Mark Aksu dergisinin Yaz sayısı yani 6. Sayısı çalışmalarını devam ettirdiğimiz şu günlerde birbirinden başarılı isimlere yer vermeye devam ediyoruz. Dergiden önce tadımlık paylaşacağımız firmalarımıza gazetemizde de zaman zaman yer vereceğiz. İş insanlarıyla yaptığımız başarılı söyleşileri ve sürpriz konukları tabii dergimize saklıyoruz. Çok yakın zamanda heyecanla beklediğiniz yeni sayımız masalarınızda yerini alacak.

Dergimizin yaz sayısı için ziyaret ettiğimiz Mehmet Ateş Beyefendi ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Ateşoğulları Grup Firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ateş, bu söyleşimizde Genç girişimcilere iş dünyasında var olmanın ve kalabilmenin sırlarını verdi. Aksu Yurt Pınar’da dünyaya gelen henüz beş yaşındayken ailesinin Kadriye bölgesine yerleşmesi ve baba mesleği çiftçilikten başlayıp, turizm ve ticaretle devam eden bir yaşam öyküsü. Geldiği noktayı, zorlukları ve başarılarıyla dolu bir iş adamı Mehmet Ateş.

Önce iş yaşamınızdan başlayalım. 24 saati çok verimli kullanmaya çalışıyorsunuz. Bu kadar iş yükü ve tabi ki bu iş yükünü göğüsleyecek bir o kadar çalışan ve siz orkestra şefi misali iyi bir yönetmen olmayı nasıl başarıyor sunuz?

Tabi ki çok çalışmak. İş yaşamını iyi takip etmek. Yeniliklere açık olmak. İlkleri yapmak ve başarmak.

Nedir o ilkleriniz?

Ailem, ben henüz 5 yaşında bir çocukken Kadriye bölgesine yerleşmiş. Babam çiftçilikle uğraşıyordu. 1992 yılında bölgede turizm gelişince turizmin içine girdim. Bu benim için bir fırsattı. İş yaşamında ki birinci “ilkim”  ticari taksi işletmeciliğiyle oldu. Turizmin en hareketli zamanlarında bir ilki başardığımı düşünüyorum. Bu başarı tam on yıl sürdü.

Ardından ikinci ilkim, henüz piyasaya yeni çıkan LPG sistemiyle gerçekleşti. Araçlara LPG montajını dört yıl boyunca sürdürdüm. Tabi bu arada yenilikleri takip etmeye de devam ediyordum.

Nedir bu yenilikler?

2002 yılında bölgemizde çok ihtiyaç hissettiğim akaryakıt istasyonunu kurdum. Kadriye dışında Isparta, Denizli ve ilçelerin de beş akaryakıt istasyonunun kurucusu oldum. Arkasından Hafriyat, Ateşoğulları Tarım ve İnşaat sektörüyle iş yaşamıma devam ettim.

Bu kadar işin hakkından nasıl geliyorsunuz sizin sağ kolunuz veya yardımcınız mutlaka vardır.

İş yaşamına yalnız başlamış olabilirim ama yıllardır benim en büyük yardımcım tabi ki oğlum Resul Ateş’tir. Üç çocuğum var. Bir kızım ve iki oğlum. Kızı’mda çok başarılı bir iş kadını. Oğlum askerliğini tamamlayıp gelinceye kadar benim en büyük yardımcım oldu. Şimdi iki market işletiyor. Küçük oğlum henüz ilkokul çağında. Bütün işlerimizin sorumluluğu ve finansal döngüsünü oğlum Resul Ateş yürütüyor, ben ona yardımcı olmaya çalışıyorum.

Genç girişimci arkadaşlarımıza iş dünyasında var olabilmenin ve kalabilmenin sırlarını paylaşmak ister misiniz?

Başarılı olmanın birinci ilkesi dürüst olmak. Dürüst olunmayan hiçbir iş de başarı olmaz. Yaptıkları işin en iyisini yapmalılar. Sağlam, tutarlı iş yapmalarını öneriyorum. Ne iş yaptıkları önemli değil, isterse soğan eksinler, isterse karpuz en iyisini yapmak için çaba sarf etmeleri gerekir. Dürüst olmadan yapılan hiçbir işin sonu yoktur. İş dünyasında dürüst olmayanların ticari hayatları çok kısa oluyor. Birilerinin hakkını yiyerek, hiç kimse bir yere gelemez, benim öğrendiğim, bildiğim ve evlatlarıma öğrettiğim budur. Gençlere sesleniyorum çok çalışın ve dürüst olun.

 

Firmanızın Hedefleri nelerdir?

Ben iş dünyasında gözümü akaryakıt istasyonuyla açtım. Bana göre çocuklar yetişebilseler birkaç tane daha akaryakıt istasyonu açardım. Çok para kazandığımızdan değil ama çok sevdiğim için bunu yapardım.

Çok teşekkür ediyoruz sizi tanımak güzeldi. Okurlarımıza son olarak neler iletmek istersiniz?

Biz Türkler olarak kişilikli insanlarız, fakat gelişmiş ülkelerin 50 yıl gerisindeyiz düşüncesindeyim. Bu kanaate nasıl vardığımı açıklayayım. Defalarca yurt dışına gittim. Gelişmişliğin bir tek formülünün olduğunu gördüm düzgün, dürüst, tutarlı çalışmak. Bana neciliğimizden ve hepsi benim olsun düşüncelerinden sıyrılıp, vatanımızı severek canla başla çalışırsak, aramızda çok mesafe kalmayacağı düşüncesindeyim. Bunun için çok ama çok çalışmalıyız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.