Antalya'ya ambulans takviyesi

Sağlık Bakanlığı, acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere Antalya'ya 13 yeni ambulans gönderdi.

11 Mart 2015 Çarşamba 14:09
Antalya'ya ambulans takviyesi
İl genelinde toplam 58 kara ambulansıyla hizmet veren Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nün filosuna 13 yeni ambulans daha katıldı. Böylece Antalya'daki kara ambulansı sayısı 71'e çıktı. Sağlık Bakanlığı'nca Antalya'ya gönderilen ambulansların anahtarları, törenle sağlık çalışanlarına teslim edildi. Törene Vali Muammer Türker, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ile Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bürokrat ve sağlık çalışanı katıldı. 13 ambulanstan 12'sinin ilçelere gönderileceği açıklandı. Buna göre Kaş, Demre, Kemer, Elmalı, Korkuteli, Alanya, Manavgat ve Gündoğmuş'a 1'er ambulans gönderilecek. Finike ve Serik ilçelerine ise 2'şer ambulans gönderilecek.

Vali Muammer Türker anahtar teslim törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda yabancı hastalara da sağlık hizmeti veren bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Yurtdışından gelen hastalara sağlık hizmeti veren illerin arasında Antalya'nın da yer aldığını belirten Vali Türker, kentle ilgili planlamalar yapılırken Antalya'nın turistik nüfusunun da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Sayıların yanı sıra, niteliğe de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Vali Türker, 13 ambulansın Antalya'nın sağlık hizmetlerine güç katacağını söyledi.

MERKEZİ ÇAĞRI 112'DEN
İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ise Antalya'daki acil sağlık hizmetleriyle ilgili bilgi verdi. Hülür, 2009 yılı Aralık ayından itibaren Antalya'da tüm acil çağrıların 112 üzerinden yapıldığını hatırlatarak, “Türkiye'de ilk defa Antalya'da gerçekleştirilen bu uygulamayla sağlık, itfaiye, polis, jandarma, orman, AFAD ve Sahil Güvenlik'ten oluşan yedi kurum koordinasyon içerisinde hizmet vermektedir" dedi.

GÜNDE 10 BİN ÇAĞRI
Antalya'da 112'ye günde 10 bin çağrı geldiğini açıklayan Hülür, “Bunun 5 bini gerçek çağrılardan oluşuyor. Yani realize olup ilgili taraflara dağıtılıyor" dedi. 112'yi aramanın bir kültür olduğunu belirten Hülür, bu konudaki eğitimin anaokulundan itiraben verilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuna il milli eğitim müdürlüğüyle birlikte 112 farkındalık günleri oluşturduklarını aktaran Hülür, bu günlerde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. 2014'te başlattıkları bu uygulamayı sürdüreceklerini anlatan Hülür, "Şu andaki aramaların yüzde 80'i asılsız çağrı. Bu şu demek. Gelen 100 çağrının 80'i meşgul ediyor ve gerçekten 112'ye ihtiyacı olanlar ulaşamıyor" dedi.

ANTALYA'NIN ÖZELLİĞİ VAR
112 çağrı merkezindeki sağlık masasında 60 personelin görev yaptığını anlatan Hülür, istasyonlara yönlendirmelerin bu kısımdan yapıldığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın her 50 bin kişiye bir istasyon açma planı olduğunu, ancak Antalya'nın turizmden dolayı değişken bir nüfusu olduğunu anlatan Hülür, “Antalya'nın nüfusuna göre 37 istasyon açılması gerekirken, kentin özelliklerinden dolayı şu anda 48 istasyonda hizmet veriliyor. Biz bunu da yeterli görmüyoruz. İstasyon sayısını 61'e çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

AKSU'YA ŞEHİR HASTANESİ
Yeni ambulanslarla kara ambulansı sayısının 58'den 71'e çıktığını belirten Hülür, geçen yıl açtıkları motosikletli ambulans istasyonunun bir benzerini bu yıl Alanya'da açmayı hedeflediklerini açıkladı. Kente sağlık yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Hülür, Antalya'ya ikinci bir şehir hastanesi kazandırmak istediklerini söyledi. Uygun bir arazi bulunması halinde Aksu ilçesinde bir şehir hastanesi yapılacağını anlatan Hülür, Antalya'nın anne ve bebek ölümü oranları hakkında da bilgi verdi. Hülür, “Antalya'da anne ölümleri 100 binde 15'lere kadar düştü. Bebek ölümleri ise binde 7-8'ler civarında" dedi.

1 YILDA 113 BİN 765 HASTAYA ACİL HİZMET
Antalya'da acil sağlık hizmeti veren 50 istasyonda 782 personel görev yapıyor. Bu istasyonlarda 1 obez istasyonu, iki kar paletli ambulans, dört sedyeli ambulans, 3 motosikletli ambulans, 1 hava ambulansı ve yeni alınan 13 ambulansla birlikte toplam 71 acil yardım kara ambulansı buluyor. Antalya'da geçen yıl 113 bin 765 hastaya acil sağlık hizmeti verildi. Bunlardan 255'i hava ambulansı ile 758'i de motosiklet ambulansıyla gerçekleştirildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonu ile 59 hasta ambulans uçakla Antalya'dan bir başka merkeze nakledildi. Bir ambulans ortalama olarak yılda 2 bin vakaya çıkıyor. Yılda 40 bin kilometre yol yapan ambulansların yaş ortalamasının ise yeni alınanlarla birlikte 4'ten 3'e düşdüğü açıklandı.
 

Son Güncelleme: 11.03.2015 14:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.