Osmanlı sanatını yaşatıyorlar

Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde Şenay Bostancıoğlu'nun eğitim verdiği kursiyer kadınlar, Osmanlı döneminde sarayların, camilerin iç ve dış duvarlarının, ferman ve berat gibi çok değerli evrakların, Kuran ayetlerinin, levhaların süslendiği tezhip, minyatür ve ebru sanatlarını tanıttı.

15 Ağustos 2013 Perşembe 10:09
Osmanlı sanatını yaşatıyorlar
Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'in açılış kurdelesini kestiği sergideki altın ve gümüş süslemeli tablolar göz kamaştırdı. Başkan Evcilmen, sabır gerektiren çalışmaların sahiplerini kutladı. Kursiyerler, 'altın ile süsleme' anlamına gelen tezhip sanatında 24 ayar altın-gümüş varaklar kullandı. Çok ince fırçalarla işlenen ve 'minyatür' adı verilen küçük boyutlu resimler sergilendi.

SEVGİYLE ÇALIŞTILAR
Kurs öğretmeni Şenay Bostancı'nın gözetiminde çalışmalarını sürdüren Nurhan Durman, Nermin Karagülle, Zuhal Koçak, Arzu Özaydın, Fatma Özdinç, Emine Özkan, Nuran Özkaya, Zeynep Şahin, Kamile Tartıcı, Rukiye Taşar, Perihan Türkçü, kökeni Uygur Türkleri'ne kadar dayanan sanatlarını çok sevdiklerini söyledi. Bostancı, "Tezhip sanatına özellikle genç kızlar ve kadınların ilgisi artıyor. Büyük zevkle, heyecanla, sabırla çalışıyoruz. Altın ve gümüşü dövüp, zar şeklinde ince levhaya dönüştürüyoruz, parçacıklarını da hatların üzerine işliyoruz. Kamış, kargı, tahta kalemlerle çizim, mürekkeple de renklendirme yapıyoruz. Sevgiyle çalışılan tezhip ve minyatür sanatı, insana sabırlı olmayı da öğretiyor" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 15.08.2013 10:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.