Pirinçci Mursi ile Cumhurbaşkanı Mursi karıştı

Antalya'da bir parka 'Mursi Parkı' tabelasının asılması, Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin adının verildiği sanılınca tepkiye yol açtı. Parka adı verilen Mursi'nin, 1920'li yıllarda Konyaaltı'nda pirinç ziraatı yapan Mehmet Mursi Bey olduğu anlaşıldı.

30 Temmuz 2013 Salı 10:25
Pirinçci Mursi ile Cumhurbaşkanı Mursi karıştı
Konyaaltı İlçesi Liman Mahallesi sakinleri arasında 'muhtarlık parkı' diye bilinen 'Mursi Parkı'na isim levhası yerleştirilince mahallede tepkiler başladı. Parka, 3 Temmuz'da Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin adının verildiğini sanan mahalle sakinleri, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek'e "Niye taraf oluyor?" diye tepki gösterdi.

Kısa süre sonra olayın bir yanlış anlamadan kaynaklandığı ortaya çıktı. Mahalle Muhtarı Mahir Bölük, parka adı verilen Mursi'nin, kökü Mısır'ın İskenderiye kentine dayanan ve bölgede 1920'li yıllarda pirinç tarımı yapan Mehmet Mursi Bey olduğunu söyledi. Mahir Bölük, muhtarlık binasının da bulunduğu parkın adının 2000'li yılların başında belediye meclisi kararıyla verildiğini söyledi. Parkın çok eski olduğunu, fakat yakın bir dönemde yenilenerek içine çocuk oyun grupları eklendiğini kaydeden Muhtar Bölük, “Bu düzenlemenin ardından Konyaaltı Belediyesi, son birkaç ay içinde isim tabelası olmayan, adres tarifinde yer karışıklığına neden olan parklara yeni tasarım isim levhaları yerleştirmeye başladı" dedi.

ÇİFTLİĞİ ATATÜRK DE ZİYARET ETMİŞ

1920'li yılların Antalya'sında bugün Liman Mahallesi ve çevresinde pirinç tarımı yapmak için Mursi Bey'in kurduğu çiftlik, uzun yıllar 'Mursi'nin Çiftliği' olarak anıldı. Çiftlik, Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) kuruluşu sırasında çok sayıda ön inceleme gezisine ev sahipliği yaptı. O ziyaretlerden birini de Mustafa Kemal Atatürk, bizzat gerçekleştirdi. 6 Mart 1930 tarihinde Antalya'ya gelen Atatürk, o dönem için modern bir çiftlik olan Mursi Çiftliği'ni ziyaret etti. 8 Mart 1930 Cumartesi günü, saat 11.00'de Yat Limanı'ndan Rüstemiye Vapuru ile Arapsuyu kıyılarına ulaşan Ulu Önder'i burada Mehmet Mursi karşıladı. Atatürk'ün saat 15.30'a kadar kaldığı çiftlik daha sonra AOÇ'nin kuruluşu sırasında çok sayıda kişi tarafından da ziyaret edildi.
 

Son Güncelleme: 30.07.2013 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.