Expo'da açılış zamanı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, cuma günü törenle kapılarını açacak EXPO 2016 Antalya için Antalya'ya geliyor.

20 Nisan 2016 Çarşamba 16:47
Expo'da açılış zamanı


Öncesinde Kepez Arena'da 41 projenin açılışında buluşacak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu için kentte tüm yaya üst geçitleri afişlerle donatıldı. 

EXPO 2016 Antalya'nın açılışı için cuma günü Antalya'ya gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ve onlara eşlik edecek heyetlerin saat 14.00'de Antalya'da olması bekleniyor. Ayrı uçaklarla Antalya'ya gelecek devletin en üst kademesi, havalimanından Antalya Valiliği'ne geçecek. Buradaki ziyaretin ardından heyetin adresi, toplu açılışların yapılacağı Kepez Arena olacak. 

KİMLER KATILACAK?

Açılışlarda Erdoğan ve Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun eşlik etmesi bekleniyor. Açılışlarda raylı sistem projesi nedeniyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve EXPO Antalya Ajansı'nın yönetim kurulu başkanı olmasıyla da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ev sahibi olarak yer alacak.

EMNİYETTE İZİNLER KALDIRILDI 


Kepez Arena'daki toplu açılış töreninde 841 milyon lira tutarında 41 projenin açılışı gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yapacağı açılış için kentte neredeyse tüm yaya üst geçitlerine pankartlar yerleştirildi. Açılışların yapılacağı bölgelere Cumhurbaşkanı ve Başbakanın fotoğrafları asıldı. Açılışlar nedeniyle il emniyet müdür yardımcıları dahil polis tam kadro görev alacak. Antalya Emniyeti'nde şu ana kadar 2 bin 965 polis memuruna açılışlar için görev yazıldı. 

AÇILIŞI YAPILACAK YATIRIMLAR

Toplu açılış töreninde 17 Eylül 2015'te inşaat çalışmalarına başlanan, ihale şartnamesinde 10 Aralık 2016'da tamamlanması öngörülürken EXPO açılışı için sürdürülen hummalı çalışmayla 150 günde tamamlanan 310 milyon 800 bin TL'lik Antalya 2'nci aşama raylı sistem hattıyla birlikte 10 milyon 100 bin lira bedelli raylı sistem araçlarının ilk etap teslimi gerçekleştirilecek. Açılışlarda ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 175 milyonluk yatırımla gerçekleştirdiği yeni yolların, TEİAŞ 19'uncu Bölge Müdürlüğü'nün Antalya, Alanya ve Serik'te gerçekleştirdiği 97 milyon liralık yatırımların, DSİ Bölge Müdürlüğü'nün 76 milyon liralık Alanya, Kumluca, Korkuteli, Manavgat'da gerçekleştirdiği yatırımların açılışı yapılacak. Bunun yanı sıra, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Akseki'den Kaş'a yapımını tamamladığı okullar, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün 12 milyon liralık Demokrasi Kavşağı üst geçit köprüsü ve Havalimanı Köprülü Kavşağı, Kamu Hastaneleri Birliği'nin Serik'te 10 yataklı devlet hastanesi, Kredi Yurtlar Kurumu'nun Korkuteli'de 300 kişilik öğrenci yurdu, İl Emniyet Müdürlüğü'nün Akseki, Gündoğmuş ve Kaş'ta yapılan hizmet binaları ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İncekum Tabiat Parkı'nda yaptığı yatırımların açılışı yapılacak. 

ERDOĞAN DİREKSİYON BAŞINDA

Kepez Arena önü Seyhan Caddesi'nden yapılacak toplu açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, önce Antalya Havalimanı'na bağlanan yeni Altınova yolunda incelemelerde bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yolda otomobil kullanması beklenirken, sonraki durak Meydan'dan havalimanı bağlantısıyla EXPO fuar alanına uzanan Antalya 2'nci etap raylı sistem hattına geçilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da direksiyona geçip vatmanlık yapacak.

EXPO'DA DEV AÇILIŞ 

Açılış ve incelemelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar EXPO 2016 Antalya'nın açılışına geçecek. EXPO'da açılış törenlerinin başlama saati ise 17.30 olarak belirlendi. Heyete burada TBMM Başkanı İsmail Karaman da dahil olacak. EXPO açılışına Türk heyetin yanı sıra, 11 ülkeden tarım, dışişleri ve ticaret bakanları katılacak. Bunun yanı sıra EXPO'ya katılan 52 ülkeden yabancı misyon temsilcileri, büyükelçiler açılışta yer alacak. Açılış töreni, EXPO'nun 5 bin 3 kişilik kongre merkezinde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanlığı himayesindeki açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyet, alanda bazı noktaları ziyaret edecek. EXPO göletinin yanında bulunan şakayık terasında düzenlenecek etkinlikle açılış törenleri tamamlanacak.

Türkiye, Paris'teki Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) binasında 22 Kasım 2011 tarihinde düzenlenen törende, Expo bayrağını teslim aldı. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi 157 delegenin oylaması sonucu Antalya'nın organizasyonu üstleneceği resmen tescil edildi.

