1997 yılından bu yana ülkemizde her yıl bir gün kutlanıyor, Dünya kadın çiftçiler günü. İmkan olsa da sene de bir gün yerine her ay bir etkinlikle mutlu edebilsek onları. Tarımsal üretimin ve kırsal yaşamda verilen mücadelenin baş kahramanları onlar. Tarımın her alanında tohumdan, fideye, dikimden,hasata kadar bütün ürünler ellerinde ince ince oya gibi işlenerek sofralarımıza geliyor. 

Onların emeği ve alın teri olduğu için yediğimiz her sebze ve meyve o kadar lezzetli. 

Gece gündüz demeden üreten kadınlarımız evine, çocuğuna ve ülkemize üretimleriyle destek olmaktalar. 

Bizde neredeyse gün aşırı onlarla birlikte seralardayız. Nelere şahitlik ediyoruz. Bebeklerini serada uyutan, emziren anneler gördüm.  Çocukları okuldan geldikten sonra serada ders yaptıran annelerimi dersiniz, o yıl ki üründen elde edilenle kızının çeyizini, oğlunun düğününü yapanı mı dersiniz. Ürettikleri ürünü yurt dışına pazarlayıp ülkeye döviz girdisi sağlayanı mı dersiniz. Yoksa yağmur yağdığında eline küreği alıp serasının çamurunu temizleyeni mi dersiniz. Fırtınada plastiğini onaranı, kışın ürünü donmasın diye soba yakıp nöbet tutanımı…

Daha neyi yazayım bilemedim… Şimdi bu insanların hakkı ödenir mi soruyorum hepinize? 

Evet, onların hakkı tabiki ödenmez. 

15 Ekim’de kutlanan bu etkinliklerden biri de Aksu ilçesinde yapıldı. Kaymakamımız Ahmet Hikmet Şahin ve Tarım İlçe Müdürümüz İhsan İnal önce tek böbreğini kocasına bağışlamış ve hala örtü altında domates yetiştiren kadın üreticimizi ziyaret ederek hem gününü kutladı hemde geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Yine 15 kadın çiftçiye ilçemiz sınırlarında bulunan bir alanda paintball etkinliği düzenlediler. Bu etkinlikte bir gün bile olsa işten güçten uzakta oldukça eğlendiler. Kendilerine öğle yemeği düzenlenen ve günün sonunda pasta kesilen kadınlar doyasıya bir gün geçirmiş oldular. 

Bu tür etkinliklerin bütün çiftçi kadınlarımıza yönelik yapılmasını istiyorum. Buradan yetkililere bu konuda sesleniyorum. Aksu’nun 35 mahallesinde tarım yapılıyor ve her noktasında kadınlar çalışıyor. Mahalle mahalle bu tür etkinlikler düzenlenirse kadınlarımız işlerine daha bir motive olurlar diye düşünüyorum. 

Eli kınalı, sessiz sedasız işinin başında sabahın en erken saatinden, akşamın geç saatlerine kadar çalışan, üreten, evini, eşini, çocuğunu ülkesini düşünen kadınlarımız, gününüz kutlu olsun….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.