Geçen hafta Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’le bir araya geldik. Özel Kalem Müdürü Hasan Kızılkaya ve Basın Halkla İlişkiler Müdürü Nurfi Yar ile beraber bizleri ziyarette bulanan Şahin’le gerçekleştirdiğimiz sohbette, Aksu’ya dair birçok şey konuştuk.

Sohbettin en önemli detayı, Altıntaş’la ilgili talep edilen yetki devrinin iadesiydi. Çünkü Başkan Şahin’in son zamanlarda her platformda dile getirdiği ve Aksu kamuoyundan destek istediği yetki devri iadesiyle ilgili, yine belirli kesimler tarafından haklı olarak dillendiren iki ayrı soruya aldığımız cevap oldu.

NEYDİ BU SORULAR?

Birincisi; Başkan Şahin’in, mevcut alanın sorunun çözümü için Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında hazırlanan özel sulhnamede, sorunun çözülmesiyle beraber devredilen yetkinin tekrar iade edilmesi için bir maddenin eklendiği şeklinde açıklamalarına karşı, “Ortada böyle bir belge var mı?” sorusu.

İkincisiyse; 31 Mart 2019 yerel seçimlerini AK Partili Menderes Türel kazanmış olsaydı, bu yetki devri iadesi gerçekleşir miydi, gerçekleşmemesi halinde aynı talebi dile getirir miydiniz? 

Saha da sık sık karşılaştığımız bu iki can alıcı soruyu Başkan Şahin sordum.

Söze, “30 yıla yakındır, kanayan yara haline gelen bu problemi çözme zorunluluğumuz vardı” diye başlayan Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, “Bu sorunun çözülmesi için mevcut alanı Kentsel Dönüşüm kategorisine sokmak gerekiyordu. Ancak yasal olarak Kentsel Dönüşüm kategorisine giren tüm çalışmalarda, yetki otomatikman Büyükşehir Belediyesi’ne devredilir. Bunu ben söylemiyorum, yasalar söylüyor. Aksu’nun ve bölge vatandaşlarımızın menfaatleri için böyle bir çalışmanın içerisine girdik. Ancak, Aksu’ya has düzenlenen bu protokole, verilen yetkinin iadesi için bir madde koyduk. Tüm buna rağmen bizler bu zaman zarfında gerekli adımlarımızı attık. Görüşmeler yaptık. Meclisimizde grubu bulunan partilerin grup sözcüleri, geçen hafta Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cansel Çevikol ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Dosya halinde olan bu talebimiz Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e iletileceği ifade edildi. Bekliyoruz. -Gelelim böyle bir belge var mı?- sorusuna, evet, böyle bir belge var. Bunu gün içerisinde arkadaşlarımız size iletecekler” şeklinde konuştu.

ŞAHİN’İN İKİNCİ SORUYA CEVABI 

Sayın Türel seçimi kazansaydı, kesinlikle yetki devri gerçekleşirdi. Buna hiç şüphemiz yok.  Geçmişte, beraber çalıştığımız dönemde de Başkan Türel’in Aksu için nasıl sorumluluklar aldığına şahit olduk. Örneğin, Macun Deresi’nin üzerinin kapanmasında. Karşımıza birçok engel çıkmıştı. Ama bir söz verdi, diye inisiyatif alarak devasa yatırımı gerçekleştirdi. Yine Aksu’nun en önemli sorunlarından bir olan Kanalizasyon sorununun çözümünde çok büyük uğraşlar verdi. Birinci etap onun döneminde bitti. İkinci etabın kredi anlaşmaları yapıldı. Kaldı ki, bu alan Aksu’nun olan bir alanı.  Bizler burada idareciler olarak önceliğimiz problemin çözülmesi ve bunu gerçekleştirdik. Sonrada görevimiz Aksu halkının menfaatini korumak. Aksu’nun olan bir hakkı, başkasına verme gibi bir düşüncemiz yok. Buna da kimsenin engel olma hakkı yok. Birçok mülkiyet sorunun çözümü için temaslarda bulunduk. Aksu’ya has özel yasal düzenlemeler gerçekleştirdik. Biz bu işin tatlılıkla olmasını isteriz.

BEKLENEN BELGE ULAŞTI

Başkan Şahin’in, bazı kesimlerin dilinde olan ve cevap bekleyen sorulara cevabı bu şekilde oldu. Derken, sonrası beklediğim belge elime ulaştı. Hazırlanan protokolü incelediğimde, özel olarak eklenen maddede şunlar yazılıydı ; “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanlarında, imar parselasyon planlarının kesinleşmesinden sonra gerekli görülmesi halinde Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilgili mevzuatta doğan yetkilerinin bir kısmını veya tamamını Aksu Belediyesi ve diğer kamu idarelerine devredebilir.

