Antalya ulaşımı 2040 yılına hazırlanıyor

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi 'Antalya Ulaşım Ana Planı' ile ilgili yapılan çalışmaları Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileriyle paylaştı. Antalya'nın 2040 yılının hedef alındığı Ulaşım Master Planı'nda özellikle, bisiklet, yaya, raylı sistem ve toplu ulaşım entegrasyonu dikkati çekiyor.

13 Mayıs 2017 Cumartesi 14:09
Antalya ulaşımı 2040 yılına hazırlanıyor
Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen aralık ayında tamamlanan 'Antalya Ulaşım Ana Planı' gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşıldı. Otomobile bağlılığın azaltıldığı, insan odaklı ve toplu taşımanın ön plana çıkarıldığı 'Antalya Ulaşım Ana Planı' Proje Genel Müdür Yardımcısı Yücel Erdem Dişli ve Planlama Uzmanı Tacettin Kınay tarafından STK'lara anlatıldı. Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Caner Şahinkara, İbrahim Evrim, Genel Sekreter Birol Ekici, Büyükşehir bürokratları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

ÖNÜMÜZDEKİ 25 YILI İYİ PLANLAMALIYIZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Antalya'yı bir dünya kenti yapmak için çalıştıklarını ifade ederek, “Sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da turizm başkenti olmaya aday bu kentin geleceğini iyi planlamalıyız. Bugüne kadar yapılan bütün planlama çalışmalarında iki konuya önem veriliyor. Birincisi, kentin içerisinde insanları nereye toplayacağız ve nüfus yoğunluğunu nasıl dağıtacağız. İkinci konu ise bu insanları bu noktalar arasında nasıl transfer edeceğiz. Bunun için yolları, toplu taşımayı planlamamız ve trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmamız gerekiyor. İşte bu nedenle 2015 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Ulaşım Master Planı çalışmalarını başlattık. Bugün itibariyle de elimizde Ulaştırma Bakanlığı'na sunduğumuz bir Ulaşım Master Planımız var" diye konuştu.

HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
Ulaşım Ana Planı Çalışma Grubu adına söz alan Boğaziçi Proje Genel Müdür Yardımcısı Yücel Erdem Dişli, proje detaylarını katılımcılarla paylaştı. "Çalışmamızın temel amacı ulaşımda eşgüdüm sağlamak" diyen Dişli, şu bilgileri verdi: "İmar planlarımız, ulaşım planlarımız, ulusal ölçekteki planlar ve bunların eşgüdümünü sağlıyoruz. Bisikletler, yayalar, otobüsler, transfer merkezleri, raylı sistemler, otoparklar gibi bunların hepsini üst üste koyduğumuzda optimum dengede planlamayı amaçlıyoruz. Entegre olmuş, sentez olmuş bir çalışma gerçekleştirdik. Sadece bugünün sorunlarını çözmek için değil, 2040 yılının hazırlığını yapmak için çalışmamızı gerçekleştirdik. Hedef yılımız 2040. Şu anda 1.4 milyon nüfusumuz var. Hedeflenen yılda 3.2 milyon insanın bu kentte yaşaması planlanıyor. Bin kişiye düşen otomobil sayısı 203'ten 339'a çıkacak. Şu anda 400 bine yakın olan araç sahibi sayısı da 1 milyonun üzerine çıkacak. Bugün kentte 2 milyon yolculuk var, bu 4.8 milyona çıkacak. Bizim hazırlıklı olmamız gereken şey bu."

TOPLU TAŞIMA VE MOTORSUZ ULAŞIM
Eğer önlem alınmazsa Antalya ulaşımında ciddi sorunların baş göstereceğini ifade eden Yücel Erdem Dişli, toplu ulaşımın önemine değinerek, “Tasarım olarak insana ve toplu taşımaya yer açıp daha insancıl bir planlama hayata geçiriyoruz. Toplu ulaşımı destekleyici, teşvik edici bir yöntem ortaya koyuyoruz. Sadece toplu taşıma değil, motorsuz ulaşım da öncelikli hedefimiz. İnsanları yaya veya bisiklet kullanmaya ya da toplu taşıma entegrasyonunu arttırıcı hedefler koymak istiyoruz. Özellikle kent merkezinde, tarihsel dokuda, turistik alanlarda ve ticari faaliyetleri arttırabilmek adına ticari alanlarda da bu konuyu hassasiyetle ele aldık. Toplu taşıma, yaya, bisiklet, kent merkezi düzenlemeleri, transfer merkezleri önerileri geliştirdik" diye konuştu.

YOLCU TALEPLERİ DE DİKKATE ALINDI
Proje Uzmanı Tacettin Kınay ise oldukça kapsamlı bir çalışmanın yürütüldüğünü ifade ederek, kent içi ulaşımda toplu ulaşım hedeflerinin detaylarını şöyle anlattı: "Toplu taşımayı planlamak için kapsamlı bir envanter çalışması yapıldı, hatlar, kapasiteler, güzergahlar gibi mevcut durum tespiti ve verimlilikle ilgili analizler yapıldı. Yolcu taleplerini dikkate alarak verimlilik konusunda bir çalışma yapıldı. Özellikle filo yapılanması, akıllı durak, araç içi bilgilendirme sistemi, durak bilgi ünitesi ve mobil yolcu bilgilendirmesi gibi akıllı ulaşım sistemleri de özen gösterdiğimiz konuların başında geliyor."

Son Güncelleme: 13.05.2017 14:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.