Her giden yılın ardından ‘güle güle’ derken 2020 yılına ‘artık git’ denildi. Yeni başlangıçların olacağına inandığımız miladi takvimin ilk gününe hoş geldin dedik.

2020 yılı zamanın en zor kısmını kendinde barındırdığı için epey zorladı insanlığı. Ülkemizde çığ felaketi ve arkasından Elazığ depremiyle yüreklerimiz yanarken, yaralar sarılmadan dünyayı istila eden Covit-19 vakası geldi. Her şeyin başı dediğimiz değerle sınadı, bütün dünyayı. Ve hala sınamaya devam ediyor.  Aslında bu virüs sessizce kulağımıza dünyaya, doğaya ve var olan her şeye saygı duy, merhamet et ve nazik ol  diye fısıldadı. Bakalım bunu ne kadar başarabileceğiz.

2020 yılı pandemi yılı olarak ilan edildiği andan itibaren biz gazete olarak neler yaptık ve Aksu’da neler yaşandı onlara bir göz atmak istiyorum.

Pandemi döneminde Aksu önceki yıllara nazaran çok daha üretti. Sokağa çıkma yasaklarında hala hafta sonlarında olduğu gibi, üretmeye devam ettiler. Hafta sonu, bayram tatili dinlemeden. Tarım o kadar rağbet gördü ki sermaye sahipleri toprak alma yarışına girdiler.

Biz de çiftçilerimizle birlikte her daim birlikte çalıştık.

Onlarla çilek ektik, pamuk hasatına katıldık.

Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Davut Karayel hocamızla Aksu’da bulunan, 1100 dekar alanda gerçekleştirdiği mısır hasatını sayfalarımıza taşıdık.

Ormanı ile ünlü kurşunlu mahallemizde nar hasatını gerçekleştirdik. Aynı bölgeye dikimi yapılan lavanta bahçesinin temelinde yanlarında olduk. Önümüzde ki yıl kuvvetle muhtemel ilk ziyaretçilerini ağırlar diye düşünüyorum.

Kurşunlu demişken, Kurşunlu Şelalesini ilk defa bu kadar temiz ve suyunu çok gördük. Pandemi doğaya inanılmaz canlılık kattı. Ya da biz bakış açımızı değiştirdik.

Dünya değişiyor, gelecek geldi. O zaman yeni düzen ne gerektiriyorsa onu yapmalıyız.

Üretici kadınlarımızın çalışmasına ve üretmesine her zaman şahit olduk. Onların sabahın erken saatlerinden, gece geç vakitlere kadar, dünyaya üretim yapmalarına şahit olduk. Onlar çalıştı, ülke ekonomisi katma değer kazandı.

Aksu’da yine bir kadın üretici Aslı Aksoy 200 dekar alanda kuşkonmaz üretimi yapıyor. Kendisiyle tanıştık ve haberimizi yaptık.

BATEM’in yerli kahve üretimi için attığı adımı ve TİGEM’in yerli tohum üretimi ve narenciye de ki başarısını yine bu sayfalardan sizlere taşıdık.

Ak Parti önceki dönem Gençlik Kolları Başkanı Çağatay Çalışır, bir ilke imza attı ve 100 dekar arazide yer fıstığı üretti.

Her hafta bir mahallemizi yeniden tanıdık.

Nevzat Akcan’ın çocukları Ayşe ve Ömer Akcan’ın tamamen yurt dışına satış yaptığı Kaliforniya biberinin öyküsünü sizlerle paylaştık.

İlçemizde ekilen ve yine dünyaya ihraç edilen kesme çiçek ve şakayık üretimini sizin için yazdık.

Turizm ve tarih olarak 2020 yılı sınıfta kalsa da tarım ve ticaret Aksu’nun Gülen yüzü oldu. Turizmde 2020’de ciddi anlamda bir artış yaşanılacağı düşünülürken, büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Turizm esnafımız çok zor durumda kaldı.

Bir diğer mevzu kapanan restoran ve özellikle kafe işletmecisi esnaflarımız gelir kaybı yaşatmakla birlikte, istihdam ettikleri çalışanlarını da bir süre işten çıkarmak zorunda kaldılar.

2020 yılının en üzücü olaylarından bir diğeri de Aralık ayı içerinde yağan şiddetli yağmurda, bazı üreticilerimizin seraları ve mahsulleri sular altında kaldı. Hal böyle olunca bir yıllık emekleri boşa gitti.

Genel olarak 2020 yılına baktığımız da tarım açısından, bereketli bir yıl olarak geçtiğini düşünüyorum. Zaman ve bizlere hediye edilen her gün, Yüce Yaradan’ın bir lütfu. Krizi felakete ya da fırsata çevirmek kendi elimizde.

2021 yılının ülkemize, ilçemize ve her birimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.