Domates ihracatına “Tuta” engeli

Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan, Rusya’nın domates ithalatının önündeki engelleri kaldırmasının, Türk tarımına bir yarar getirmediğini öne sürdü. Akçan, Rusya’nın domates güvesi (TUTA),  içermeyen ürün istediğini altını çizerek, “Tutasız bir sera bulmamız mümkün değil. Rusya’ya domates satmamız hayal” dedi. 

16 Mayıs 2018 Çarşamba 10:54
Domates ihracatına “Tuta” engeli

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesinin 1 Mayıs 2018 tarihinden itibaren domates güvesi içermeyen üretim yerlerinden, işletmelere kısıtlama getirilmeksizin Türkiye Cumhuriyeti menşeli domateslerin Rusya'ya ithalatına izin verilmesi, Türkiye'nin en önemli sebze ve meyve üretim üssü olan Antalya'da buruk bir sevinçle karşılanmıştı. Ancak, Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan, “ Bu şartlarda Rusya’ya domates satmamız mümkün değil” diyor.

Akçan, “Rusya’nın ortaya koyduğu şartlardan biri, üründe domates güvesinin olmamasıdır. Ancak domates güvesinin olmadığı bir sera yok. Tutasız sera bulmamız mümkün değil. Bu şartlarda hiç kimse ihracat yapamaz. Antalya halinden Rusya’ya giden bir tek domates dahi yok” açıklamasında bulundu. Daha önce böyle bir şartın olmadığının da altını çizen Akçan, “Yasağın olduğu dönemlerde bile dolaylı yollarla Rusya’ya ürün gönderiliyordu. Ancak bu şartnameyle hiç kimsenin ürün gönderme şansı olamaz “ diye konuştu.

Aynı Rusya’nın Ürdün, İran ve Fas’ın ürünlerine böyle bir şart koymadığına da vurgu yapan Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan, “Neden Türkiye?” sorusunu sordu. İlaç kalıntısına karşı olduklarını ifade eden Akçan, Tuta bir ilaç kalıntısı değil. Dünyanın her yerinde olan bir şey, maalesef ülkemizde de var. Bununla ilgili mücadeleler veriliyor. Ama başarılı olunamıyor. Ama Tutasız ürün olmaz. Bu tamamen, Rusya’nın Türk tarımının üzerinde oynamak istediği bir siyasi oyundur” diye konuştu.

Son Güncelleme: 16.05.2018 12:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.