Her şey bir hayalle başladı. İnşaat halindeyken ne olacağı henüz kesinleşmeyen okulla ilgili çok ön görüler yapıldı. Meslek lisesi, çok programlı lise ve başka başka öneriler ortaya atıldı. O zamanlar kimse tahmin edemedi bu okulun geleceğin mesleği; uçak mühendislerini, pilotlarını, uçak teknisyenlerini yetiştireceğini.  Okul tamamlandı, şekil aldı. Uçak Bakım ve Teknolojileri Lisesi olarak tekrar gündeme geldi. Türkiye’nin ilk tematik lisesi olarak adını tarihe yazdırdı.

Hepsi bu kadarla bitmedi tabi. Bu okula heyecanı hiç eksilmeyen, başarıyı ilke edinmiş bir müdür gerekiyordu. Aksu Lisesi Müdürü Haldun ÇEVİK, bu okulun müdürlüğü için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygun görüldü ve okulun başına getirildi.  Bir tarafta Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün gayretleri, diğer yanda Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aksu Kaymakamlığı, özel hava şirketleri, THY, Türk İş Teknik gibi kurumları Müdür Haldun Çevik, bu dinamikleri yanına alarak bu okul ve öğrencileri için seferber etti adeta.  

 Yakından takip ettiğimiz, ilk günden bu yana adım adım haberini yaptığımız, sesini duyurmaya çalıştığımız okulun müdürü Haldun Çevik’le Uçak Okulunu konuştuk. İşte o söyleşiden sayfamıza yansıyanlar;

Her şey bir hayalle başladı dediniz. Okul olarak başlattınız ve sonuna kadar istikrarlı bir şekilde yolunuza devam ediyorsunuz. Bu hayal nerede başladı ve nasıl bu kadar yol aldı, önce buradan başlayalım söyleşimize.

Evet, hayalleriniz varsa başarmamanız imkânsız. Biz bu okulda öğrencilerimize gerçekleştirebilecekleri hayalleri kurarak, ertesi gün okula gelmelerini tembihliyoruz. Hayalleri olan çocukların hedefleri de vardır ve başarı arkasından gelir. Bu okul Türkiye’nin ilk tematik okulu, sivil havacılık konusunda emin adımlarla hedefine ilerliyor.

Hayal kurmayı bilen öğrenciler bize kayıt yaptırsın

Bu okul gelecek vadediyor. Normal bir liseye gittiğiniz de ne olacağınız konusunda ikilemler yaşayabiliyor çocuklarımız. Bu okula çocuk ‘ben havacı olmak istiyorum diye geliyor.’  Uçak teknisyeni, pilot, yada uçak mühendisi olmak için geliyor. Daha 14 yaşında bu kapıdan içeri girerken geleceğini seçmiş, tercihini yapmış olarak geliyor. Geleceğin mesleği havacılıkta, okul yönetimi olarak havacılığı sevdirerek, farkındalık yaratarak, öğrencilere ‘siz neleri başarabilirsiniz?’ diye kaliteli bir eğitim vermenin peşindeyiz. Çünkü bu okula giren öğrenciler, meslek lisesi olarak Türkiye’nin en yüksek puanlı öğrencileri ve biz şu zinciri de kırdık, meslek liseleri bu kadar yüksek puanla alamazken 14 yaşındaki çocukların hayallerine girdik, kalbine girdik. Buraya kayda gelen çocuklar ‘biz uçucaz’ diye geldiler. Uçak aradılar etrafta çocuklar. Yeni dönem kayda gelen öğrencileri biz gruplar halinde bahçemize yerleştirdiğimiz uçağı çalıştırarak işte bu uçakları siz yapacak, siz uçuracaksınız diyeceğiz. Ve yeni sene bu okula kayıt yaptırırken, hayal kurmayı bilen öğrenciler kayıt yaptırsın, istiyoruz.

Çocukken hayalleri olan bir müdür, çocuklarına hayalleri ile başarılı olabileceklerini dile getirirken ara ara kendi çocukluğuna da gitti…

Ben ‘karanlık sokak’ adı verilen Aksu’da doğdum, büyüdüm.  Çocukken Aksu’dan Antalya’ya gitmek hep bir hayaldi bizim için. Ve ben bu hayali hep kurdum. Bir yıl boyunca Aksu’dan Antalya’ya gitme hayalini kurarken, Antalya’ya gittiğimiz vakit orada ne yapacağımın hayalini de kurdum. Çocuklarımıza her şeyi hazır veriyoruz. Bu hazırcılık, onların hayal kurmasının ve başarıyı hedeflemesinin önüne geçiyor.

 Hayal kurun, yapabileceğiniz hayalleri kurun ve başarmak için hedefleyin, öğrencilerime öğretmenlik hayatım boyunca hep bunu öğretmeye çalıştım. Bütün bu hayallerimi topluyorum ve Türkiye’de ilk tematik okulun ilk müdürü olarak ‘biz en başarılı okul olacağız’ diyorum. Geleceğin uçak sanayisine, buradaki öğrencilerimiz imza atacak.

Aksu Uçak Teknolojileri Lisesi olarak elinizdeki imkânlarla, hayalleri birleştirdiniz ve ortaya başarılı çalışmalar çıktı. Bu başarıyı ortaya çıkaran en önemli etkenler nelerdi?

