Bunun Adı Sahtekarlık!

Bakanlığın yaptığı denetimlerde hileli gıda satışı yapan firmaların son numarası ortaya çıktı. Eski ürünlerin üzerine yeni etiket yapıştırılarak satılıyor.

10 Temmuz 2014 Perşembe 18:23
Bunun Adı Sahtekarlık!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sağlıklı gıda için yapılan denetimlerde karşılaştıkları zorlukları anlattı.

Eker yapılan denetimleri ardında ceza verilen bazı firmaların aynı ürünleri yeni etiket yapıştırarak piyasaya sürdüklerinden yakındı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker önceki gün gazetecilerle Ankara'da iftar yemeğinin ardından yaptığı sohbette GDO'lu ürünleri piyasa süren ve tüketicilerin haklarını ve sağlığını tehlikeye atan firmaları tespit ederek teşhir ettiklerini hatırlattı.

Denetimler sürüyor

Eker, "Örneğin, yüzde yüz dana eti yazıyor. Mesela keçi sütü yazıyor içinde, koyun sütü var. Bunların hepsi yazmak zorunda. Biz raftan ürünü, içinde başka bir şey çıkarsa ceza veriyoruz ve teşhir ediyoruz. Bu tür uygulamalarla gıda ile ilgili tüketicilerimizin hak ve menfaatlerini koruyoruz" dedi.

Yapılan incelemelerin ardından yeni etiket yapıştırarak tekrar aynı ürünü satmak isteyen firmaların da olduğunu ifade eden Eker, şunları söyledi: "Tekrar inceleme yaptığımızda görüyoruz; ceza alan ürünün üzerine ustaca etiket yapıştırmış, altında eski ürün var, etiketi değiştirmiş. Bunları teşhir ediyoruz.

Bu uygulamalara devam edilirse cezalarımız artıyor. Kamuoyu bilincinin oluşması ve algı çok önemli. Medyanın katkı ve desteği olması gerekiyor. Doğru şekilde bilgilenme çok önemli. Tek başına tüketicinin menfaatleri değil, aynı zamanda sağlığıyla ilgili ciddi problemlere neden olabilir. Tüketici için şehirlerde enformatik kirlilik tehlikesi artıyor. Bu da başka bir sorun yaratır. Tüketicinin kafası karışıyor."

Türkiye'nin bir yıllık buğday ihtiyacının 18 milyon ton olduğunu belirten Eker, Türkiye'de buğday üretiminin ihtiyacın üzerinde olduğunu söyledi. Eker, Türkiye'nin buğday ihtiyacının tamamını kendi üretimiyle karşıladığını belirterek, "Bu sene 20 milyon ton üretimimiz var ilk tahmine göre.

Şu an itibarıyla Türkiye genelinde yüzde 60 hasat tamamlandı. Akdeniz, Güneydoğu, Ege, Trakya yoğun bir şekilde yapıyor. TMO düzenli olarak alım satım yapıyor. Sorun oluşuyor, Türkiye neden ithal ediyor diye. Türkiye ihtiyacı için değil, işleyip satmak için ithal ediyor. Bu gözden kaçıyor" diye konuştu. 

Kaynak: habervaktim.com

Son Güncelleme: 10.07.2014 18:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.