CHP Antalya'da PM üyeliği hayali sandığa gömüldü

CHP kurultayında genel başkan seçimi için kurulan 24 sandık içinde sadece Antalya delegelerinin oy kullandığı sandıktan Muharrem İnce birinci çıktı. Cuma günü ortaya çıkan bu sonuç, il yönetiminin Parti Meclisi (PM) üyeliği hayallerini suya düşürdü.

08 Eylül 2014 Pazartesi 20:28
CHP Antalya'da PM üyeliği hayali sandığa gömüldü
  CHP'nin geçen hafta gerçekleştirdiği kurultayda, Antalya'dan partinin önemli isimlerinin PM'ye adaylığı bekleniyordu. Ya CHP İl Başkanı Devrim Kök'ün, ya da “Teklif gelirse geri çeviremem" diyen Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın'ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesine gireceği ifade ediliyordu. Hatta İl Başkanı Kök'ün, kendisi kabul görmezse CHP Muratpaşa ilçe yöneticisi ve kurultay delegesi Serap Yılmaz'ın, cinsiyet kotasının da sağlayacağı avantajla PM'ye girmesini sağlamak için çalıştığı Antalya'da parti kulislerinde yankılandı.

SANDIK İŞİ BOZDU
Fakat Antalya'da PM üzerine yapılan hesaplar, partinin yeni genel başkanını belirlemek için cuma günü yapılan oylamanın sonuçlarının açıklanmasıyla suya düştü. Antalya, 24 sandığın kurulduğu seçimlerde tek olmayı başardı. Antalya'yla birlikte Artvin, Ardahan ve Aydın'ın oy kullandığı 7 numaralı sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu'nun rakibi Yalova Milletvekili Muharrem İnce çıktı. 7 numaralı sandık, İnce'nin aynı zamanda birinci çıktığı tek sandık oldu. Sandıkta, Antalya'nın 27 delegesiyle birlikte Artvin ve Ardahan'dan 4'er ve Aydın'dan 14 kurultay delegesi oy kullandı. 49 delegenin kayıtlı olduğu sandıkta 47 oy kullanıldı. Artvin ve Aydın'dan 1'er delege kongreye katılmazken, sandıkta 2 oy geçersiz sayıldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 20, rakibi İnce 25 oy aldı. Antalya'dan 17 imzayla Ankara'ya giden CHP İl Başkanı Kök için sonuç hüsran oldu. Parti kulislerinde, Antalya'dan CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na oy veren delege sayısının 10'un üzerinde olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

VURAL SAVAŞ DA ADAY OLDU
Antalya'dan CHP'nin PM'si için 12 isim aday oldu. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'la birlikte, Mustafa Akaydın'ın PM için önerebileceği yegane isim olarak ortaya attığı Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş'la birlikte Özlem Şahin, Özlem Gözaçan, Pamuk Değirmenci, Ahsen İşbilen, Nurhan Durman, Yıldız Duran, Ayşe Kartal Penez, Selçuk Koçnebioğulları, Cem Yaman, Nuri Özkul aday oldu. Antalya'nın 12 PM adayından 7'si kadın 5'i erkek olurken, bu durum, seçilme hesaplarının daha çok 'cinsiyet kotası' üzerinden yapıldığı yorumlarına neden oldu.

ACAR ANAHTARLA KURTARDI
Milletvekili Acar, 12 aday içerisinden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesine girebilen tek isim oldu. Anahtar listede olmanın avantajıyla Acar 407 oy alarak PM'ye girdi. Antalya'dan anahtar listeyi delmek için mücadele eden 11 isim arasında en çok oyu Özlem Şahin aldı. Şahin, 88 oy aldı. Vural Savaş, delegenin ancak 73'ünün oyunu alabilirken, en az oyu 16 oyla Konyaaltı Belediye Başkan aday adayı da olan Nuri Özkul aldı.

TABLODAN ANTALYA'NIN PAYINA NE DÜŞTÜ
CHP'nin 18'inci Olağanüstü Kurultayı sonrası yeniden hareketlenen parti kulislerine göre kurultaydan Antalya'nın payına yönetim değişikliği düştü. İl başkanlığının yarın akşam (Salı) Konyaaltı 23 Nisan Parkı'nda gerçekleştireceği kuruluş yıldönümü kutlaması, aynı zamanda CHP İl Başkanı Kök ve yönetiminin veda buluşması olarak değerlendiriliyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun, bu hafta gerçekleşmesi beklenen, PM içinden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerini belirlemesiyle birlikte Antalya için düğmeye basılacak. Ya CHP İl Başkanı Kök istifa edecek ya da Genel Merkez tarafından görevden alınacak. Kök'ün yerine atamayla bir il başkanı gelecek. Onun kuracağı yönetim partiyi 2015 Haziranı'nda yapılacak milletvekili seçimlerine taşıyacak.
Fakat burada da sıkıntı, daha önce de baş gösteren, atanacak il yönetiminin olağanüstü kongre toplama tarihinde ortaya çıkıyor. Tüzük değişikliği öncesi 45 gün olan olağanüstü kongrenin toplanma süresi cuma günü gerçekleşen değişiklikle herhangi bir seçim ya da referandum tarihine 6 ay ve daha az bir zaman kaldığı takdirde olağanüstü kongre gerekliliğini ortadan kaldırdı. CHP'de milletvekili seçimleri öncesi il yönetiminde yaşanacak değişimde olağanüstü kongre sürecini aşmak için atamanın yeni yılın Ocak ayı içinde yapılması gerekiyor.

Son Güncelleme: 08.09.2014 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.