Berlin'de Kaleiçi

MURATPAŞA Belediyesi, sektörde Avrupa piyasasının nabzının tutulduğu dünyanın en büyük turizm fuarı Uluslararası Turizm Borsası ITB Berlin-2015'e Kaleiçi'ni taşıdı. Belediye Başkanı Ümit Uysal, 4 dilde hazırladıkları rehberle ilk kez bir marka olarak Kaleiçi'nin uluslararası fuarda tanıtıldığını belirtti.

11 Mart 2015 Çarşamba 12:30
Berlin'de Kaleiçi
Başkan Uysal, 4- 8 Mart tarihleri arasında 189 ülkenin turizm sektörü temsilcileriyle 170 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan ITB Berlin'den çok mutlu ayrıldıklarını, Muratpaşa Belediyesi'nin Kaleiçi konseptli standının en çok ilgi gören noktalardan biri olduğunu dile getirdi. Kaleiçi'nin ilk defa uluslararası turizm fuarına taşındığını dile getiren Uysal, "Kaleiçi çok iyi bir ürün. Antalya'mızın ticari, sosyal yaşamına çok şey katabilecek bir cazibe merkezi. Bu nedenle en etkin şekilde tanıtılması gerekiyor. Biz de buna katkı vermeye çalıştık" diye konuştu. Kaleiçi'nin sahip olduğu yüzlerce değer ve hayata geçirebileceği olağanüstü potansiyele rağmen tanıtım ayağının eksik olduğunu dile getiren Uysal, Kaleiçi'nin Alman turistlerce tanındığını, fakat sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler anlatılınca genel algının "Aaa, orası mı" şeklinde olduğunu belirtti.

Fuarda 1 gün kesintisiz stantta kaldığını belirten Uysal, Kaleiçi'ndeki Roma dönemi eserlerini, dünyaca bilinirliğinden hareketle tanıtımda ön plana çıkardıklarını anlattı. Amaçlarının gelecek yıldan itibaren Moskova, Amsterdam gibi önemli fuarlara hem Kaleiçi hem de falez konseptiyle gitmek olduğunu belirten Uysal, şunları söyledi: "Göreve geldiğimiz günden bu yana Kaleiçi'nde ortak akılla bir şeyler yapabilmek için 4 defa toplantı yaptık. Ama Kaleiçi'nde otelcilerimizle de çok fazlasıyla tanışmıyorum. Birkaçıyla Berlin Fuarı'nda tanıştık. Geldiler, şaşırdıklarını ifade ettiler. Seneye bütün işletmelerimizle birlikte daha detaylı çalışmaya karar verdik. Çok daha iyi şeyler olacak. Tanıtım perspektifini geliştireceğiz. Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, diğer ilçe belediyeleriyle de işbirliğine açığız. Bütün kurum ve kuruluşlara hem çağrıda bulunuyorum hem de açık çek veriyorum. Bir yer restore etmek isteyen herkes bize gelsin, elimizden gelen her şeyi yaparız. Orada bir kültür varlığı ortaya çıkarmak, restore etmek isteyen, katkı vermek isteyen bütün kuruluş ve şahıslarla işbirliğine hazırız. Biz merkez olmak zorunda değiliz. Başka bir kurum merkez olursa ona da katkı veririz. Antalya'nın, Kaleiçi'nin, falez kıyı bandığının, Termessos'un, Perge'nin, Karain'in tanıtımı için her türlü işbirliğine açığız."

Başkan Uysal, tanıtım içine almak istediği, aynı zamanda Antalya'nın siluetini oluşturan falez kıyı bandının dünyada eşine az rastlanır bir güzellik olduğunu söyledi. Falezlerin aynı zamanda Kaleiçi gibi bir dokuya da ev sahipliği yaptığının altını çizen Uysal, "Bu muhteşem bir buluşma. Bunu birlikte anlatmak gerekiyor. Falezleri aydınlatmak için uğraşıyoruz. Mümkünse güneş enerjisiyle bunu yapmak istiyoruz" dedi. Muratpaşa Belediyesi'nin Berlin'e götürdüğü tam adıyla 'Kaleiçi Yaşayan Antik Şehir Rehberi', Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Kaleiçi Kültür ve Yaşam Derneği, Antalya Tanıtım Vakfı, Kalekapısı Esnaflarını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) işbirliğinde hazırlandı. Danışma Kurulu'nda Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü (AKMED) Müdürü Kayhan Dörtlük, kent tarihçisi Hüseyin Çimrin ve KALEDER Başkanı Hasan Kilit yer aldı. Antalya'nın Bergama Kralı 2'nci Attalos'tan başlayan kısa tarihinin anlatımıyla başlayan Kaleiçi Rehberi, birbirinden renkli fotoğraflarla 4'üncü yüzyıldan 19'uncu yüzyılın sonlarına kadar farklı kültürlerce kesintisiz iskan edilen Kaleiçi'ni adım adım anlatıyor. Sur duvarları, Hadrianus Kapısı, Hesapçı Sokak, Karamolla Mescidi, Yeni Kapı Rum Kilisesi, şimdiki adı Dumlupınar Ortaokulu olan Rum Kız Mektebi, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Oyuncak Müzesi'ne kadar Kaleiçi'ni keşfetmek için yola çıkanların elinden düşürmeyeceği rehberin sonunda ise Kaleiçi'nin otelleri, alışveriş ve yeme içme noktaları, adresleri ve telefon numaralarıyla yer alıyor. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça hazırlanan rehber yanında bir de kolay anlaşılabilir Kaleiçi haritası yer alıyor.
 

Son Güncelleme: 11.03.2015 12:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.