ŞAHİN’LE TEKRAR İLETİŞİME GİRDİM

Okuduğumuz protokole konulan özel maddenin önü açık. “Devredebilir” deniliyor. Bunun üzerine hemen Başkan Şahin’i aradım. Nedeni sordum.

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında konulacak özel maddelerde yasal olarak net bir ibare bırakılamayacağını ifade eden Şahin, “Buradaki amaç; öncelikle sorunun çözülmesi gerekiyordu. Bizde vatandaşlarımızın menfaatleri doğrultusunda bu adımı attık. Başka bir şekilde sorun çözülemezdi. Art niyet olmuş olsaydı, zaten o özel madde eklenmezdi. Karşılıklı güven doğrultusunda, vatandaşın menfaatleri ön planda tutularak bir protokol imzalandı. Bu eklenen madde de bunun göstergesidir. Türkiye’nin başka bir yerinde böyle bir emsali gösteremezsiniz. Şimdi yönetim değişince, iyi niyetlerde mi değişmesi gerekiyor. Aksu’muzun buna ihtiyacı var. Bizim mevzu, denize düşen kişinin kurtarıcısı tarafından iğfal edilmesine benziyor. Ortada bir kanayan yara var. Bu yara yıllardan buyana süre gelmiş. Vatandaşlar mağdur olmuş. Bu sorunun çözülmesinin tek bir şartı var. O da mevcut alanı, kentsel dönüşüm statüsüne sokmaktı. Bu statüden dolayı yetkinin devredilmesi gerekiyordu. Ama tüm buna rağmen, deminde izah ettiğim gibi, iyi niyet çerçevesinde bir madde koymuşuz. Bu madde durduk yere neden konulur. Önce bunun izahını yapsınlar” diye cevap verdi.

SONUÇ KISMINA GELECEK OLURSAK?  

Başkan Şahin’in geçen hafta gazetemize gerçekleştirdiği ziyarette, Altıntaş’la ilgili sorulara verdiği net cevaplar bu şekilde oldu. Konuşma aralığında edindiğim izlenimlere gelince, Başkan Şahin’in talebini oldukça haklı buldum. Bilindiği üzere Başkan Şahin’i birçok konuda, çok kere eleştirdiğim olmuştur. Geçmişte tam bilgi sahibi olmadan bu malum Altıntaş konusunda da eleştirilerim oldu. Eleştirilmesi gereken yerde de yine eleştiri hakkımı kullanırım. Bunda kimsenin şüphesi olmasın. Ayrıca, bir gazetecinin görevi, eleştiri hakkını kullandığı kadar da, kişinin hakkını da teslim etmesi gerekiyor. Aksi halde bu durum, körü körüne taraf olmaktan da öteye geçmez. Buda bir vebaldir. Bu vebalin altına girmemi, kimse benden beklemesin. Bundan dolayı, Başkan Şahin’in bu yetki devri iadesiyle ilgili, talebinde haklı olduğunu ifade etmek isterim. Malum ortada bir sorun vardı. Bu sorunun çözülmesi içinde böyle bir yolun izlenmesi uygun görülmüş.  Hazırlanan protokole, her ne kadar önü açıkta olsa, bir madde konulmuş. Bu maddenin, net bir ibareden oluşamamasının nedenlerini başka kişilere sorduğum da, başkan Şahin’in verdiği cevapların aynısıyla karşılaştım. Bundan dolayıdır ki, Aksu kamuoyu, bu haklı talebin arkasında durmalı. Aksu’ya ait olan kazanımın Aksu’ya verilmesi yönünde baskı uygulamalı. Ta ki hak yerini bulana kadar.  

KAYMAKAM BEY’E TESLİM EDİLEN EV

Geçen hafta ki ziyarettin sonunda Başkan Şahin’le aramızda esprili bir diyalog geçti. Bilindiği üzere mevcut Kaymakamlık Binası, Kent Meydanı ve Millet Bahçesi projesi kapsamında yıkıldı. Yeni Hükümet Konağı inşaat çalışmaları bitene kadar, İlçe Kaymakamız Sayın Aydın Ergün’e belediye hizmet binasında bir makam odası tahsis edildi. Yanı Kaymakam Ergün, kısa süreliğine Aksu Belediyesi’nde misafir edilecek. İşte bende bu misafirlikten yola çıkarak, Başkan Şahin’e, “Sayın Kaymakama iyi bir misafirperverlik gösteriyor musunuz?” diye sordum. Başkan Şahin, “Her türlü misafirperverliğimizi gösteriyoruz. Bırakın misafirliği, biz Kaymakamımıza evimizi teslim ettik. Yeter ki işler yürüsün. Sayın Kaymakamımız memnun kalsın diye, dışarda kalmaya da razıyız” şeklinde esprili bir cevap verdi. Bu vesileyle bende Sayın Ergün’e yeni makamında başarı dolu, mutlu bir zaman geçirmesini temenni ediyorum.      

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.