Türkiye siyasi hayatındaki en önemli virajlardan birini sorunsuz bir şekilde aşarak 17 Nisan sabahında yeni bir Dünya’ya merhaba dedi. Ülke genelinde siyasi partiler arasında çekişmeli de geçse, siyasi olgunluk zemininde gerçekleşen referandum maratonu, EVET oylarının ‘Bıçak sırtı’ olsa bile Türk milletinin teveccühünü sağladığı görüldü.

Bütün bunların yanında Antalya ve elbette Aksu için sorulacak önemli sorular da var. AK Parti, hem Antalya genelinde, hem de Aksu özelinde 2015 milletvekili seçimindeki oyunu korumasına karşın, o kadar önemsenen ‘Milliyetçi oylar’ sandığa neden yansımadı?
MHP tabanı, sandıkta ‘evet’ tercihinden neden uzak durdu?

Bu sayfada Aksu’nun 35 mahallesindeki sonuçları ve 2015 seçimlerindeki AK Parti + MHP oylarını karşılaştırdığınızda her şey apaçık ortaya çıkıyor.
İsterseniz siz zahmet etmeyin ve ben size toplam sonuç üzerinden bir karşılaştırma yapayım.
Referandumda Aksu’daki ‘evet’ oylarının toplamı 19 bin 397 oldu.
Oysa AK Parti ve MHP’nin 2015 genel seçiminde Aksu’da aldığı toplam oy 26 Bin 644’tü.

Gelin bir hesap yapalım.
Evet oyları bırakın 26 Bin’e yaklaşmayı, bunun 7 bin 247 altında gerçekleşti.
Eee... Hani nerede bu binlerce oy?
Şimdi eğri oturup doğru konuşmanın zamanıdır. Birileri bu faturanın hesabını verecek. Ama kim?
Onu biz bilemeyiz. Siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatları toplanır, “Neden bu sonucu aldık?” diyerek, şapkalarını önlerine koyup düşünürler.
Efendim, Aksu’dan ve Antalya’dan ‘evet’ çıkmış, ‘hayır’ çıkmış bu genel siyasi tablo açısından pek de o kadar önemli değil. Doğulusuyla, batılısıyla, kuzeylisiyle güneylisiyle Türk milleti tercihini yaptı. Az farkla da olsa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne vizeyi verdi.
Şimdi eski defterleri karıştırma zamanı değil. Dostluk, barış, kardeşlik ve huzur mesajları vermenin vaktidir. 

Aksu’da zaten bunu istiyor, bunu bekliyor. Önümüzdeki günler siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatlarında yeni yapılanmalara yol açar mı?
Bu sorunun yanıtını söz konusu partilerin genel merkezleri verecek.
Önümüzdeki günler ne getirir bilemeyiz. Ancak görünen o ki; seçmen tercihleri her zaman anketlerde belirtildiği gibi sandığa yansımıyor.
Halkın tercihini etkileyen o kadar belirsiz nüanslar var ki; bunları ancak siyaset sosyolojisi alanında uzmanlık yapmış kişiler tahlil edebilir.
Bu yazımızda dikkatinizi çektiyse, kişiye özel bir eleştiri veya methiyede bulunmadık.

Zaten önümüzdeki günlerde siyasi partilerin taşra teşkilatlarında peş peşe yaşanması beklenen sürpriz gelişmeler hepimizin gözleri önünde yaşanacaktır.
Hele geçtiğimiz seçimlerde AK Parti’nin oy deposu olarak görünen Kepez’deki başarısız sonuç, Antalya siyasetinin aktörlerinin yeniden gözden geçirilmesi yönünde bir sonuç doğurur mu? Bu da düşünülmeye değer bir soru.
AK Parti İlçe Başkanı Avukat Durmuş Kaan Şahin ile sandık sonuçlarının kesinleşmesinden hemen sonra partide bir görüşmemiz oldu.

Lafı dolandırmadan sorduk: “Başkan, nedir bu sonuç? Neden böyle oldu?”
Başkan Şahin, kestirmeden şu yanıtı verdi:
Sadece Aksu’da değil, Antalya’nın genelinde alınan sonuçlara şöyle bir göz attığımızda, 2015’teki sonuçların aynısı olduğunu görüyoruz...”
AK Parti ilçe başkanına bu değerlendirmesinin ardından, doğal olarak şu soruyu sorma ihtiyacı hissettik: 

Peki, MHP oyları? Onlar neden beklendiği kadar ‘evet’lere yansımadı?
Başkan Şahin, belki sandığın sıcak saatleri olması dolayısıyla bu sorumuzu yanıtlamadı, belki de siyasi nezaket gereği bunun yanıtını MHP İlçe Başkanı Kemal Kara’ya bıraktı. Bilemeyiz...
Siyasetin doğasında “Hesap verme” vardır. Bunca yıllık gazetecilik hayatımızda her seçim sonunda tüm partilerde, “Seçim değerlendirme toplantısı” yapıldığını ve buna bütün ilçe başkanlarının çağrıldığını biliyoruz.
MHP İlçe Başkanı Kara’nın da İl Teşkilatı’ndaki toplantıda yapacağı bir yorum mutlaka olacaktır...

İnanıyoruz ki; referandum sonuçlarına Aksu’da en çok şaşıranlar CHP’liler olmuştur. Çünkü, bu kadar az bir alan çalışmasına karşın, 52,56’lık bir ‘Hayır’ oranını yakalamak, gerçekten büyük bir başarı. Referandum öncesinde, “Milliyetçi-muhafazakar” oyların yoğunlukta olduğu Aksu’da ‘evet’ çıkması banko olarak görülüyordu. Hatta ‘evet’ oranını yüzde 60’a kadar çıkaranlar da vardı. Nasıl oldu da bütün bunlar siyaset sahnesinde yaşanabildi.
İşte bizim peşine düştüğümüz sorular bunlar.
AK Parti içindeki küskünler, MHP’nin muhalif kesimi, sağa sola gaz veren şakşakçılar bir araya geldiğinde ‘hayır’ oyları beklenenin çok üzerinde çıkarak bütün Aksuluları şaşkınlığa vurdu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.