“Katma değerli üretim sağlanmalı”

Bu hafta TARSİD (Tarım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Argun Şahin konuğumuz oldu. Geçen yıl tarım iş adamları tarafından kurulan ve tarım ile ilgili çözüm odaklı dernek, kısa sürede kamuoyuna adını duyurmayı başardı.

Bir bütün olarak tarımın ele alınmasını dile getiren  Başkan Şahin’le derneği ve tarımın sorunlarını konuştuk. İşte o söyleşiyi siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

Öncelikle size tanıyabilir miyiz?

Ziraat Mühendisiyim, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1982 senesinde mezun oldum. Uzun yıllar uluslararası tohum firmalarında çalıştım. Şuanda da bir Fransız tohum firmasının ülke müdürü olarak devam etmekteyim. Hemen hemen 30 yıldır, tarım sektörünün içerisindeyim.

TARSİD ne zaman ve ne amaçla kuruldu?

TARSİD, bir yıl önce kuruldu. Savaş Titiz, Sedat Kolcuoğlu, Prof. Rahmi Türk, Özgür Ateş, Vural Özdemir, Ali Bal, Musa Toros ve Osman Tekinarslan’la yola çıktık. Zamanla üye sayımız arttı, şu anda 32 üyemiz var.

TARSİD’in amacı, Tarımı bir bütün olarak ele almak amacıyla biz TARSİD’I kurduk. Tarım, parça parça ele alındığında, bir yere odaklandığınızda diğer yeri kaçırıyorsunuz. Bugün  Türk tarımına baktığımızda bu parçalanmaları görmekteyiz. Mesela, tarımın ticaretini yapan halciler, Ticaret Bakanlığına bağlı, halciye mal getiren üreticiler ise tarım bakanlığına bağlı, hepsi birlikte olmalı.

Diğer bir amacımız, tarımın bu güne kadar katma değer kısımına hiç odaklanılmamış bu derneğin amacı o katma değerli kısıma odaklanmak. Üretim elbetteki çok önemli ama tek başına yetmez. Katma değerli bir üretim olması lazım ve bu üretimide çok iyi bir şekilde anlatmak lazım. Tarımın önde gelen ülkeleriniden olmamıza rağmen bir tane uluslararası markamız yok.

Tarımda yaşanan sorunlar nelerdir?

Tarımda yaşanmayan sorunlar nelerdir diye sorsaydınız, belki daha kısa bir cevabı olurdu. Tarımda sorun çok, en başta  söylediğim gibi tarımın bir bütün olarak ele alınması lazım. Tarımı tek başına ele almak kolay bir şey değil ama yapılabilmesi mümkün çünkü bunu yapan ülkeler var.

TARSİD olarak sizin bu konuya yönelik projeniz olacak mı?

Bizim tabiki projelerimiz var, yenileride olacak. Ancak biz yeni kurulan  dernek olduğumuz için bunların hepsi bir süreç. Biz tarımın her alanındaki sorunlara destek olarak katkı sağlayacağız. Politakayı oluşturmak kanun koyucuların işi, bizim değil. Biz onlara destek olup, alternatifler geliştirmek istiyoruz.

Peki, en son yaptığınız basın açıklamasında ‘Tarımda devlet düzenleyici ve destekleyici olmalı’ diye bir açıklamanız var. TARSİD olarak devlet tarımın hangi rolünü üstlenmeli size göre?

Bize göre devletin üstlenmesi gereken rol, düzenlemeleri yapmak. Buna ilişkin kanunları geliştirmek ve katma değerli üretimi sağlamaktır. Bunu iyi anlamak için turizm örneğini verebiliriz.  Bugün, Türkiye dünyada turist sayısı bakımından 6. yada 7. sıralarda, ama parasal olarak baktığımızda bu sıralama çok daha gerilere gidiyor. Turizmde istenilen katma değerin aynısının tarım içinde istenmesi gerekiyor.

Tarımda Milli Birlik Projesi önce yayınlandı, sonra rafa kaldırıldı. Bu  konuya TARSİD olarak tepki gösterdiniz. Bu projeye yönelik sizing hükümete bir öneriniz olacak mı?

TARSİD’in amacıyla, Milli Birlik Projesinin ruhundaki ana fikir hemen hemen aynı.  Yani tarımı bir bütün olarak ele almak, tarımın bir R organizasyonunu yapmak. Ancak burada uygulamada bir takım  sıkıntılar var. Bunlardan biri, sektör paydaşlarının görüşlerinin alınmaması, geriye çekilmesinin bir sebebi de bu. Eğer düşünceler alınmış olsaydı, belli bir süreç içinde, çok çok güzel herkesinde sahiplendiği büyük milli bir proje olurdu. Bundan sonra atılacak adımlarda zannediyorum o yönde olacak.

Biz tarım konusunda ne kadar kendimize ve ne kadar dünyaya yetiyoruz?    

