Marble Show Antalya 18 Ekim'de

ANTALYA'da, ilk defa düzenlen Marble Show Antalya-Doğaltaş, Mermer, Proje ve Teknolojileri Fuarı, 18-21 Ekim'de Antalya EXPO Center'da gerçekleştirilecek.

25 Ocak 2017 Çarşamba 18:46
Marble Show Antalya 18 Ekim'de
Antalya'da Türkel Fuarcılık tarafından ilki 18-21 Ekim'de Antalya EXPO Center'da gerçekleştirilecek Marble Show Antalya-Doğaltaş, Mermer, Proje ve Teknolojileri Fuarı'nın tanıtım toplantısı yapıldı. Akra Barut Otel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, Antalya'dan Burdur, Bucak Afyonkarahisar, Denizli, Konya'ya kadar ekonomik katkı sağlayacağına inandıkları projeye ev sahipliği yapacaklarını söyledi. Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan ise Antalya'nın yurtdışında en çok tanınan 3 şehirden biri olmasıyla turizmdeki öneminin yanı sıra doğal taş ihracatının yarısına sahip olduğunu söyledi.

40 ÜLKEDEN 200 KİŞİLİK ALIM HEYETİ İKİLİ GÖRÜŞME YAPACAK
Antalya'nın ocaklara, ortadoğu coğrafyasına yakınlığı gibi imkanlara sahip olduğuna dikkati çeken Yazgan, stratejik avantajlar ve sektörün talebiyle fuarı kentte gerçekleştirme kararı aldıklarını anlattı. Ziyaretçi hedef kitlesi içerisinde mimar ve iç mimarlara yönelik adım atarak sektör temsilcileri ve akademisyenlerle görüştüklerine değinen Yazgan, seminerde 40 ülkeden 200 kişilik alım heyeti getirilmesine yönelik anlaşma imzalandığını dile getirdi. Yazgan, fuarda 400 metrekarelik alanda ikili görüşmeler yapılacağını anlattı. Prof. Dr. Faruk Çalapkulu da Türk doğal taşında blok satışın yanı sıra tasarımlarıyla uç ürünlerin ihracatını artırması gerektiğini vurguladı.

DOĞAL TAŞIN ÖNEMİ
AÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, tarihsel olarak bakıldığında mimarların taşa vefa borcu olduğunu dile getirdi. Anadolu'daki taş bulgularla tarihte yeni sayfalar açıldığını anlatan Bakır, taş mimariyle dünya tarihinin 12 bin yıl kadar eski olduğunun anlaşılması gibi tespitler yapılabildiğine değindi. Yrd. Doç. Dr. Bakır, taşın hammadde değerlendirilmesinin yanı sıra kültürel varlıklarıyla geleceğe taşındığını söyledi. Türk Mermer ve Maden Vakfı Başkanı Ersoy Erol, Türkiye'de her yıl 400 civarında fuar yapıldığından bahsetti. Ekonominin yolunun fuarlarla kesiştiğini dile getiren Erol, çok sayıda fuarın olduğu ülkede doğru fuara odaklanmanın önemli olduğuna dikkati çekti.

400 MİLYON DOLAR MERMER İHRACATI
Isparta, Burdur ve Antalya'ya bakıldığı zaman büyük projelerin hayata geçirilip, uygulandığını ve yeni taşların çıktığı bir bölge olduğunu anlatan Erol, "Maden sektörünün 2015'e göre bu bölgede satışı yüzde 14.7 artmıştır. Toplam ihracat 400 milyon dolar olmuştur. Bu bölgenin taşlarıyla bölgede 215 milyon dolarlık satış Çin'e, ikinci olarak ABD'ye 27 milyon dolar, üçüncü de Arabistan'a 20 milyon dolar civarında satış gerçekleştirilmiştir" dedi.



"1 MİLYON METREKARE ALANI AĞAÇLANDIRIYORUZ"
Mermer ocaklarının doğayı tahrip ettiği iddialarına yönelik soruya Ersoy Erol şöyle cevap verdi: "1 milyon metrekare alanı ağaçlandırıyoruz. Mermerci çalışıyor, işi bittiğinde sahayı terk edeceğinde gerekli ağaçları ücretsiz veriyoruz. Başında denetlemeci olarak vakıf bulunuyor. Her yıl haziran ayında rapor yazılıyor. Üç yıl boyunca bu denetimler yapılıyor. Sonrasında ağaç yetişiyor. Türk Mermer Maden Vakfı'nın 2 firmayla anlaşması ve ağaçlandırması yapıldı."

BATI AKDENİZ'DE 1.4 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise ekonomik bakımdan 2016 yılının 2015'ten daha zor geçtiğini belirtti. Hem dünya ekonomisi hem bölgesel istikrarsızlık, 15 Temmuz'daki darbe girişimi gibi olumsuzlukların yaşandığını anımsatan Satıcı, "Bölgemizden 2016 yılında 1.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Sevindirici tarafı maden ihracatımızın bu sene ilk defa ilk sıraya yükselmesi ve geçen seneye göre artışla 400 milyon doların üzerinde tamamlaması. Çin'de yaşanan sıkıntılar, ekonomik daralma, maden sektörü üzerindeki baskılara rağmen bu artışı sağlamak çok önemli" dedi.

MERMER İHRACATINI 2.5 KAT ARTIRMA HEDEFİ
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak 2023'te 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini aktaran Satıcı, "Bunun içerisinde mermer için öngördüğümüz hedef 1 milyar dolar. Mermer ihracatımızı 2023'e kadar 2.5 kat artırmayı planlıyoruz. Mermer ihracatımızı hacim olarak 2.5 kat artırmaktan ziyade katma değeri yüksek ürün ihracatından geçiyor. Bu anlamda arge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya çok önemi veriyoruz" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 25.01.2017 18:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.