Pazar Yeri ihalesi iptal

Aksu Belediyesi’nin itirazı Danıştay 13’üncü İdare Mahkemesi’nce ret edildi. Mahkeme heyeti, Pazar yeriyle ilgili Aksu Belediyesi’nin gerçekleştirdiği işlemlerin hukuki dayanağının bulunmadığına dikkat çekerek, ihalenin iptaline karar verdi.

29 Ocak 2018 Pazartesi 10:56
Pazar Yeri ihalesi iptal

Poyraz hukuk savaşını kazandı

MHP Aksu Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Mustafa Poyraz başlattığı hukuk savaşını kazandı. Aksu Belediyesince gerçekleştirilen ve kamuoyu gündemini uzun süredir meşgul eden Kemerağzı Pazar Yeri İhalesiyle ilgili MHP’li Mustafa Poyraz’ın, yasalara aykırı bir ihale gerçekleştirildiğini ileri sürerek başlattığı hukuk savaşında, Antalya 2’inci İdare Mahkemesi’nden sonra, Danıştay 13’üncü İdare Mahkemesi’ de haklılığına karar verdi.

Aksu Belediyesi yanlış yaptı

Antalya 2’inci mahkemesinin verdiği iptal kararına, itiraz eden Aksu Belediyesi’nin itirazını, Danıştay 13’üncü İdare Mahkemesi, “Muhammen bedeli gerçekçi verilerle belirlenmeyen, açıklık ve rekabet koşulları sağlanmadan yapılan kiralama ihalesinde ve bu ihalenin dayanağı Belediye Encümen kararında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle, (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), iptaline oy birliğiyle karar verildi” diyerek ret etti.

Geçmişte yaşananlar

Bilindiği üzere Kemerağzın’da 6 bin 274 metre karelik bir alan, Pazar yeri yapılması için bir firmaya ihale edilmişti. İhale edilen alan 6 bin 274 metre karelik bir alan ise, kullanılan alanın 13 bin metre kareyi geçtiği konuşuluyordu. Aksu Belediye Meclis oturumun da, alanın ihale edilmesi büyük tartışmalara neden olmuş, sonrası esnaf temsilcilerinden bir grup, meclis üyeleri ve Başkan Halil Şahin ile başkanlık makamında bir araya gelmiş, ancak bir uzlaşı ortaya çıkmamıştı.

İtiraz ret edildi

Bu gelişmelerin ışığında MHP Aksu Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Mustafa Poyraz, Aksu Belediyesi’nce gerçekleştirilen ihalenin yasal olmadığı gerekçesini öne sürerek, Antalya 2’inci İdare Mahkemesi’nde Yürütmenin Durdurulması İstemiyle dava açmıştı. 2017 yılının Mart ayında açılan dava birçok aşamadan geçerek karara bağlandı.  Bu karara Aksu Belediyesi yetkilileri itirazda bulunmuşlardı. Danıştay 13’üncü İdare Mahkemesin de ele alınan itiraz talebi ret edildi. Aksu Belediyesince yapılan İhale sürecinin yasalara aykırı olduğuna karar verildi. 

İşte Danıştay 13’üncü İdare Mahkemesinin verdiği karar

Dava, Antalya Aksu Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nce 24.02.2017 tarihinde gerçekleştirilen Antalya ili, Aksu ilçesi, Kemerağzı Mahallesi, Tesisler Caddesi üzerinde yer alan 13659 ada, 1 nolu parseldeki 6274,81 m² yüzölçümlü taşınmaz kiralama ihalesi ile ihalenin yapılmasına dayanarak, 07.02.2017 tarih ve 19 sayılı Belediye Encümen kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesi’nce; çevresinde beş yıldızlı otellerin ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu çok değerli bir alanda yer alan ancak plansız alanla kalan ve bu niteliğiyle kiraya verilmesi bu alanda plan yapma yetkisine sahip Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca uygun bulunmayan, ihale dökümanında arazinin hangi amaç veya amaçlarla kullanılabileceği belirtilmeyen, bu nedenle muhammen bedeli gerçekçi verilerle belirlenmeyen, açıklık ve rekabet koşulları sağlanmadan yapılan kiralama ihalesinde ve bu ihalenin dayanağı Belediye Encümen kararında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.

Dava konusu işlemlerin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki temyize konu Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin 20.09.2017 tarih ve E:2017/497, K:2017/1050 sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, temyiz isteği yerinde görülmeyerek alınan Mahkeme kararının ONANMASINA; temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine, 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 11.12.2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Son Güncelleme: 30.01.2018 11:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2018-01-29 21:56:51

Adalet sonunda tecelli etti Mustafa poyraz yürekten teşekürler abi adamsın bunlara buyun eğmedin ya kundu esnafı yanında

Avatar
Vatandaş 2018-01-29 22:02:11

Mustafa poyraz Bunlara boyun eğmediniz ya buyuk adamsın kundu esnafı yanıda