Teması 'Çiçek ve çocuk', sloganı 'Gelecek nesiller için yeşil bir dünya' olan EXPO 2016, 112 hektarlık alanda kapılarını açıyor. Türkiye'nin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası organizasyon olan EXPO 2016, 6 ay açık kalacak. EXPO 2016 Antalya sergi alanında 120 türde 25 bin ağaç dikilirken, Türkiye'deki en yüksek rakamlı transplantasyon da gerçekleştirildi. EXPO 2016 alanında yeniden toprakla buluşturulan 31 türdeki bu ağaçların yaşama oranı ise yüzde 98.6.

EXPO KENTE KALICI ESERLER KATACAK


Toplam bütçesi 1.6 milyon TL olan EXPO 2016 Antalya, eğitim ve eğlenceyi birleştiren, geniş bir sergi, aktivite ve gösteri çeşitliliği ortaya çıkaran bir deneyim olacak. Bununla birlikte interaktif sergiler, çığır açan teknolojiler ve EXPO'nun yoğunkültürel programı katılımcılarına ve ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunacak. 

OSAKA'DAN SONRA EN YÜKSEK KATILIMLI EXPO


Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) verilerine göre, EXPO düzenlenen A-1 kategorisindeki botanik EXPO'lar içinde en yüksek katılımın olduğu şehir, Japonya'nın Osaka kenti oldu. Osaka'ya 1990 yılında 78 ülke katıldı. EXPO 2016 Antalya da 52 katılımcı ülke ile Osaka'nın ardından en yüksek katılımın gerçekleştiği ülke oldu.

CAZİBE MERKEZLERİ

EXPO 2016 Antalya alanında inşa edilen ve ziyaret edilerek eğlenceli vakit geçirilebilecek unsurlar ise şöyle;

Ülke Bahçeleri: 110 dönümlük Ülke Bahçeleri alanı katılımcı ülkelerin kendi kültür ve botanik zenginliklerini sergileyecekleri alanlar. 

Mozaik Kültür: EXPO 2016 Antalya'da en önemli cazibe alanlarından biri de Türkiye'de ilk, bitki kompozisyonlarıyla ise bu ölçekte en büyük çalışma bitki heykellerinin yer aldığı alan. 15 dönümlük alanda 108 bitki heykelinin yer aldığı bu alan, EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı'nın en cazip, en çok gezilen ve en çok fotoğraf çektirilen alanı olarak öne çıkıyor.

EXPO Kulesi: Türkiye'nin Eyfel'i olarak adlandırılan EXPO Kulesi, Antalya'nın kalıcı sembolü olacak. Kule, Antalya'nın simgesi Üç Kapılar ve palmiye ağaçlarından esinlenerek tasarlandı. 100.7 metre yüksekliğindeki kulenin tepesine 21'er kişilik üç asansörle ulaşılabilecek.

Kongre Merkezi ve amfiler: Ana salonu 5 bin, toplam kapasitesi 6 bin 500 kişilik kongre merkezi, son teknoloji altyapı sistemleri ile Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler içerisinde en önemli kongre merkezlerinden biri. 

Biyoçeşitlilikve Tarım Müzesi: Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en önemli tarım ve çevre müzelerinden birisi olacak müze sayesinde Antalya tarım konusunda bir bilgi bankasına sahip olacak ve alana her daim ziyaretçi çekebilecek.

Çocuk Adası, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi: EXPO alanının sol kısmında, ülke bahçelerinin yan tarafında çocukların eğlenip vakit geçirebilmesi için bir Çocuk Adası yer alıyor. Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde de dijital kütüphane, sergi alanları, uzay merkezi simülatörü, kimya, biyoloji, fizik ve robot atölyeleri ile botanik, tarım ve biyosfer ile mars kolonisi kampı da bulunacak.

Biyoçeşitlilik Tema Parkuru: Çocuk Adası'nın kuzeydoğusunda tek katlı olarak planlanan, 3 bin metrekare kapalı alana sahip, 150 metre uzunluğundaki Biyoçeşitlilik Tema Parkuru bir sunum parkuru olacak.

Restoranlar: EXPO 2016 Antalya, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinin mutfak kültürünün yer aldığı Restoranlar Sokağı, hem görsel zenginliği hem de sunacağı lezzetlerle EXPO 2016 ziyaretçilerini Türkiye turuna çıkaracak. 

EXPO Serası: EXPO 2016'nın 4 alt temasından biri olan sürdürülebilirliği vurgulamak ve yağmur ormanlarının yok olmasına dikkati çekmek amacıyla tropikal bitkilerin yer alacağı bir sera oluşturuldu.

EXPO Göleti: Restoranlar Sokağı'nın hemen önünde yer alan EXPO Göleti ise yaklaşık 75 bin metrekare büyüklüğünde. Antalya Körfezi'nin iz düşümü şeklinde tasarlanan gölette, yalnızca Türkiye'nin değil, dünyadaki birçok örneğinden daha büyük kapasiteli su, ses ve ışık gösterileri yapılacak.

Kır Aktivite Alanı: Alanda EXPO 2016 Antalya'nın teması doğrultusunda özellikle çocuklar için hazırlanan pek çok etkinlik düzenlenecek.

Kültür Sanat Sokağı: Türkiye'nin bir çok farklı noktasında sokak sanatı icra eden ressam, karikatürist, şarkıcıların sanatlarını rahatlıkla ziyaretçilerle buluşturabileceği bir mekan olacak. Yine alanda bulunan sergi alanlarında, farklı konseptlerde eserler sergilenecek.





Son Güncelleme: 20.04.2016 23:16
Anahtar Kelimeler:
EXPO
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.