Budak'tan koronavirüs önergesi

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, tüm dünyayı etkisi altına alan ve dün gece itibarıyla Türkiye'de de görülen koronavirüsün (Covid-19) sağlığın yanı sıra ekonomiye yönelik tehditlerinin de şimdiden ele alınması gerektiğini kaydetti.

11 Mart 2020 Çarşamba 10:49
Budak'tan koronavirüs önergesi

ANTALYA, (DHA) -

CHP, Çetin Osman Budak ve 21 milletvekilinin imzasıyla konuya ilişkin TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Çin'den başlayarak bütün dünyayı hızla etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) toplumsal sağlığın yanı sıra dünya ekonomisini ve küresel ölçekteki turizm faaliyetlerini de ciddi anlamda tehdit etmektedir. Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) mart, nisan ve mayıs aylarında dünyanın çeşitli ülkelerindeki kongre, toplantı ve benzeri etkinliklerin yüzde 59,2'sinin iptal edildiğini duyurmuştur. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili koronavirüs salgınının uluslararası turizm gelirlerinde 30 ila 50 milyar dolarlık kayba yol açtığını belirtmiştir. Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, seyahat endüstrisindeki kaybın 1.7 trilyon dolara ulaşacağına ilişkin öngörüleri ifade etmiş, özellikle havayolu şirketlerinin koronavirüs etkisiyle zor günler geçireceğine işaret etmiştir. Turizm sektörü Thomas Cook'un iflasının etkilerini daha üzerinden atamamışken şimdi yeni bir sınav vermektedir."

"Türkiye bu olumsuz dalgadan etkilenmekte, özellikle yurt dışı turlara olan talepler neredeyse sıfırlanmaktadır. Virüs etkisinden önce alınan turların iptalleri için tüketici acentelerin kapısını çalmakta, zaten zor durumda olan sektör bundan olumsuz etkilenmektedir."

"Öte yandan başta Çinli turistler başta olmak üzere pek çok yabancı turist ardı ardına rezervasyon iptaline başlamıştır. Virüsün Avrupa ülkelerini de ciddi anlamda etkilemiş olması, Çin'den doğan açığı Avrupalı turistler ile kapatabilme çabalarımızı da zorlaştırmaktadır. Rusya ile diken üstünde devam eden ikili ilişkiler de sektör açısından ciddi bir risktir. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, en iyimser senaryo olarak bile toparlanmayı temmuz ayında yani sezon ortasında beklemektedir."

SEKTÖRÜN BANKALARA BORCU 96 MİLYAR TL

"Turizm sektörünün bankalara kredi borcu 2019 yılı itibarıyla 96 milyar liraya ulaşmıştır. Bu durumda 5 aylık kayıp sadece turizm şirketlerini değil, aynı zamanda finans sektörünü de zor duruma sokacaktır. Aynı zamanda zaten çığ gibi büyüyen işsizler ordusuna yüz binlerce turizm emekçisinin de katılabileceği riski de göz önüne alınmalıdır. Bu etkiler büyümeden ve geri dönülmez hale gelmeden sektör için acil eylem planı hazırlanmalı ve derhal hayata geçirilmelidir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.