Genel anlamda konuşursak kendimize ucu ucuna yetiyoruz. Yetemediğimiz ürünlerde çok, bazı ürünlerde yetemiyoruz. Gerçi bunlar temel besin maddeleri olarak tanımlanmayabilir ama sonuçta hepimizin beslenmesinde belli bir önem payı olan ürünlerdir. Örnek; badem. Türkiye bağdem ihtiyacının yüzde 80’ini ithal ediyoruz.Yüzde 20’sini üretebiliyoruz. Susam, neredeyse yine yüzde 80’ini ithal ediyoruz. Pamuk, yıllar önce pamuk konusunda kendimize yetiyorduk ama şimdi üretemiyoruz.

Bir diğer konu, tarım Türkiye’de çok fazla magazin konusu oldu. Dolayısıyla tarımla ilgisi olmayan, kentte yaşayan insanların tarıma bakışları değişti. İnsanlara doğru bilgiyle donatılmış tarım haberleri yapılmıyor. Bu durumların tarıma zararı çok büyük.

Tarımda acil bir şekilde rasyonelleşmemiz lazım. Akılcı bir şekilde yaklaşılması lazım. Yoksa, çok kısa bir süre içinde ülke olarak aç kalabiliriz. İthalat mutlaka olacak ama bizimde üretimimizi arttırmamız lazım. Aksi takdirde ülkemizi zor günler bekliyor.

HAYDİ BİR KİTAP DA SEN BAĞIŞLA

Kitap bağışı kampanyası devam ediyor. İki hafta önce Gazetemizin başlattığı Kitap Bağışı Kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Geçen hafta sonu için sonlandırmayı düşündüğümüz kampanyaya yoğun ilgi nedeniyle bir süre daha uzatmaya karar verdik.

Aksu’da kampanyaya ilgi çok yoğun. Destekte bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Kampanyaya destek verenlerin isimlerini bir kez daha buradan duyurmak istiyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz.

  1. SÜLEYMAN GÖKÇEN- Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürü

  2. EROL AYTAR- Eğitim Bir-Sen Aksu Şube Başkanı

  3. HALDUN ÇEVİK- Aksu Uçak Okulu

  4. MEHMET AKİF ORDU- DSP Aksu İlçe Belediye Meclis Üyesi

  5. ERCAN AK

  6. MUSTAFA ATEŞ- Ateş Gayrimenkul ve Danışmanlık

  7. AKSU ÇİÇEK

  8. AKSU ANADOLU KIZ İMAM HATİP ORTAOKULU

  9. DR. ÖZCAN GÜNEŞ (Denizli)

  10. TARIM KREDİ KOOPERATİFİ

  11. TAMER KIRTASİYE

  12. NERİME ELA GÜREL - Nisa Tarım

Kitap Bağışı GüneyHaberciAksu Gazetesinde her zaman devam edecek. Burada toplanan kitaplar ihtiyaç sahipleri okullara gönderilecektir.

AKSU’DA ÜRÜNLER KONTROL ALTINDA

Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün uyguladığı projeyle, Aksu’da Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Çalışmaları yapılıyor.

EKÜY, tarladan sofraya güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı toplum için geliştirilmiş bir sistemdir. Yüksek nitelikte ve ekonomik anlamda ürün yetiştirirken doğal yaşamı ve insan için çevreyi koruyacak ve iyileştirecek biçimde üretimi yönetmektir.

EKÜY projelerinde kalıntı riski bulunan ürünlerde ve bölgelerde Entegre Mücadele prensipleri doğrultusunda üretim yapan örnek alanlar oluşturularak, uygulamaların diğer üreticilere tanıtımı için EKÜY Bayrağı ile işaretlenmektedir. Proje kapsamında Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü proje koordinatörleri tarafından üretim sezonu boyunca sera ve bahçe ziyaretleri yapılarak, önder üreticilerin uygulamalı eğitimlerle çevre dostu mücadele tekniklerini öğrenmeleri hedeflenmektedir.

Proje kapsamında uygulamaların doğrulanması amacıyla ürünler hasat edilmeden önce Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince pestisit analizine tabi tutulmakta ve kalıntı içermeyen ürünler için sertifika ve logolar verilerek daha iyi koşullarda pazarlanması amaçlanmaktadır.

Aksu İlçemizde Eküy çalışmaları Örtüaltı ve Turunçgil Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi projeleri olmak üzere iki grup halinde yürütülmektedir. Örtüaltında yaklaşık 100 üreticimizin 600 dekar alanında uygulanan bu projede 112 adet numune alınmış ve ürünlerde herhangi bir kalıntıya rastlanılmamıştır. Yine 35 üreticimizin 1000 dekar turunçgil alanından alınan 10 adet numunede de herhangi bir kalıntıya rastlanılmamıştır.

Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce proje katılımcısı üreticilerimize Seralarına ve bahçelerine asacakları EKÜY bayrakları, katılım belgeleri ve logoları teslim edilmektedir.

 Entegre ve kontrollü ürün yönetimi ( eküy) projesine katılarak gerek çevreye ve gerekse insan sağlığına duyarlı bir üretim gerçekleştiren Aksu üreticisine teşekkürlerimizi sunarız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.