Müze Cami ibadete hazır

DÖŞEMEALTI Belediyesi'nce yaptırılan 'müze konseptli cami'nde çalışmalar tamamlandı. İl Müftüsü Osman Artan, "Nadir bir eser ortaya çıkmış, Döşemealtı'na ve Antalya'ya hayırlı olsun" dedi.

13 Şubat 2018 Salı 10:29
Müze Cami ibadete hazır

Döşemealtı Belediyesi, 2 bin 500 kişilik Müze Cami ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Asma kat dahil 1000 metrekare anti bakteriyel halı kullanılan müze konseptli caminin kapı, minber ve süslemeleri, Türkiye'nin tarihi camilerinden örnek alınarak yapıldı. Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan cami, ibadet için gün sayıyor.

Döşemealtı Belediye Başkan Vekili Zafer Yörük, Belediye Meclis Üyesi Ramazan Bahşi, Döşemealtı Müftüsü Kadir Koçak, Antalya İl Müftüsü Osman Artan'la 13 bin metrekarelik alana kurulan müze konseptli camide incelemelerde bulundu. Başkan Vekili Yörük, müftü Artan ve beraberindekilere camiyle ilgili bilgiler verdi. Gezi sırasında müftü Artan'ın yanındaki bir görevli ezan okuyup, ses akustiğini kontrol etti İl müftüsü Artan, camideki akustiğe hayran kaldığını söyledi.

NADİR ESERLERDEN BİRİSİ

Caminin çok güzel olduğunu ifade eden Müftü Artan, "Cami hem modern tarzı temsil ediyor hem de geçmişte yapılmış camilerden örnekleri taşıyor. İki kültürü de bir arada yaşatan nadir eserlerden biri. Temel atma töreninde de buradaydık. Rahmetli Hacı Ramazan Altun'un katkılarıyla başladı. Sonra Döşemealtı Belediyemiz yapımını üstlendi. Döşemealtı yeni şehirleşen modern hale gelmeye çalışan bir ilçemiz. Burada merkez cami yapılması bizi memnun etti. En kısa zamanda da ibadete açılacak. Bu eser halkımızın gelip rahatça ibadet edebileceği örnek eserlerden birisi olacaktır. Emeği geçenlere ve belediyemize teşekkür ediyorum" dedi.

ÜNLÜ MİMARİ ÖRNEKLER

Döşemealtılıların sabırsızlıkla beklediği müze konseptli camide, Süleymaniye Cami, Edirne Selimiye Cami, Sivas Ulu Cami ve Yeşil Cami gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait dünyaca ünlü mimari eserlerin önemli yapı elemanlarının örnekleri bire bir uygulandı. Ana giriş kapısı ve pencereler Bursa Yeşil Cami; revak ve taç girişi Süleymaniye; avlu giriş kapısı Selimiye; minber ve mihrab Ayasofya; müezzin mahfili Sivas Ulu Cami; kandil yolu ve aydınlanma Sultanahmet Cami'den örnek alındı. Caminin kubbesine şemse adı verilen Anadolu Selçuklu motifleri nakşedildi. Caminin köşelerinde ise Osmanlı ve Anadolu motiflerinden tasarlanan ve aslan göğsü adı verilen kompozisyonlar kullanıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.