Artık yerel seçimlere sayılı günler kaldı ve geri sayım başladı. Kim ne derse desin açık ve net görülüyor ki,  yerel seçimlerde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde olduğu gibi, özellikle büyükşehirlerde bir ittifak yaşanacak.

En son MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım’ın, "Önümüzdeki seçimlerde 30 büyükşehirde Cumhur İttifakı'na gönül veren siyasi partilerden oluşan bir yerel yönetimler olması için elimizden geleni yapacağız." şeklinde açıklamada bulunması, tüm illerde olmasa da stratejik öneme sahip bazı büyükşehirlerde yerel ittifak yapılacağı ihtimalini güçlendiriyor.

Bu büyükşehirlerin arasında Antalya’nın da adının geçtiği kulislerde konuşuluyor. Hatta Hürriyetin Parlamento muhabiri Nuray Babacan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir haberde, Başkan Erdoğan’ın, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Antalya, İzmir gibi büyük illeri kazanmayı çok önemsediği, bu illerin kıl payı kaybedilme olasılığına karşın, MHP ile ortak hareketi düşünebileceği şeklinde bir kulis bilgisi vermişti.

Bunun yanı sıra Başkan Erdoğan’ın Kırgızistan gezisi dönüşü uçakta gazetecilerin “MHP ile yerel ittifak olacak mı?” sorusuna, “Sayın Bahçeli’nin bu konudaki yaklaşımı tam nedir bilemiyorum. Biz böyle bir noktada bu işe olumlu yaklaşabiliriz. Milletvekili seçiminde attığımız bir adım var. Yerel seçimlerde de böyle bir adımı müşterek olarak atabiliriz. Bunun için arkadaşlarımızın, başta liderler olarak bizlerin oturup konuşmalarında fayda var. Taraflar olumlu bakarsa böyle bir adım niye olmasın, olabilir” şeklinde yanıt vermişti.

İşte tüm bu argümanları topladığımızda, Cumhur İttifakın bileşenlerinin bir araya gelerek, yerel anlamda da bir ittifak çatısı kuracağını ortaya çıkarıyor.  Bunun karşılığı olan Millet ittifakının bireylerinden olan CHP’nin de karşı atağa geçerek, görüşmeler yaptığı yine kulislerde ifade ediliyor.

Açıklamalar ve kulis bilgileri bu yönde gelişirken, bilindiği gibi bu ittifakların yerel seçim anlamında yasal bir zemini yok. Çünkü bir kanun değişikliği olması lazım. Bu zeminde, bu olasılığın olması da zor gözüküyor. Burada akla yatan bir seçenek var. O da hangi parti, hangi büyükşehirde sayısal anlamda güçlüyse, o ilde adayını çıkaracak, ittifakın diğer bireyleri onu destekleyecek. Destek veren ittifak bireyi de haklı olarak İlçe belediyelerden ama başkanlık, ama meclis üyesi anlamında bir pay isteyecek. 

İşte bu bağlamda Antalya Büyükşehir’de AK Parti ve MHP bir ittifak yapacak olursa, Büyükşehir’de gösterilecek aday, AK Parti adayı olur. MHP ise İlçelerde haklı olarak pay isteyecektir. Başta Alanya olmak üzere, oy potansiyeli yüksek olan Korkuteli, Kemer, Serik ve Aksu gibi ilçeleri masaya yatırarak başkan adaylarının kendi partisinden olmasını isteyecektir.  Alanya, Korkuteli ve Kemer’i,  2014 yerel seçimlerinde MHP’nin aday olarak gösterdiği isimler kazandı. Gerçi daha sonra Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül CHP’ye, Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe ise İYİ Parti’ye geçti.

2014 yerel seçimlerinde Serik ve Aksu’da her ne kadar, MHP’nin adayları seçim kazanmadıysa da, 2009’dan 2014’e kadar bu ilçeleri MHP’ den seçilen belediye başkanları yönetti. Yani bu ilçelerde MHP tabanının olduğu bir gerçek. Ayrıca o dönem Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım’ın 2014 yerel seçimlerinde BBP’den aday olması bir kısım MHP’li seçmenin BBP’ye kaymasına neden olmuştu. Yani az bir oy farkıyla AK Parti adayı Halil Şahin seçim kazanarak Aksu Belediye Başkanı oldu. Bu MHP cephesinde gözüken gerçekler.

Şimdi AK Parti cephesinden Aksu’ya bakacak olursak, Aksu’da kazanılmış bir belediye var.  2011 yılından bu yana 16 bine yakın seçmen kitlesi,  genel seçimlerde AK Parti’ye oy veriyor. Bu da AK Parti’nin bir taban oyunun olduğu göstergesi. Ayrıca 24 Haziran seçimlerinde MHP’nin aldığı oy ortada. Başka bir değişle mihenk taşlarının MHP’nin içerisinden çıkan bir oluşumdan ortaya çıkan İYİ Parti, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin ardından 2’inci parti olurken, MHP Aksu’da 4’üncü parti oldu.  İşte bu tablolar zamanı gelince, Cumhur ittifakının bireyleri tarafından masaya yatırılacaktır. Merak edilen ise bu tabloda çıkacak göstergenin ne olacağı? Hangi partinin adayı etrafında bütünleşilecek. Seçmen bu bütünleşmeyi ne derece kabul görecek?   

Bu ittifak hayata geçirildiği taktirde, muhalif kanat olarak bildiğimiz CHP ve İYİ Parti’nin karşı atağa geçeceği kanısındayım.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.