Kısa bir zaman önce annemin uzaktan akrabalarının hazırladığı bir akşam yemeğine katılmadığım için ailem tarafından terslendim. Benim suçum muydu ? Uzun zamandır yurtdışında yaşadığım için kendilerini hiç görmemiştim , sadece isimlerini biliyordum. Bu akşam yemeğine nasıl olmuş da katılmamışım. Tanrım, bilmiyorum. Muhtemelen okumam gereken bir kitap vardı ya da yıkamam gereken çamaşırlar . Ya da daha çekici bir şeyler ..

Bu durumda ben trajik bir şekilde zarar görmüş içe dönük bi insan mıyım ?

Trajik bir şekilde kusurlu olsam da bu durumun içedönük eğilimlerimle ilgisi yoktur. İçedönüklük, utangaçlıkla eş anlamlı değildir; bunun anti-sosyallikle ya da insanları sevmemekle de ilgisi yoktur.Gerçekten bu kişilik özellikleri çakışabilir fakat bunlar birinin kişiliğindeki farklı özellikleridir.

Jonathan Rauch okuduğum bir makalesinde bu durumu çok iyi yorumluyor; ‘ içe dönük insanlar, diğer insanları yorucu bulurlar’. Aslında içedönük insanlar makul bir zaman süresi içinde partilere veya sosyal ortamlara katılmaktan zevk alırlar.Yemeğe çıkmayı, nükteli şakalaşmaları çok severler fakat dışadönüklerin dozundan daha az olmakla birlikte



Topluluk içine girdiğinde konuşmamak, daha fazla dikkat çekmemek, insanların gözüne bakmamayı tercih etmek içedönüklük değildir; çekingen kişiliktir. Çekingen kişilik yapısına sahip olan bireyler, özgüven seviyeleri ve özsaygıları düşüktür.Benlik algısı zayıftır.Kendini beğenmez ve sürekli eleştirirler.Başkaları tarafından nasıl görüldükleri, nasıl karşılandıklarına yoğun zaman harcarlar.

Evlilik ve aile kurmaktan çekinirler.Çünkü bir kadınla flörtleşmeyi beceremeyeceklerine inanırlar.Bu nedenle ilişkide problem çıkmasını göze alamaz ve ilişkiden kaçınırlar. Eş seçimini genellikle annelerine bırakma eğiliminedirler. Karşı tarafın tutumları onlara bastırılma eylemi olarak gelir ve buna asla tahammül edemezler.Psikolojik danışmanlık ve aile merkezlerine başvuru yapan çekingen kişilik yapısına sahip olan insanlar arasında yapılan gözlemsel çalışmada çoğunlukla erkeklerden oluşmaktadır.

İçedönük ya da dışadönük olan bizlerin kendimizi anlamamız ve ona göre yaşamamız gerekiyor.Bu içedönüklerin rahatsız sosyal ortamlarla ya da kalabalık durumlarla başa çıkmak zorunda olmadığı anlamına ya ya dışa dönüklerin yalnız kaldığında düşünceleri ile başa çıkmaması anlamına gelmiyor.Bunlar normal şeyler. Anormal olan bunların hastalığa dönüşmüş halidir ve biz buna çekingen kişilik bozukluğu diyebiliriz.

Çekinden kişilik bozukluğun ileri safhaları kişide işlevssizliğe yol açabilir fakat tedavisinde 25 mg Selectre kullanılması doğru değildir. İlaç sadece semptomu azaltır, hastalığı yok etmez. Terapistin aktarım-karşı aktarım yöntemiyle bilişsel bir süreçte kısa zamanda aşılabilecek bir durumdur. Yapmanız gereken en öenmli şey erken tedaviye başlamak. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.