Sivil havacılıktan yetkililer okulumuza gelerek yapılanları hayranlıkla izlediler. Bir yılımızı doldurduk, ikinci yılımızdayız. Bize verilen görevi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Çevremizde bize güvenen insanları kurumları inandırdık. Bunlar; Hava yolu şirketleri, bunun en bariz örneği Sun Express bize inandı ve önümüzdeki ay çocuklarımızı Almanya’ya götürecek. Türk İş Teknik, yolcu uçağını okulumuza getiren kurum, Milli Eğitim Bakanlığı, Aksu kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Süleyman Gökçen her biri ayrı ayrı yanımızda oldular, onların destekleri, bu okulu bu güne getirdi.

Uçak teknisyeni yetiştireceksek uçmayan çocuğa uçağı anlatamayız…

  Bize güvenen ve inanan insanların güvenini kırmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Her gün bir şeyler üretmek istiyoruz. Biz uçak teknisyeni yetiştireceksek ‘uçmayan çocuğa, uçağı anlatamayız’ dedik ve soluğu Isparta da aldık.  Çocuklarımıza Isparta’da uçuş etkinlikleri yaptırdık.

Devlet okulu olarak özel kolejlerle yarışabiliriz

Çocuklarımıza akşam eve giderken yarın yeni bir hayalle gelin diyoruz. Bir kız öğrencimiz babasıyla beraber maket uçak yaparak geldi okula. Bu ve benzeri örnekler her geçem gün çoğalıyor. Türkiye’nin ilk tematik okuluyuz en başından beri bize inanan İlçe Milli Eğitim Müdürüm Süleyman gökçen, İl Milli Eğitim Müdürüm, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu onun gelmesiyle okulun çalışmaları ivme kazandı. Bir yılda okula çok fazla katkılar sağladı. Bu okul 7/24 mesai yapan bir okul oldu. Açıkçası bu kadarını kimse beklemiyordu. Bu ve bunun gibi okullar, Ülkemizi dışarıya bağımlılıktan kurtaracak. Biz ülke olarak kendi uçağımızı, helikopterimizi ve savaş uçağımızı yapmaya başladık. Bu heyecanı 15 yaşındaki çocuklarımıza yükleyip devam ettirmek istiyoruz. Aynı zamanda bu okul devlet okulu olarak özel okullarla yarışabilecek kapasitededir.

Okulun yeni projeleri ve hedefleri neler?

 Bakanlığa sunulan bir projemiz var. 80 kg bir insanı taşıyacak olan bir dron yapmak.  Öğrencilerimiz öğretmenleri ile birlikte yapacaklar bu dron’u ve bir metre yüksekliğinde uçurmak istiyoruz. Bizim amacımız bu dron’u yapıp Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağı bir programda kendisini uçurmak istiyoruz. Okul bahçemize gelen yolcu uçağının içinin döşenmesi, düzgün bir staj programıyla öğrencilerin staja gönderilmesi, projelerimiz arasında ve okulumuzun dönen bir çarkı var  biz bu çarkı her zaman çalıştırmak zorundayız.

Velilerinizin okula ilgisi ve düşünceleri nedir?

Veliler çok memnun. Bunlar güzel duygular ve çocukların da bu heyecanı gördüklerini söylüyorlar.  Veli toplantılarımız çok kalabalık ve bazen de ayakta geçiyor buda okula ve bizlere olan güvene dayanıyor diye düşünüyorum.

Bahçede ki yolcu uçağı hangi aşamalardan geçecek ve içerisinde neler olacak?

İlklerin okuluyuz ve yine ilkleri yapmak istiyoruz.  Yolcu uçağımızın içerisine hem müze yapalım dedik, hem kütüphane, 30 kişilik mini sinema salonu yapmak istiyoruz. Bu uçağı ve bu okulu Türkiye’ye açalım istiyoruz. Ayrıca uçağımızı anasınıflarına açmak istiyoruz. Geleceğin miniklerine uçağı ve havacılığı sevdirmek ve onların hayallerinde yer edinmek istiyoruz.   

Aksu’da Teknoloji Fakültesi kurulması durumunda okulunuz bir bütünlük sağlar ve bu durum önünüzü daha çok açabilir, Fakülte ile ilgili görüşlerinizi de alabilir miyiz?

Evet, bir teknoloji fakültesi istiyoruz. Eğitimin temellerinin atıldığı ilçemiz Aksuya, çok yakışacağını ve çok fayda sağlayacağını düşünüyorum. Rektörümüzle bu konuyu ayaküstü konuşma şansımız oldu. Umarım bu konu enine boyuna işlenir ve Aksu Teknoloji Fakültesine kavuşur. Buradan mezun verdiğimiz çocuklarımız yine kendi bölümlerinde yükseköğrenim görme şansını yakalamış olacak ve uluslararası havalimanımızda hem staj yapma hem de iş imkânına kavuşacaklardır.

Şunu da belirtmek istiyorum. Okulumuzun başından beri bizi her zaman destekleyen, haberlerimizi yapan, duyuran GüneyhaberciAksu Gazetesine ve sizlere çok teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.