SES'ten eylem çağrısı

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi eş başkanı Nazmiye Şahin, fiili hizmet zammı, 3600 ek göstergenin kademeli artırılması, tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması gibi taleplerin iletilmesi için 11 Mayıs günü Ankara'da eylem yapacaklarını açıkladı.

09 Mayıs 2019 Perşembe 09:43
SES'ten eylem çağrısı

SES Antalya Şubesi eş başkanları Nazmiye Şahin ve Kenan Akkiraz, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın mensuplarına açıklamada bulundu. Nazmiye Şahin, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakları ve talepleri hakkında bilgi verdi. Şahin, tüm talepleri iletmek üzere sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini 11 Mayıs'ta Ankara'ya çağırdı.

'EBELİK VE HEMŞİRELİK YASASI DÜZELTİLMELİ'

Sağlık hizmetinin temel yapı taşı olan mesleklerin hemşirelik ve ebelik olduğunu hatırlatan Şahin, toplumsal saygınlığı olsa da bu mesleklerin hak ettiği değeri görmediğinden bahsetti. Nazmiye Şahin, kadın mesleği olarak algılanan ebelik ve hemşirelerin sorunlarının çözümü, emek mücadelesi ve kadın özgürlük mücadelesini birlikte yürütmenin mümkün olduğunu söyledi. Hükümetin sağlıkta dönüşüm programının ebe ve hemşirelerin mesleki özerkliklerini yok saydığını ve sorunlarının daha da büyüdüğünü belirten Şahin, “Öncelikle hemşirelik mesleği yardımcı sağlık personeli, ebelik mesleği de yardımcı sağlık çalışanı şeklinde tanımlanmıştır. Hekim odaklı çalışma sistemi ve meslek tanımlarımızın muğlaklaştırılması sonucunda ebe ve hemşireler sağlık alanında verilen her görevi ve angaryayı yapmaya mecbur bırakılmıştır. Sağlık Bakanlığı'nca ebeliğin ve hemşireliğin mesleki bir tanımı yapılmış olsa da geçmişten beri görev, yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi esnek, kuralsız, angarya işlerle daha fazla yüz yüze bırakılmamıza neden olmuştur. Ebelik ve hemşirelik yasası yeniden düzenlenmeli, görev tanımlarımız muğlaklıktan kurtarılmalı ve mesleki sınırlarımız belirlenmelidir" dedi.

SES'İN TALEPLERİNDEN BİRİ DE '3600 EK GÖSTERGE'

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete de değinen Nazmiye Şahin, bunun yanı sıra yoğun çalışma koşulları nedeniyle yıpranan salık çalışanlarının bu yüzünden yaşamına son verdiğini anlattı. 2018 Ağustos ayında çıkartılan fiili hizmet süresi zammı yasasının ebelerin ve hemşirelerin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Şahin, "Bu yasanın ayrımsız bütün sağlık emekçilerinin geçmiş çalışma yıllarını kapsayacak şekilde, fiili çalışma şartını kaldırılarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra yıllardır mücadele ettiğimiz taleplerden biri olan 3600 ek göstergedir. 3600 ek gösterge tüm sağlık ve sosyal hizmet iş koluna bütünlüklü olarak verilmelidir" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının hakları ve geleceği için mücadeleden vazgeçmeyeceğini belirten Nazmiye Şahin, “Bu çabalarımızın bir parçası olarak taleplerimizi ileteceğiz. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini 11 Mayıs'ta Ankara'ya bekliyoruz" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.