EMEKLİLİK HAKLARI GENİŞLETİLİYOR

Hükümet, vatandaşlıktan çıkanlar dahil yurtdışındaki Türklerin emeklilik haklarını genişletiyor.

03 Haziran 2014 Salı 09:15
EMEKLİLİK HAKLARI GENİŞLETİLİYOR
 Hükümet, Meclis’e sunulan torba yasa tasarısına yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yeni emeklilik hakları sağlayan maddeler ekledi.

Vatandaşlıktan izin alarak çıkan ve halen yurtdışında bulunan Türkler, primlerini ödeyerek emekli olabilecek.

Gurbetçi işçiler, Türkiye’de emekli olabilmek için kendilerine yetecek sürenin tamamının primlerini ödeyebilecek.

İZİNLE AYRILANLARA HAK TANINACAK
Tasarıya göre, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar, Türk vatandaşlığı devam edenlerin sahip olduğu emeklilik haklarından yararlanacak. Bu kişiler, talep etmeleri halinde geriye dönük olarak primlerini yatırıp emekli olabilecek.

600 BİNE YAKIN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
SGK'nın tespitlerine göre, bu haktan bir milyon 591 bin kişi yararlanabilecek. Yurtdışındaki Türklerin, bulundukları ülkelerdeki sigorta başlangıç tarihleri, Türkiye’de de geçerli olacak. Gurbetçi vatandaşlar, Türkiye'den emeklilik talebinde bulunduğunda yurtdışındaki ilk sigortalılık süresi esas alınabilecek.

Yurtdışında geçen süreler de istenildiği kadar borçlanılabilecek. Yani yurtdışında yaşayan vatandaşlar, emekli olabilmek için ihtiyaçları olan sürenin tamamının primini geriye dönük olarak ödeyerek emeklilik hakkını kazanabilecek.

MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK
Tasarı, yurtdışına götürülen işçiler için ödenen sosyal güvenlik priminde de indirim getiriyor.

Özellikle inşaat projelerine Türkiye’den işçi götüren müteahhitlerin maliyetlerini düşürecek olan maddeyle, işçiler için ödenecek prime esas kazanç tutarı. Asgari ücretin altı buçuk katından üç katına indiriliyor.

Son Güncelleme: 03.06.2014 09:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.