Köşk'ün Anahtarı Burada!

Cumhurbaşkanı adayları seçim çalışmalarını 41 milyon seçmene sahip büyükşehirlerde yoğunlaştırıyor ama Çankaya'nın anahtarı 11 milyon seçmene sahip taşradaki 51 ilde.

06 Ağustos 2014 Çarşamba 09:50
Köşk'ün Anahtarı Burada!
Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı günler kaldı. Üç aday da seçim çalışmalarını hız verdi. Adaylar seçim çalışmalarını özellikle oy potansiyelinin yüksek olduğu büyükşehirlerde yoğunlaştırdı. Erdoğan bütün mitinglerini büyükşehirlerde yaptı. İhsanoğlu, genellikle büyükşehirleri ziyaret ederken, MHP ve CHP liderleri de büyükşehirler ağırlıklı bir seçim kampanyası yürütüyorlar. Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre; bunun altındaki en temel neden 30 büyükşehirdeki yaklaşık 41 milyon seçmen. Geri kalan 51 ilde ise sadece 11 milyon seçmen bulunuyor. Ancak aslında seçimin kaderini küçük illerdeki bu 11 milyon seçmen belirleyecek.

BÜYÜKŞEHİRLERDE ÇATI ADAY
30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitme oranı dikkate alınırsa bir adayın seçimi kazanabilmesi için 23 milyon oy alması gerekiyor. 30 Mart 2014 yerel seçim sonuçlarına göre bir değerlendirme yaptığımızda 41 milyon seçmene sahip 30 büyükşehirde çatı aday İhsanoğlu'na destek veren partiler 16 milyon 100 bin oy aldı. CHP 6, MHP ise 3 büyükşehir belediye başkanlığı kazandı. Ak Parti büyükşehirlerden 15 milyon 900 bin oy alıp 18 tane büyükşehir belediyesi kazanırken, Selahattin Demirtaş’ı aday gösteren HDP ise büyükşehirlerde aldığı 2 milyon 100 bin oyla 3 büyükşehir belediyesi aldı. Bu sonuçlara göre büyükşehirlerde seçim başa baş görünüyor. Elbette bu seçime katılımın 30 Mart'a göre bu dengeyi bozacak şekilde düşmemesi durumunda.

ANAHTAR ANADOLU’DA
Ama seçimin düğümünü 11 milyon seçmene sahip 51 il çözecek. 30 Mart İl Genel Meclisi sonuçlarına göre Ak Parti bu illerden aldığı 4 milyon 620 bin oyla birinci parti çıkarken, çatı partilerinin oyu ise 4 milyon 200 binde kaldı. HDP ise 835 bin oy almayı başardı. İşte büyükşehirlerdeki dengenin devam etmesi halinde Çankaya Köşkü’nün anahtarı da buradan alınacak oylar olacak. CHP ve MHP’nin Doğu ve Güneydoğu illerinde yeterli desteği olmaması nedeniyle AK Parti adayının özellikle Güneydoğu illerinde HDP adayı ile yarışması bekleniyor. Orta Anadolu ve Karadeniz’de kısmen MHP’nin oyları yükseliyor. Büyükşehirlere yüklenen adayların kaderini küçük illerin belirleyecek olması ise manidar bir durum… İşte 30 Mart yerel seçimlerinde adayları destekleyen partilerin aldığı toplam oylar: Çatı aday İhsanoğlu (CHP-MHP) 20 milyon 300 bin Ak Parti adayı Erdoğan 20 milyon 520 bin HDP adayı Demirtaş 2 milyon 935 

Son Güncelleme: 06.08.2014 09:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.