Avlamayın, fotoğraflayın

ANTALYA'da doğanın farkında olan nesiller ve doğaya saygılı işletmeler hayaliyle çalışmalar yürüten sosyal sorumluluk oluşumu Doğadabuan, ilköğretim çocuklarına kuş gözlemciliğini öğretiyor. Çocuklara kuşları avlamak yerine fotoğraflaması anlatıldı.

18 Mart 2015 Çarşamba 10:20
Avlamayın, fotoğraflayın
Antalya'da üstün zekalıların eğitim gördüğü Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, Doğadabuan kurucusu Çağlar İnce ile birlikte kuş gözlemini öğreniyor. BİLSEM öğretmenleri Nesibe Öztoprak ve Ramazan Alça ile birlikte yaklaşık 15 öğrenci, Demre Çayağzı Kuş Cenneti, Andriake Koyu, Beymelek, Kumluca Alakır Nehri ve Elmalı Avlan Gölü'nde kuş gözlemi gerçekleştirdi.

Öğrenciler kuş gözleminde göç zamanı olduğu için çok sayıda tür görme şansını yakaladı. Gözlem yapılan bölgelerde öğrenciler elmabaş patka, bahri, yalı çapkını, arap bülbülü, karabatak, küçük ve gri akbalıkçıl, kaya güvercini, sakar meke, sarı ve ak kuyruk sallayanlar, gümüş martı, balık kartalı, küçük halkalı cılıbıt, tepeli toygar, saz tavuğu, şahin, kır kırlangıcı, küçük batağan, saz delicesi, akkarınlı ebabil, alakarga, düdükçün, çeltikçi, kırlangıç, serçe gibi kuş türlerini teleskopla yakından izleme fırsatı buldu. İlk kez kuş gözlemine çıkan öğrenciler, amatörce de olsa yaklaşabildikleri kuşları fotoğrafladı.

Doğadabuan girişiminin, dünya genelinde giderek daha çok benimsenmeye başlanan ve topluma değer katmayı amaçlayan bir tür 'sosyal girişimcilik' olduğunu belirten Çağlar İnce, bir yandan bu amaçla doğa konusundaki farkındalığın artması için projeler üretirken, doğanın farkında olan nesillerin var olduğu, doğaya daha saygılı işletmelerin bulunduğu bir gelecek hayal ettiklerini söyledi.

'VURMA FOTOĞRAF ÇEK'

Türkiye'nin kuş türü açısından çok zengin olduğunu belirten Çağlar İnce, birçok türün de bilinçsizce avlanma nedeniyle yok edildiği veya neslinin yok olma tehlikesi altına girdiğine işaret etti. İnce, kuşları vurmak yerine fotoğraflamak, izlemek gerektiğini söyledi. İnce, bu yönde yürütülen çalışmalar neticesinde bazı avcıların avcılığı bırakarak, şimdi kuşları fotoğraflamaya başladığını da anlattı.

Son Güncelleme: 18.03.2015 13:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.