Hangisi daha şeffaf?

Geçtiğimiz haftalarda Antalya yerel basınında yer alan ve Aksu'nun gündemini oldukça meşgul eden, kıyak ihale iddiasıyla ilgili köşe yazarımız Ergin Çevik, bu konudaki gelişmeleri yorumladı.

10 Aralık 2018 Pazartesi 15:16
Hangisi daha şeffaf?

Geçtiğimiz haftalarda meslek büyüğüm aynı zamanda ustam olan Ahmet Dökdök Ağabeyimin, sahibi olduğu, Ses Gazetesi tarafından “Aksu’da kıyak ihale” başlıklı bir haber yayınlandı. Bu haber siyasi kulislerde adeta bomba etkisi yaratmıştı.Aksu Belediye yetkilileri iddiaların yalan olduğu yönünde yazılı açıklama yapmakla yetindi. Bizlerde bu haberden yola çıkarak ve Aksu Belediyesi’nin açıklamalarının noktasına virgülüne dokunmadan iki hafta öncesi “Kıyak ihale muamması” başlıklı haberi yayınlamıştık. Dediğimiz gibi haberde hiç yoruma yer vermemiş ve iki tarafın açıklamalarını olduğu gibi yayınlamıştık. Yani yorumu kamuoyuna bırakmıştık.

Ancak geçen hafta Aksu Belediyesi’nin yılın son meclisi olan, Aralık ayı oturumunda kapanış konuşması yapan Başkan Şahin, bu konuyu gündeme getirdi. Dil sürçmesi yapan Başkan Şahin önce Aksu’da bir gazetenin gündeme getirdiği, sonra düzelterek “Antalya’dan bir gazetenin gündeme taşıdığı mesire alanı” diyerek, ihale süreciyle ilgili kısa bilgi verdi.

Maksadım burada olayı deşmek değil. Ama geçmişte şaibe koktuğu iddia edilen birçok olay ortada.

Kundu Kemerağzı ile Pazar yeri ve Asfalt ihalesinde olduğu gibi. Bu ihalelerde de yasalara uygun şeffaflığı ortaya koymuş olsaydı, ihalelerden dolayı yargı süreci yaşanmazdı. Yüklenici firmayla yapılan Pazar yeri sözleşmesi fesih edilmek zorunda kalınmazdı. Davacı tarafın Avukatı Murat Erdoğan tarafından, mahkeme dosyasına, “Bu alan Aksu Belediyesi tarafından peşkeş çekilmiştir” cümlesi konulmazdı. Kültür Merkezi alanıyla ilgili alınan karara 8 meclis tepki göstermezdi. Eski İl Başkanı Rıza Sümer ile mevcut İl Başkanı İbrahim Ethem Taş tarafından sorguya alınmazdınız. Hatta Sayın Taş’ın, “Paranız varsa yaparsınız, yoksa Kültür Merkezini rafa kaldırın” söylemiyle karşı karşıya kalınmazdı. Yine o meşhur Pazar yeri ile ilgili görevi kötüye kullandı diye suç duyurusunda bulunulmazdı. Şeffaflık olmuş olsaydı, mahkeme kararlarına riayet edilirdi. Umarım Galericiler sitesiyle artık şeffaflık yaşanır. Yapılacak tek şey var, oda şeffaf olmak.

Bakın bu ihalenin bir benzeri Kepez Belediyesi tarafından yapıldı. İhalenin adı Kepez Park Ormanı İhalesi.  İhaleye konu olan yer, 227 bin metrekarelik alan. Yani Aksu Belediyesi’nin ihaleye sunduğu 450 bin metre karelik alanın yarısı. 3 yıl öncesi yıllık muayyen bedel 620 bin lira olarak belirlendi. Yapılan artırma sonucu 632 bin Liraya yüklenici firmaya verildi.  Yıllık kira bedeline “her yıl tüfe oranında yapılacak” ibaresi konuldu. İhale öncesi gerekli duyurular kentin her yerindeki billboardlarda yapıldı. Ayrıca gazete ilanları ile TV’de anonsları yapıldı. Ayrıca ihale günü, ihale anı canlı yayınlarla kamuoyuna yansıtıldı. Çok sayıda gazeteci ihaleye davet edildi. Hiç kimse gerçekleşen Kepez Park Orman İhalesinde bir şaibe iddiasını ortaya koyamadı.

Şimdi gelelim Aksu Belediyesinin gerçekleştirdiği ihaleye;

Alan 450 bin metre kare, yani Kepez Kent Ormanı alanının iki katı fazla. Yıllık kira bedeli ise 510 bin TL.  Aradaki farkı artık siz hesaplayın. Ayrıca Aksu’da ki bir basın mensubu olarak, ihalenin yapılacağı haberini, ihalenin yapılmasına yarım saat kala öğreniyorum. O da başkaları tarafından.  Yani anlayacağınız Kepez Belediyesi’nin geçekleştirdiği Kent Ormanı ihalesinde ki gibi basına açık bir davet yok. Acaba şeffaflık bunun neresinde… 

Son Güncelleme: 10.12.2018 16:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.