Temmuz ayı itibariyle Irak’ın dönemsel olarak uyguladığı domates ithalat yasağı, geçtiğimiz hafta kaldırıldı.  Böylelikle 2018 yılından beri uygulanan domates ihracatı yeniden açılmış oldu. Bu durum hem üreticinin hem de ihracat yapan firmaları ziyadesiyle memnun etti. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz yetkin isimler, Irak pazarının piyasa ve üretici açısından iyi bir başlangıç olduğunu dile getirerek şunları ifade ettiler:

Antalya Yaş sebze ve meyve Komisyoncular dernek başkanı Hasan Ali Yılmaz, “ Irak pazarının yasağı kaldırarak, domates ithalatını açması hepimize olumlu yansıdı. Domates fiyatları arttı. Üreticiler bu durumdan oldukça memnun. Üretici için yüksek girdi fiyatları, bu ihracatla dengelenmiş olacak. Şu an pazarın açılması piyasada 50 kuruşluk bir yükselmeyi beraberinde getirdi” dedi.

Uzun yıllardır Antalya Toptancı Halinde Komisyoncu olarak hizmet veren, İYİ Parti Aksu Belediye Meclis Üyesi Nevzat Akcan, Irak pazarının açılmasını şu sözlerle değerlendirdi: “ Şu an hali hazırda İran’da domatesin henüz hasat edilmemesi nedeniyle Irak ülkesi, ülkemizden domates ihtiyacını karşılamak için geçen hafta ithalat yasağını kaldırarak, domates almaya başladı. Domates fiyatları 3-3,5 TL arasında rakamlara ulaştı. Henüz domates hasatını gerçekleştiren üreticimiz için iyi bir başlangıç oldu.”

Son olarak bu konuda görüşüne başvurduğumuz Antalya Tüccar ve Esnaflar Dayanışma Derneği Başkanı Adem Özaydın ise; “Her ihracatın faydası olduğu gibi bu ihracatta, üreticiye çok iyi geldi.  Irak ülkesine mesafe yakın olduğu için ihracatımızda kolay oluyor. Şu an bizden talep edilen domates çok rahatlıkla karşılamakta. Bu durum kısa zamanda domates fiyatlarına yansıdı. 2TL olarak satılan domates şu an 3-3,5TL. Ne kadar zaman Irak’a domates göndeririz tarihini bilmiyoruz ama şu an için örtü altı üretim yapan üreticilerimizden domates rahatlıkla temin ediliyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.