Kent anayasasına tartışmalı onay

İçerisinde uzun yıllardır çözüm bekleyen Kırcami Bölgesi'nin de yer aldığı, 'Kentin Anayasası' olarak nitelendirilen 25 binlik plan, tartışmalar eşliğinde onaylandı.

29 Ağustos 2013 Perşembe 18:44
Kent anayasasına tartışmalı onay
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, kenti yakından ilgilendiren 1/25 binlik plan ile Ulaşım Master Planı'nı görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Özellikle içerisinde uzun süredir planlama bekleyen Kırcami Bölgesi'nin de yer aldığı 25 binlik plan üzerinde ciddi tartışmalar yaşandı.

'PLAN YARGIDAN DÖNECEK' İDDİASI

Planla ilgili eleştirilerde bulunan Ak Parti grup sözcüsü Murtaza Tamyürek, seçime kısa süre kala planın gündeme getirilmesini seçim yatırımı olarak değerlendirdi. Plana göre, Kanal Mahallesi'nin ihtiyaç olmamasına rağmen kentsel dönüşüm alanına dönüştürüldüğünü, Ferrokrom Fabrikası'nın yan tarafından yeni bir AVM'nin gündeme getirildiğini, mahkeme kararına göre mutlak korunması gereken tarım alanı olan 229 parselin planlandığını ifade eden Murtaza Tamyürek, hazırlanan planın yargıdan döneceğini savundu.

KIRCAMİ PLANI AYRILMALI

Özellikle gelmiş geçmiş bütün idarelerin başını ağrıtan Kırcami Bölgesi'nin hatalı planlandığını aktaran Murtaza Tamyürek, plana göre bölge halkının mağdur olacağını dile getirdi. Kırcami bölgesine ilişkin planın ayrılarak ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini kaydeden Murtaza Tamyürek, “Bu Kırcami bölgesini müstakil olarak getirin, orada oturan halk evet derse biz de evet deriz. Ama bu plan bütününde getirirseniz evet demeyiz" dedi. Tamyürek, bu haliyle planı kabul etmediklerini sözlerine ekledi.

İŞİ ÇOCUK OYUNCAĞINA ÇEVİRMEYİN

MHP grup sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise, Antalya'nın bekleyen ve acil bir plana ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bu plan yapılmadığı sürece hiçbir sorunun çözümlenemeyeceğini dile getirdi. Ak Parti'nin 'Kırcami'yi ayıralım' önerisinin doğru olmadığını belirten Oktay, “İşi çocuk oyuncağına çevirmenin anlamı yok. Kırcamili plan bekliyor. Sıkıntı varsa revize edilir düzeltilir. Planla ilgili sıkıntısı olan her türlü idari kuruluş idari yargıda haklarını aramakta serbesttir" diye konuştu.

BAKANLIK 100 BİNLİK PLAN YAPIYOR

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de planın hukuki altyapısı olmadığını ve açılacak bir dava sonucu mahkemeler tarafından önce yürütmeyi durdurma, ardından iptal kararı verileceğini aktardı. Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1/100 binlik plan çalışması yaptığını hatırlatarak, Kırcami Bölgesi'nin kamu yararı kararı verilmeden uygulanmasının söz konusu olamayacağını belirtti.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ YAPMADIK

Tartışmaların ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, özellikle Kırcami Bölgesi'nde İçişleri Bakanlığı'nın 'kamu yararı kararı' vermediği sürece hiçbir işlem yapılamayacağını vurguladı. Vatandaşa söz verdikleri bir planı hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Akaydın, “Yangından mal kaçırır gibi yapmadık. Bunlar son derece ciddi teknik çalışma isteyen planlar. Bu Antalya'nın geleceği açısından bir devrim niteliğinde. Kentin gelişimi burada çok iyi irdelenmiştir" diye konuştu.

KAMU YARARI KARARI ALINMASI GEREKİYOR

Kırcami halkının artık beklemekten bıktığını söyleyen Başkan Akaydın, “Kırcami halkı artık bizim samimiyetimize güveniyor. Onlarla konuştuk, 4 tematik proje çıktı ve sonunda bir beşinci plan yarattık. Bunu sivil toplum kuruluşlarına sunduk. 17 Mayıs'tan beri 10 sunum yaptık. Maddi hatalar olabilir, bunlar düzeltilir. Neticede itirazlar yapılabilir, düzeltmeler yapılabilir. Biz burada 3 belediye başkanı Kırcami için 2,5 yıl oldu Toprak Koruma Kurulu'na gittik ve bu kararın alınması için gayret gösterdik. 4 yıla yaklaştı kamu yararı kararı bekliyoruz. Biz buradan geçirmekle Kırcami'nin sorunu çözülmüyor. İçişleri Bakanlığı'nın kamu yararı kararı alması lazım. Lütfen bunu oyalamayalım. Ben bunu siyaseten yapmıyorum. 30 yıllık bekleyen bir konu, bunu çözelim" ifadelerini kullandı.

OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Görüşmelerin ardından Kentin Anayasası niteliğinde olan 1/25 binlik plan oylamaya sunuldu. Ak Parti grubunun ret oyu verdiği plan, CHP ve MHP'nin evet oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

BAKANLIK KAMU YARARI KARARI ALMAK ZORUNDA

Meclis sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Akaydın, artık İçişleri Bakanlığı'nın Kırcami ile ilgili kamu yararı kararı almasını beklediklerini kaydetti. Başkan Akaydın, “Bakanlığın artık söyleyecek hiçbir şeyi kalmadı. Tematik proje yaptık, emsal belirledik, 1/25 binlik planı yaptık. Bundan sonra yapılacak iki şey var. Bir Sayın Menderes Türel'in iki ay önce vadettiği 1/100 binlik plan çıkacak ve ikincisi de kamu yararı kararı alınacak. Artık bu karar alınmak zorunda" dedi.

UMP DE ONAYLANDI

Mecliste ayrıca, çalışmaları uzun süredir devam eden Ulaşım Master Planı da oy çokluğuyla kabul edildi. Ak Parti grubu plana karşı çıkarken, CHP ve MHP grubunun oylarıyla Ulaşım Master Planı onaylandı.

Son Güncelleme: 29.08.2013 18:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.