçüncü çalışmamız olan Latrina için projelendirme süreci sonuçlandırılmıştır. Restorasyon için girişimlere başlanacaktır.

Side Antik Kenti hem tarihsel, hem kültürel, hem de yaşayan bir turizm merkezi olarak Türkiye'nin önemli ören yerlerinden biridir. Burada yapılan çalışmalar sonuçları ile kültürel mirasımıza, turizmimize ve Türkiye'nin arkeolojisine yeni değerler kazandıracaktır. 

Son Güncelleme: 29.07.2016 17:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.