Rehberlerden yeni kartlarında 'T.C.'nin kalkmasına tepki

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından bu yıl rehberlere gönderilen çalışma kartının sağ alt köşesinde 'Kültür ve Turizm Bakanlığı' yazısı önündeki 'T.C.' ibaresinin kaldırılmasına rehberler tepki gösterdi.

12 Ağustos 2013 Pazartesi 11:30
Rehberlerden yeni kartlarında 'T.C.'nin kalkmasına tepki
TUREB tarafından ülke genelinde her yıl görev yapan rehberleri belirlemek ve rehberlere çalışma yetkisi veren kartın yenilenmesi için tanınan süre, 23 Ağustos'ta sona erecek. Çalışma kartı yenilenmesi için mevcut bilgilerini odalar aracılığıyla TUREB'e yollayan rehberlerin bir bölümü, gönderilen yeni karta tepki gösterdi. Tepkilerini sosyal paylaşım sitelerinde de dile getiren rehberler, bu yıl kullanılması öngörülen kartlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı yazısının önünde yer alan 'T.C.' ibaresinin yazılmamasını eleştirdi.

Rehberler 23 Ağustos'tan itibaren kullanılacak yeni çalışma kartında Kültür ve Turizm Bakanlığı yazısının altındaki İngilizce 'Turkish Ministry of Culture and Tourism' ibaresinin de 'Republic Of Turkey, Ministry Culture and Tourism' olarak değiştirilmesini talep etti. Ayrıca kartın sol üst köşesinde birliğin adının 'Turkish Federation of Chambers of Tourist Guides' yazıldığını, bunun 'The Union of Chambers of Tourist Guides' şeklinde değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Kartta yapılan düzenlemede müze ve ören yerlerine girişi sağlayan 'müzekart' uygulamasını kapsayan çip yerleştirilmesi, rehberler tarafından olumlu karşılandı.

İNTERNETTEKİ YORUMLAR
Türkiye genelinde TUREB'e bağlı 13 meslek odasına kayıtlı 14 bin civarında rehbere 2 hafta önce gönderilmeye başlanan çalışma kartına tepkiler, sosyal paylaşım sitelerinde 'T.C. olmadan asla', 'Kütüphane kartları bile daha güzel', 'Ben Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyor ve bu mesleği de burada icra ediyorsam bu kartta da Türkiye Cumhuriyeti yazacak', 'Sağ altta logo olmasa hangi ülkenin turist rehberi olduğu belli değil' gibi yorumlarla dile getirildi.

KARTLAR DEĞİŞECEK
TUREB Başkanı Ahmet Zeki Apalı, çalışma kartında T.C. ibaresinin bulunmamasına gösterilen tepkide rehberlerin haklı olduğunu kaydetti. Yeni çalışma kartını başkan seçildikten sonra gördüğünü ve daha önceki süreçte kart tasarımı konusunda bilgisi olmadığını aktaran Apalı, "Tepki toplayan kart tasarımı konusunda yönetimimin herhangi bir tasarrufu olmamasına rağmen, rehberlerin kendilerine uygun gördüğü yeni kartların hazırlanması için çalışma başlattık" dedi.

İNTERNETTE OYLAMA YAPILACAK
Kart basımının durdurulduğunu vurgulayan Apalı, çalışma kartlarının değişimi için 5 farklı kart tasarımı yapıldığını, bu tasarımların internet sitesi aracılığıyla rehberlere duyurulacağını söyledi. En fazla oyu alan kartların rehberlere kısa sürede dağıtılacağını belirten Apalı, "İlk etapta meslektaşlarımın tamamının çalışma kartına sahip olabilmesi için henüz kart basılmamış kişilerden eski kartları alıp, seçilecek kartı 23 Ağustos'a kadar göndereceğiz. Sonra da tepki toplayan kartlar eline ulaşan rehberlerden o kartları alıp, yeni kartı vereceğiz. Böylelikle rehberlerimiz yapılan oylama sonucu en çok beğenilen kartları bu yıl kullanacak" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 12.08.2013 11:49
Anahtar Kelimeler:
TUREBT.C.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.