Muratpaşa'da asansörlerin yüzde 25'i güvensiz

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi tarafından 2016 yılında Muratpaşa'da denetlenen 2 bin 830 asansörün yüzde 25'inin, Manavgat ilçesindeki denetimlerinde ise asansörlerin yüzde 37'sinin 'güvensiz' olduğu belirlendi.

28 Eylül 2016 Çarşamba 11:54
Muratpaşa'da asansörlerin yüzde 25'i güvensiz
MMO Antalya Şubesi tarafından 1 Ocak- 20 Eylül tarihleri arasında yapılan denetimlerde Murtapaşa'da kırmızı etiketli 707, sarı etiketli 22, mavi etiketli 1255, yeşil etiketli 846 olmak üzere toplam 2 bin 830 asansörün denetlendiği, güvensiz asansör oranının yüzde 25 olduğu ifade edildi.

Odanın Manavgat ilçesindeki denetimlerinde ise kırmızı etiketli asansör sayısının 363, sarı etiketli asansör sayısının 14, mavi etiketli asansör sayısının 148, yeşil etiketli asansör sayısının 452 olduğu ve toplam 977 asansörün yüzde 37'sinin kırmızı etiketli olduğu açıklandı. Asansör denetimlerinde sarı rengin kusurlu, kırmızı rengin güvensiz ve yeşil rengin kullanıma uygun, mavi rengin ise hafif kusurlu ve iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini simgelediği bildirildi.

EN ÖNEMLİ YENİLİK KABİN İÇİ GÜVENLİK KAPISI İSTENMESİ
MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 15 Eylül 2015'te yürürlüğe giren TS EN 81-80 standardı ile özellikle 2004 öncesinde yapılan asansörlerin güvenlik seviyelerini artırarak kullanıcıların daha güvenli asansör kullanımının amaçlandığını söyledi. Hamamcıoğlu, denetimlerdeki en önemli yeniliklerden birinin kabin içi güvenlik kapısı olarak adlandırılan iç kapının bütün asansörlerde istenmeye başlaması olduğunu belirtti. MMO Antalya olarak 2016 yılında Antalya'nın Muratpaşa ve Manavgat ilçeleri ile Isparta'nın Eğirdir, Sütçüler ve Şarkikaraağaç ilçe belediyeleri ile protokoller yapıldığını söyleyen Hamamcıoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi mülkiyesine ait asansörlerin yıllık kontrolünü yapmak için de 6 ay önce protokol imzaladıklarını açıkladı.

YÜRÜYEN MERDİVENLER DE DENETLENİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında kentteki üst geçitlerdeki yürüyen merdiven ve asansörlerin de denetlendiğini kaydeden Hamamcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üst geçitlerin yanı sıra AVM'lerdeki yürüyen merdiven denetimlerini de yapıyoruz. Buralarda büyük sıkıntılar yok. Bazen yürüyen merdiveni kullanan vatandaşların eteği ya da bluzun ipi sarkıyor ve bu durumda yürüyen merdivene kaptırıyor. Bizim denetimlerimizde bu gibi durumlarda yürüyen merdivenin otomatik durmalarını sağlayacak sistemi kontrol ediyoruz."

2012 YILINDA GÜVENSİZ ASANSÖR ORANI YÜZDE 60 İDİ
Hamamcıoğlu, 2012 yılında güvensiz asansör oranı yüzde 60 iken bugün bu oranın yüzde 25'e düştüğünü vurgulayarak, “Geçmiş dönemlerde asansörlerde ürkütücü bir tablo vardı ama artık vatandaş bilinçlendi. Bizler de oda olarak vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmeye devam edeceğiz. Asansör kazalarında can ve mal kaybının önüne geçmek için, asansörlerin rutin bakımlardan geçmesi gerekiyor. Kontrol varsa güvenlik de var. Yılda bir kez bakım yapılmalı. Biz bu konuda bilirkişilik yapıyoruz. Gerçek arızayı, tehlikeyi saptıyoruz. Ondan yola çıkan site sakinleri de gidip o eksikliği tamamlatıyor. Bu denetimi yapmak için akredite olmak gerekiyor. Denetimleri yapan başka akredite olmuş kuruluşlar da var" diye konuştu.

Son Güncelleme: 28.09.2016 11:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.