Yörük Festivali'ne muhteşem kapanış

ANTALYA'da üç gün boyunca Yörük kültürünün yaşatıldığı 3'üncü Uluslararası Yörük Festivali, Düzlerçamı'nda düzenlenen Yörük Şöleni ile sona erdi.

08 Mayıs 2017 Pazartesi 12:15
Yörük Festivali'ne muhteşem kapanış
Yörük kültürünün her rengiyle yaşatıldığı festivalin son günündeki etkinliklere Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman ile Türkiye'nin dört bir yanından binlerce Yörük katıldı. Düzlerçamı'nı panayır alanına çeviren Yörükler, kültürlerini doyasıya yaşadı.



BEYLİK TÖRENİ YAPILDI
Halk oyunları gösterileri ile başlayan şölen programı, Aşık Selahattin Kazanoğlu ve Aşık Muhsin Yaral'ın atışmasına sahne oldu. Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı gösterisi eşliğinde bugüne kadar tarih sahnesinde yer alan Türk devletlerinin bayraklarının geçiş töreni gerçekleştirildi. Ardından İstiklal Marşı Okuma Yarışması Antalya Birincisi Ömer Furkan Arıbaş, İstiklal Marşı'nı okudu. Beylik Töreni'nde, bu yılın Yörük Beyi seçilen Hamdi Sarıca ve festivalin Onur Beyi seçilen Abdullah Duman'a, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından beylik kuşağı takıldı.



SÖZÜMÜZÜ TUTTUK
Yörüklere seslenen Başkan Türel, Antalya'da yaklaşık 24 senedir devam eden Yörük Şöleni'ni daha da anlamlı kılmak ve güçlü bir hale getirmek için 3 yıl önce uluslararası bir şenliğe dönüştürme kararı verdiklerini belirterek, “2014 seçimlerinden önce öz kültürümüzü, kendi kimliğimizi yaşatan Yörük Festivallerini yapacağımıza dair söz vermiştik. Nasip oldu seçildik ve ilk işimiz işte Uluslararası Yörük Festivali'ni başlatmak oldu" dedi.
Yörük kültürünün bu ülkenin ve milletin birliği, beraberliği kardeşliği demek olduğunu vurgulayan Başkan Türel, “Arnavutluk'tan, Kosova'dan, Makedonya'dan, Kırgızistan'dan, Tuva Özerk Cumhuriyeti'nden toplamda 93 yabancı misafirimizi bu etkinlikler kapsamında Antalyamızda konuk ettik. Seneye daha da geliştireceğiz" dedi.



BU KÜLTÜR GELECEĞİMİZİN TEMİNATIDIR
Yörüklerin gönlü zengin insanlar olduğunu belirten Başkan Türel, “Güzel bir sözümüz var; 'Yörük çadırı, içine insan girdikçe genişler. Herkesi kucaklar, kimseyi dışarda bırakmaz. İşte ülkemizin en çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu günlerde Yörük kültürünü iyi anlatmamız, gelecek nesillere iyi taşımamız, ülkemizin geleceğinin de teminatıdır. Bu kültürü yaşatmak, bize atalarımızdan miras olmakla birlikte esasen çocuklarımızın emanetidir. Bu emaneti onlara en güzel şekilde böylesine görkemli törenlerle ve etkinliklerle göstereceğiz" diye konuştu.



CİRİT VE OKÇULUK GÖSTERİLERİ NEFES KESTİ
Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman tarafından Başkan Türel'e ok-yay ve Yörük göçünü anlatan bir tablo hediye edildi. Yörük Beyi Hamdi Sarıca da Türel'e kılıç armağan etti. Ardından ata sporlarımız, atlı ve atsız okçuluk gösterileri gerçekleştirildi. Geleneksel Türk ata sporu cirit oyunu sırasında büyük coşku yaşandı. Ciritçiler nefes kesen gösterileri ile izleyenlerden büyük alkış aldı. Atlı akrobasi gösterileri de büyük ilgi çekti. Usta binicilerin at üzerinde gerçekleştirdiği akrobatik hareketleri Yörükler heyecanla izledi.
3. Uluslararası Yörük Festivali ve Yörük Şöleni finalinde Mustafa Yıldızdoğan konser verdi. Yıldızdoğan, hareketli türküleriyle şölene katılanları coşturdu. Yıldızdoğan sahnede bir sürpriz yaparak, Ötiken Kurbanoğlu ve Sedef Bahşi çiftinin nişan yüzüklerini taktı. Mustafa Yıldızdoğan'dan önce sanatçı Başkal da seslendirdiği Yörük türküleriyle beğeni topladı.

Son Güncelleme: 08.05.2017 12:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.